Požega, 20.10.2018 - Svečana prisega 23. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju održana je u subotu, 20. listopada u Središtu za temeljnu obuku u vojarni 123. brigade HV-a u Požegi, a u trećem ovogodišnjem uputnom roku prisegnulo je 264 ročnika i 60 ročnica, ukupno njih 324, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).foto HINA/ MORH/ Mladen ČOBANOVIĆ/ ik
HINA/ MORH/ Mladen ČOBANOVIĆ
22.10.2024., 09:28
POTPORA VLADAJUĆIMA IZ OPORBENE STRANKE

SDP nije protiv uvođenja vojnog roka, ali predlaže norveški model

Od prvog dana iduće godine u Hrvatsku bi već trebao biti uveden vojni rok, odnosno ono što vladajući kao predlagači nazivaju obveznom vojnom obukom. Detalji te reforme još nisu poznati jer HDZ prvo sa svojim partnerima ima zadatak “obraniti” misiju NATO-a pod nazivom NSATU, o kojoj će se do kraja tjedna izjasniti Sabor, no zanimljivo je kako na ideju o uvođenju vojnog roka reagira glavna oporbena stranka, SDP.

Oni su na sjednici Predsjedništva protekloga tjedna izglasali podršku vojnom roku, naravno, uz određene uvjete, ali njihov stav više nije isključivo protiv kao donedavno. Promoviraju tzv. norveški model, no u zaključku koji je poslan kao briefing svim zastupnicima SDP-a u Saboru izričito stoji kako je SDP “za” uvođenje obvezne vojne obuke. Smatraju da je potpuno nerealno da se to dogodi do 1. siječnja 2025. na način kako je to Vlada zamislila, jer treba više vremena i konkretnih priprema, pa i izmjena određenih zakona, no nisu protiv same ideje. Kažu i kako bi bilo dobro provesti istraživanje stavova javnosti o tome, a njihova je zamjerka i u tome da su zasad potpuno nepoznati troškovi uvođenja vojne obuke s obzirom na to da je ona planirana samo u tri vojarne - Požega, Slunj i Sinj, a da je njihove kapacitete nužno povećati za čak 4000 mjesta. Oni upozoravaju da će se tek u Vladinu prijedlogu proračuna za 2025. godinu vidjeti što MORH u smislu troškova planira, pa je zasad nemoguće procijeniti trošak.

Prijedlog je SDP-a, pak, izmjena najmanje dvaju zakona - Zakona o obrani i Zakona o civilnoj službi, a ključno je da se razmotri norveški model, koji je poznat pod nazivom “conscription light” ili “vojna obuka za one koji to žele”. To je specifičan oblik vojnog služenja koji je obvezan, ali u praksi selektivan. Odnosno, iako je vojna obuka formalno obvezna, kroz niz selekcijskih krugova odabiru se samo najspremniji i najmotiviraniji. Takva vojna obuka u Norveškoj traje između 6 i 14 mjeseci, najčešće 12 mjeseci, a pritom je još cilj i rodna ravnopravnost, odnosno da bar 35 posto polaznika budu žene.

U svakom slučaju, SDP je, možda i pod utjecajem novog predsjednika Savjeta SDP-a za obranu, bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja, izmijenio svoj stav o ovoj temi. U njihovu zaključku navodi se kako u svjetlu najnovijih geopolitičkih previranja SDP podržava uvođenje obvezne vojne obuke zbog jačanja pričuvnih snaga, no plan Vlade da program počne s prvim danom 2025. nerealno je postavljen. Zbog toga SDP predlaže pažljiviju pripremu cijelog projekta, te traži rješenja koja će biti bolje prilagođena hrvatskom društvu, kao što je spomenuti norveški model. Zalažu se i za širu i dužu društvenu raspravu kako bi se gradila svijest o važnosti takve obuke za oba spola.

Kako će na ovo reagirati SDP-ovi politički partneri iz Možemo, kao i unutarstranački Forum mladih i Forum žena, tek će se vidjeti, no činjenica je da je zaključak usvojen u vrhu stranke i da će se komunicirati upravo na način kako je predstavljeno u ovom briefu.