Sisak, 22.10.2024. - U Sisku je u utorak svečano puštena u promet dionica Lekenik - čvor Sisak na autocesti A11 Zagreb - Sisak. Na fotografiji Branko Bačić, Andrej Plenković, Oleg Butković, Tomo Medved, Tonči Glavina. foto HINA/ Nikola BLAŽEKOVIĆ/ tm
HINA/ Nikola BLAŽEKOVIĆ
22.10.2024., 19:10
NA AUTOCESTI A11, ZAGREB - SISAK

Otvorena dionica Lekenik - čvor Sisak

U Sisku je svečano puštena u promet dionica Lekenik - čvor Sisak na autocesti A11, Zagreb - Sisak. Novoizgrađena dionica autoceste sa Siskom će biti spojena cestom preko državne ceste D36, a Hrvatske autoceste su iz vlastitih sredstava, bez zaduživanja, osigurale 42 milijuna eura za izgradnju. "Autocesta A11, Zagreb - Sisak, jedan je od ključnih projekata za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije", rekao je na otvaranju predsjednik Vlade Andrej Plenković. Podsjetio je da se izgradnjom dionice duljine 10,9 km od čvora Lekenik do interregionalnog čvora Sisak završava izgradnja autoceste A11 te da se dionica nastavlja na do sada izgrađenih 30 kilometara autoceste, od čvora Jakuševec (A3) do čvora Lekenik. "Riječ je o najvažnijem infrastrukturnom projektu Vlade u županiji, koji će znatno unaprijediti prometnu povezanost, potaknuti gospodarski rast i poboljšati kvalitetu života stanovnika ove županije. Sisak je od sada u Zagrebu", rekao je Plenković. Dodao je kako se to događa "paralelno s velikom postpotresnom obnovom" te govori o političkoj volji Vlade da pomogne toj županiji.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je važnost toga projekta za daljnji razvoj Sisačko-moslavačke županije. "Za sve ovo bila je nužna politička volja i odluka Vlade. Hrvatske autoceste su zbog prometne potrebe i kvalitetnije cestovne povezanosti područja Petrinje, Gline i Topuskog, pokrenule i aktivnosti za izgradnju novog čvora Petrinja, koji je u poodmakloj fazi. Imajući u vidu da A11 počinje na zagrebačkoj obilaznici, još moramo izgraditi spoj s novim ulazom u Zagreb, što se također provodi", ističe.
Autocesta Zagreb - Sisak gradi se 18 i pol godina i do sada je za nju plaćeno više od 400 milijuna eura. Ova spojna cesta je privremeno rješenje, jer se od spoja na autocestu do Siska vozi županijskom cestom D-36. Prava spojna cesta koja će autocestu dovesti do Siska treba biti završena 2026. godine.