Varšava, 22.10.2024. - Konferencija za medije Marijana Pavličeka u saboru. Na fotografiji Ivan Anušić. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
HINA/ Daniel KASAP
22.10.2024., 20:39
BURNA POLITIČKA RASPRAVA O MISIJI NSATU

Ministar obrane: Mađarska nije za EU i NATO jer želi Baranju

Anušić: Pravni savjetnik NATO-a deklasificirao je informaciju koja je bila predmet interesa oporbe

Nije saborska rasprava o prijedlogu Vlade da do pet hrvatskih časnika, u sklopu NATO aktivnosti NSATU, ode u Wiesbaden, u utorak utjecala na odnos političkih snaga. Dvotrećinska većina je nedostižna vladajućoj koaliciji jer najjače oporbene stranke ne podržavaju odluku kojoj se usprotivio i predsjednik Zoran Milanović.

Dakle, u petak zastupnici neće izglasati uključenje Hrvatske u NSATU, vjerojatno će glasova biti dosta manje od potrebnog 101, a moguće je da će opozicija uglavnom biti suzdržana. Tako je bilo i kada su se prije tri godine zastupnici u Saboru izjašnjavali o misiji obučavanja ukrajinskih vojnika EUMAM. Ali to što tijekom maratonske rasprave nitko nije promijenio stranu ne znači da je rasprava bila dosadna, štoviše. Najzanimljivije je bilo sve vezano uz klasificiranu informaciju od 23. rujna, koju je naposljetku u Susku objavio - premijer Andrej Plenković. Prethodno je na parlamentarnoj sjednici ministar Ivan Anušić odbio odgovoriti na pitanje niza SDP-ovih zastupnika, koji su tražili da im nedvosmisleno kaže hoće li NATO vojnici u okviru NSATU-a ići u Ukrajinu, opravdavajući se da oni nemaju certifikat koji bi im omogućio da saznaju tajni podatak.

Bilateralni sastanci

“Nije ovo tržnica. Ovo je klasificirano zato da vi ne biste mogli to doznati. Nećete dobiti taj podatak. Za vas je ključno da ni jedan pripadnik Oružanih snaga sigurno neće ići u Ukrajinu, izvan područja članica NATO-a", uzvraćao je Anušić SDP-ovcima koji su mu postavili identično pitanje. Onda je usred rasprave stigla vijest da je premijer izjavio da će nekoliko NATO vojnika, ne hrvatskih, ipak putovati na relaciji Wiesbaden - Kijev. "Upravo je Plenković otkrio što nam vi niste htjeli, znači odgovor je - da", ustala je radosno Jasenka Auguštan-Pentek (SDP).

Ubrzo je Anušić rekao zastupnicima da je pravni savjetnik NATO-a deklasificirao informaciju koja je bila predmet interesa oporbe i da će je on stoga pročitati. Napravio je to nakon stanke koju je proglasio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“NATO je od premijera Plenkovića dobio zahtjev za deklasifikaciju i ta je informacija došla u Vladu, premijeru, pa ju je on iznio. Znači, NSATU može obuhvatiti nekolicinu osoblja, strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći, koja će povremeno putovati u Ukrajinu. Radi se o pripadnicima NATO snaga zemalja koje nemaju nacionalno ograničenje i koje će NATO zapovjedništvo odrediti da mogu po potrebi putovati u Kijev, gdje će se koordinirati logistička potpora cijelog svijeta ili zapadnog svijeta, koja već traje pune dvije i pol godine. Putovat će na bilateralne sastanke s ukrajinskim vodstvom oko distribucije pomoći", pojasnio je ministar obrane. Inzistirao je da navedeno ionako nema nikave veze s Hrvatskom, ali opozicija, koja je ustrajala da je narav misije NSATU važna stvar, nije se s tim složila.

Dok se nije dogodila ova deklasifikacija, činilo se da će najintrigantniji dio rasprave biti opservacije ministra obrane o dvije NATO članice, Mađarskoj i Crnoj Gori. Prvo se u odgovoru na jednu repliku osvrnuo na našeg sjevernog susjeda. "Uspoređujemo se s Mađarskom, ja dolazim s istoka Hrvatske, iz Osijeka, Antunovca, neki kažu provincije, pa imam saznanja, informacije i praktična iskustva o tome na koji način Mađarska vodi politiku u našoj Osječko-baranjskoj županiji. Mađarski visoki dužnosnici dovode u pitanje teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, tumače da je Baranja njihova zemlja. Zbog velikomađarske politike Mađarska ne podržava NATO, EU i ovu operaciju", ustvrdio je Anušić. SDP-ovac Arsen Bauk primijetio je da bi volio znati što o tim riječima misli HDZ-ov koalicijski partner Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine. I o Crnoj Gori je ministar nešto zanimljivo kazao.

“Kazneno djelo”

“Crna Gora se prometnula u proxy Srbije i Rusije", ocijenio Anušić. Osvrnuo se na obje njegove opaske o članicama NATO još jednom Bauk. "Prvo ste za jednu članicu rekli da ima teritorijalne pretenzije prema drugoj članici NATO-a, a zatim ste za još jednu kazali da je ruski proxy", upozorio je Bauk. Ministar mu je dao dodatna objašnjenja. "Ukucajte na internetu izjave mađarskih političara, pogledajte njihove zemljopisne karte koje obuhvaćaju Baranju, Međimurje, čak i Rijeku. Imaju te karte u svojim uredima i pitao sam ih o tome, kažu da poštuju svoju povijest. Što se tiče Crne Gore, ona jest članica NATO-a, ali ako pratite izjave njezinih čelnika, rezoluciju o Jasenovcu..." zaključio je ministar obrane.

Prema anketi koju je objavio HTV, neovisna predsjednička kandidatkinja Marija Selak Raspudić i dalje ozbiljno zaostaje za Draganom Primorcem (HDZ). Ali do izbora je još dosta i stoga ona ne misli još baciti koplje u trnje i pokušat će se ipak plasirati u izborni krug. Objektivno, jedina je šansa Marije Selak Raspudić da uvjeri birače HDZ-a da je ona bolja kandidatkinja nego Primorac, te u skladu s tim i vodi svoju predizbornu kampanju. U utorak je u raspravi u Saboru zaista žestoko napadala predsjednika Zorana Milanovića i SDP. Nije Marija Selak Raspudić tvrdila da su Milanović i SDP-ovci neprijatelji Hrvatske, nego im je pripisala kazneno djelo otkrivanja klasificirane informacije i prije nego što je Anušić objavio da je ona deklasificirana. 

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

NEKOLIKO ČASNIKA BIT ĆE U UKRAJINI, ALI NE HRVATSKIH

Premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako će onaj tko bude trebao oružje ili bilo što drugo dostavljati na područje Ukrajine morati i stupiti nogom na ukrajinsko tlo, ali ne kako bi izravno sudjelovao kao zaraćena strana, a pogotovo ne da će to biti pripadnici Hrvatske vojske. “NSATU aktivnost imat će nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini, to je sto posto sigurno. To ne znači uključenje NATO-a u sukob, a hrvatski vojnici neće biti tamo”, rekao je premijer. Na pitanja novinara o misiji NSATU, premijer je precizno pojasnio kako će misija funkcionirati. “NATO ima aktivnost koju je predsjednik Zoran Milanović prihvatio u Washingtonu na samitu u povodu 75. godišnjice Saveza. Misija se zove NATO-ova aktivnost sigurnosne potpore i osposobljavanja Ukrajine”, rekao je. To nije misija, to je akcija, ponavlja premijer. Ustvrdio je kako “pravni dokumenti NATO-a jasno kažu da potpora NATO-a Ukrajini kroz NSATU ne znači uvlačenje bilo koje saveznice u rat s Ukrajinom”. “Teza Orsata Miljenića da mi ‘de facto’ ulazimo u sukob ne stoji. Time otpada teza da je to nekakva ratna misija. To je potporna aktivnost i o tome odlučuju saborski zastupnici. Prema odluci koju je Vlada RH predložila Saboru, hrvatski vojnici, njih dva u prvoj fazi, išli bi isključivo na teritorij saveznika i ne mogu ni na koji način ići izvan granica saveznica”, kazao je. Premijer ponovno poziva oporbu da “mućne glavom” na čiju korist rade, i je li Hrvatska dio zemalja zapadnog kruga ili se vraća na istok, uz Rusiju. “Gospodo, pozivam vas, jasno recite jeste li za Zapad ili za Istok!? Jeste li za saveznike i potporu žrtvi ruske agresije ili ste za jednu podlu, slabu, kukavičku i nikakvu politiku koju zagovara Milanović, a to je da se maknemo od toga, jer se ne bi ‘šteli mešati’, jer se ne želimo zamjeriti Putinovoj Rusiji”, rekao je. “Zato nema nikakvog opravdanja za oporbu da ne podrži odluku koju Vlada predlaže Saboru. Onda neka glasaju protiv svega. Zašto bi podržali odlazak u Poljsku i Kosovo, ista je stvar.” T.Tomičić

Zoran Milanović, predsjednik RH

MANIPULIRA SE INFORMACIJAMA

Premijer Andrej Plenković lagao je hrvatskoj javnosti da vojnici misije NSATU neće ići u Ukrajinu, rekao je u utorak predsjednik Zoran Milanović, nakon premijerove izjave da će nekoliko NATO-ovih časnika ipak biti u Ukrajini, ali ne i hrvatski. “To je ona misija NATO-a za koju, kao vrhovni zapovjednik OSRH, nisam dao svoju prethodnu suglasnost, misija u koju Andrej Plenković želi poslati i pripadnike OSRH. Nisam dao svoju prethodnu suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji NSATU zato što neću dopustiti da hrvatski vojnici sudjeluju u misiji čiji će pripadnici, potvrdio je Plenković, ‘sigurno biti u Ukrajini’. To je Plenković sve do sada želio zatajiti Hrvatskoj”, kaže se u predsjednikovoj izjavi koju je prenio njegov ured. Milanović za Plenkovića tvrdi da je “lagao, a sada i manipulira informacijama iz klasificiranog dokumenta: vara hrvatske ljude kada govori da će u Ukrajinu ići ‘nekoliko časnika za vezu’.” Milanović je ponovno naglasio da je uskratio prethodnu suglasnost za NSATU “vodeći se isključivo hrvatskim interesima i brigom za hrvatske vojnike” i dodao da nije “dovodio u pitanje pravo drugih članica NATO-a da svojevoljno pristupe NSATU-u.” H