Zagreb, 22.10.2024. - Konferencija za medije glavne europske tužiteljice Laure Codrute Kovesi. Na fotografiji Laura Codruta Kovesi.foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd


 

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
22.10.2024., 19:12
POZIV VLASTIMA RH DA OMOGUĆE PRISTUP BAZI PODATAKA TVRTKI POD ISTRAGAMA

Kövesi: EPPO u Zagrebu najbolji, treba bolja suradnja s vlastima

Glavna europska tužiteljica Laura Codruţa Kövesi pozvala je hrvatske vlasti da omoguće izravan pristup bazama podataka o računima, nekretninama i tvrtkama koje se nađu pod istragama europskih tužitelja. Do takvih podataka zasad se dolazi posrednim putem, slanjem zahtjeva na više adresa hrvatskim institucijama, nepotrebnim administriranjem, koje istražiteljima oduzima dragocjeno vrijeme.

Kövesi je na konferenciji za medije u Kući Europe posebno pohvalila Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu, koji vodi delegirana tužiteljica Tamara Laptoš. "Ured EPPO-a u Zagrebu jedan je od najboljih, s odličnim tužiteljima, i Hrvatska može biti ponosna na ono što rade", poručila je smatrajući da to ne bi bilo moguće bez podrške hrvatskih vlasti. No istovremeno očekuje poboljšanje suradnje, posebno kada se radi o korisnom pristupu informacijama. "Vjerujem hrvatskom premijeru. Ako pristup ne bude riješen do kraja godine, doći ću opet", kaže.

TURUDIĆ OBEĆAO PRISTUP PODATCIMA

Kövesi je tijekom dva dana održala sastanke s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom pravosuđa Damirom Habijanom i glavnim državnim odvjetnikom Ivanom Turudićem. Turudić je nakon sastanka s čelnom europskom tužiteljicom pred novinarima obećao da će EPPO dobiti pristup bazama podataka, kao što ima i Državno odvjetništvo RH. Ustvrdio je da između DORH-a i EPPO-a “nije bilo sukoba nadležnosti” te da je sastanak s Kövesi prošao u ugodnom tonu. Na pitanje novinara je li bio dvojio treba li Hrvatskoj Ured europskog javnog tužitelja, Turudić je uvjeravao kako je govorio da je taj ured “mogao pričekati s osnivanjem”. O financijskom okviru i kadrovskoj podršci EPPO-u u Hrvatskoj Turudić kaže kako se oni financiraju iz europskog proračuna te da on s tim nema ništa. “Malo je na marginama načeta tema. Oni ne mogu tražiti povećanje broja tužitelja dok nemaju osigurana sredstva. Tako 2024. godine neće biti povećanja tog broja, a za 2025. ćemo vidjeti”, poručio je Turudić.

- Direktan pristup bazama podataka je našim tužiteljima veliki prioritet. Puno smo brži i efikasniji ako imamo neometan pristup informacijama. Mi nismo ovdje privremeno. Činjenica da EPPO istražuje sumnju na prijevaru znači da sustav funkcionira. Bar u Hrvatskoj, gdje se sumnje na prijevaru i korupciju ne guraju pod tepih. Jako je važno razbiti toksični narativ prema kojemu, ako EPPO istražuje moguće prijevare u nekoj zemlji, ta zemlja ima problema s kredibilnošću. To jednostavno nije istina - kazala je Kövesi, dodavši da u vezi s korupcijom ne postoji "čista zemlja". Na pitanje o sukobu nadležnosti između EPPO-a i nacionalnog tužiteljstva u slučaju Geodetskog fakulteta u Zagrebu i pretrage u Ministarstvu kulture Kövesi je rekla kako o tome nisu govorili, nego se razgovaralo o boljoj suradnji.

- Hrvatska to mora riješiti i uskladiti, no to je zadatak resornog ministra pravosuđa - odgovorila je smatrajući da vlasti RH potpuno prepoznaju i cijene rad i glavnu odliku EPPO-a, "našu jedinstvenu sposobnost da se borimo protiv transnacionalnog organiziranog kriminala". Ipak, više napora, kaže, potrebno je uložiti u otkrivanje prijevara vezanih uz PDV i carinskih malverzacija. "Najopasnije i najnasilnije kriminalne skupine drastično su narasle i u posljednjih najmanje deset godina sve su bogatije i moćnije zahvaljujući upravo prijevarama s PDV- om. To više nisu nacionalne kriminalne organizacije, nego transnacionalne skupine iz više zemalja", upozorila je Kövesi.

Samo u lanjskoj godini šteta za europski proračun procijenjena je na rekordnih 19,2 milijarde eura, sudeći po rezultatima 1927 aktivnih istraga u 22 zemlje članice europskog tužiteljstva. Od kriminalnih aktivnosti zamrznuta su sredstva u visini od 1,5 milijardi eura. V.Vesić