Zagreb, 21.10.2024 - Saborski Odbor za obranu nastavio je sjednicu na temu upućivanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije, misije i druge aktivnosti u inozemstvu, među kojima je i sporna misija NSATU za koju je predsjednik Republike odbio dati prethodnu suglasnost. Pritom ni na novu sjednicu Odbora, kao što nije bio na prethodnoj, nije došao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomir Kundid jer mu je predsjednik Zoran Milanović tako zapovjedio. Na slici Orsat Miljenić, ministar Ivan Anušić.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/ Damir SENČAR
22.10.2024., 08:53
ODBOR ZA OBRANU O SLANJU ČASNIKA U NJEMAČKU

Anušić: Zastupnici nemaju “certifikat” da bi dobili sve informacije o misiji NSATU

Postoji informacija od 23. rujna koja možda baca nešto drukčije svjetlo na ovu misiju

Uzbudljiv je bio dan procedure vezane uz prijedlog odluke Vlade o uključivanju Hrvatske u NATO aktivnost potpore Ukrajini NSATU, ali završio je s više nejasnoća nego što ih je dosad bilo. Nakon što, zbog zapovijedi predsjednika Zorana Milanovića, načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid nije mogao u ponedjeljak sudjelovati na saborskoj sjednici Odbora za obranu, ministar Ivan Anušić je na njoj pročitao načelnikovo očitovanje koje je potvrda da hrvatski časnici u sklopu NSATU-a ne bi išli u Ukrajinu, nego u njemački Wiesbaden i to su on i njegovi kolege iz HDZ-a proglasili krunskim dokazom da je sada sve jasno, da Milanović i oporba koja ga podržava lažu i manipuliraju.

Kundid s premijerom

No pokazalo se da postoji informacija od 23. rujna koja baca možda nešto drukčije svjetlo na tu misiju, ali Anušić je na sjednici Odbora za obranu ustrajao da ona ne može biti dostupna zastupnicima jer oni nemaju "security clearance", da je, dakle, ta informacija klasificirana. Istovremeno je, međutim, Anušić tvrdio da je ta informacija nebitna.

Prvi je o njoj javnost izvijestio predsjednik Milanović, koji je uoči sjednice Odbora za obranu u snimljenoj poruci i priopćenju ponudio objašnjenje zbog čega je Kundidu onemogućio dolazak u Sabor. Naglasio je da on nema problema s tim da načelnik Glavnog stožera govori na sjednici Vijeća za obranu ili zatvorenoj sjednici Odbora za obranu. Kundid je u ponedjeljak bio u Banskim dvorima, na sastanku s premijerom, zatim je svratio do Ureda predsjednika, ali otamo je otišao prije početka sjednice Odbora za obranu. Anušić je ovaj put na njoj bio do kraja, a i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić. Rasprava je tekla u identičnom tonu kao na prošlotjednoj sjednici i u skladu s brojnim izjavama koje su proteklih dana dali dužnosnici HDZ-a i oporbe. Onda je u jednom trenutku Hrvoje Zekanović, kada je došao na red za repliku ministru, samo procijedio - slijedi nokaut. Naslutiti se iz toga moglo da Anušić ima nešto što smatra odlučnim adutom u ovoj političkoj borbi. I doista, nešto poslije ministar obrane izvukao je papir za koji je rekao da je očitovanje koje mu je, na njegov zahtjev, u petak o karakteru NSATU dostavio Kundid.

“MILANOVIĆ PROVODI DRŽAVNI UDAR”

Premijer Andrej Plenković nazvao je u ponedjeljak “državnim udarom” odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da zabrani načelniku Glavnoga stožera OS RH Tihomiru Kundidu sudjelovanje na sjednici saborskog Odbora za obranu. “On (Milanović) drži Kundida u privremenom pritvoru u Uredu predsjednika”, rekao je Plenković novinarima. Plenković je Milanoviću poručio da ministar obrane Ivan Anušić nije pozvao Kundida “u bužu u Slovenskoj, gdje se pije i jede da se ne baci”, nego je pozvan da bi kao prvi čovjek Vojske pojasnio zastupnicima zašto se časnike šalje u Wiesbaden i kako bi izgledala participacija Hrvatske vojske u NATO-voj misiji. Zbog Milanovićeve zabrane, premijer je poslao poruku generalima, časnicima i vojnicima, rekavši kako to što Milanović radi Kundidu radi svakom od njih ponaosob. “Ne poštuje vas, ne da vam da kažete gdje to dvojica vaših kolega i časnika trebaju ići”, kaže Plenković. Ocijenio je i da dolazi vrijeme potpunog razotkrivanja, jer nitko drugi nema koristi od toga što Milanović radi, osim Rusije.

Kundidovo očitovanje se sadržajno poklapa s prijedlogom odluke Vlade o misiji NSATU, izvan toga načelnik Glavnog stožera nije ništa napisao ministru obrane. Znači, NSATU koordinira obuku i organizira opremanje Ukrajine radi unapređivanja jedinstva napora i potpore prema održivoj transformaciji ukrajinskih obrambenih i sigurnosnih snaga, interoperabilnih, s NATO-om, usklađenih s NATO standardima, kako bi bile sposobnije braniti Ukrajinu i odvratiti daljnju agresiju Rusije. Navedeno se provodi kroz zadaće: razvoj snaga, koordinacija opremanja, koordinacija obuke i logistika opremanja. Očekuje se da će u toj aktivnosti sudjelovati približno 700 pripadnika iz savezničkih i partnerskih država, a sjedište NSATU-a bit će u Wiesbadenu u Njemačkoj, dok će logistički centri biti u državama saveznicama na istočnom krilu NATO-a. Kao dodatna sigurnost da naši časnici ne mogu biti upućeni na teritorij Ukrajine stavljeno je ograničenje koje priječi njihovo upućivanje na dužnost izvan teritorija Saveza te angažiranje na teritoriju Ukrajine", čitao je Anušić.

Odbijena inicijativa

“Našli smo napokon model kako će Kundid poručiti javnosti što je istina i na taj način zatvoriti usta svima koji provode politku straha, prijetnje i panike, a u drugom koraku i proruske i proistočne politike na teritoriju Hrvatske. Govorilo se da se Hrvatsku uvlači u rat, izvolite, sada demantirajte Kundida", rekao je ministar obrane. Njegovi politički protivnici tražili su od ministra da im otkrije prirodu informacije s datumom 23. rujna. "Ovo nije dječja igra, ne znam razumijete li svi to. Vi nemate kao ja 'security clearence' i to je razlog zašto ne možete dobiti tu informaciju. Ne može se tu informaciju dilati kako bi netko očekivao, to vrlo dobro znaju i u Uredu predsjednika. Ja imam tu informaciju, ali ona apsolutno ništa ne znači, potpuno je nebitna. Paraobavještajni rat iz kuhinje Ureda predsjednika je stvaranje dojama da je ona jako važna", rekao je ministar obrane.

MILANOVIĆ: ŽELE ZATAJITI INFORMACIJE

“U procesu donošenja odluke o sudjelovanju u misiji NSATU u Ukrajini dobivene su i određene klasificirane informacije, kao što je na primjer informacija od 23. rujna ove godine. Riječ je o informaciji koja može biti relevantna za donošenje predmetne odluke, ali o kojoj se ne može raspravljati javno. Tom informacijom raspolažu predsjednik Vlade, ministar Anušić, načelnik Glavnog stožera, ali i ja kao vrhovni zapovjednik. Inzistiranjem na otvorenoj sjednici Odbora za obranu, ministar Anušić, Plenković i vladajuća većina očito žele zatajiti spomenute, vrlo konkretne informacije kojima raspolažu”, poručio je u ponedjeljak predsjednik Milanović.

Zbunilo je to pojedine zastupnike, koji su se pitali kako će u petak glasovati o NSATU-u ako ne raspolažu svim informacijama. Javio se i Orsat Miljenić, koji je na sjednici ponavljao predsjednikov stav da će Kundid svakako doći na zatvorenu sjednicu Odbora za obranu. "Ministar je potvrdio da postoji ta informacija, zatvorite sjednicu i može je se dati. Ali vi to nećete jer ne želite čuti istinu. Udar je to na demokratski sustav, na Ustav. Zašto bi netko klasificirao nebitnu informaciju, kako je ministar naziva", upitao se Miljenić. Zastupnici vladajuće koalicije odbili su prijedlog predsjednika Odbora za obranu Arsena Bauka (SDP) da se za javnost zatvori rasprava o NSATU-u. HDZ je uskratio i podršku Baukovoj inicijativi da Odbor za obranu pozove predsjednika i premijera da sazovu Vijeće za obranu o istoj temi. n