Zagreb, 21.10.2024 - Saborski Odbor za obranu nastavio je sjednicu na temu upućivanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije, misije i druge aktivnosti u inozemstvu, među kojima je i sporna misija NSATU za koju je predsjednik Republike odbio dati prethodnu suglasnost. Pritom ni na novu sjednicu Odbora, kao što nije bio na prethodnoj, nije došao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Tihomir Kundid jer mu je predsjednik Zoran Milanović tako zapovjedio. Na slici Orsat Miljenić, ministar Ivan Anušić.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/DAMIR SENČAR
22.10.2024., 13:29
GORUĆA TEMA SJEDNICE

Anušić: "Ni jedan naš vojnik neće iću u Ukrajinu"

Dok su SDP-ovci u utorak u Saboru tražili potvrdu da ni jedan, ne samo hrvatski vojnik, nego i iz ostalih zemalja koje sudjeluju u NSATU aktivnosti neće biti raspoređeni na teritorij Ukrajine, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić poručio je da hrvatski vojnici sigurno neće.

Anušić je predstavio  i na plenarnoj sjednici zastupnicima 13 odluka o slanju naših vojnika u NATO i EU misije i aktivnosti, među kojima i onu obučne potpore Ukrajini (NSATU), kojom bi se naši časnici (dva do kraja godine, a pet sveukupno) slali u njemački Wiesbaden kako bi obučavali ukrajinske vojnike.

Podsjetio je da je Hrvatska do sada Ukrajini donirala preko 200 milijuna eura vojne opreme.

"NATO aktivnost NSATU aktivirana je na NATO samitu u Washingtonu u srpnju ove godine, a na kojem je RH predstavljao predsjednik Zoran Milanović. Mogao se tamo suprotstaviti, ali nije, usvojio te tekst Deklaracije s ostalim šefovima vlada i država članica NATO-a", kazao je Anušić.

Naglasio je da ovom aktivnošću NATO nije niti će slanjem vojnika u Wiesbaden postati strana u oružanom sukobu, da se ova NSATU misija provodi isključivo na teritoriju zemalja članica NATO-a te da je Hrvatska stavila dodatno nacionalno ograničenje koje priječi upućivanje vojnika izvan teritorija zemalja članica NATO-a i u Ukrajinu.

Podsjetio je i da je upravo to istaknuo u svom dopisu načelnik Glavnog stožera OSRH Tihomir Kundid.

"Očekuje se da će u ovoj aktivnosti sudjelovati približno 700 pripadnika iz savezničkih i partnerskih država. Sjedište će biti u Wiesbadenu dok će logistički centri biti u državama saveznicama na istočnom krilu NATO-a", naveo je ministar.

Vlada, naglasio je, drži primjerenim sudjelovanje naših časnika u ovoj misiji.

"Bio bi to dodatan oblik angažmana i potpore Hrvatske kao odgovorne članice Saveza, a istovremeno bi imalo i značajnu vrijednost za naše Oružane snage u kontekstu afirmacije sposobnosti i stjecanja dodatnih znanja", dodao je.

Čak 60-ak zastupnika javilo se za repliku na ministrovo izlaganje.

"Kolega Deur laže. Predsjednik Milanović je ministru još u Washingtonu rekao da nije za slanje vojnika, nije promijenio mišljenje dolaskom u Hrvatsku", odgovorio je SDP-ov Ivan Račan HDZ-ovu Anti Deuru, koji je još jednom naglasio da se predsjednik Milanović u Washingtonu nije usprotivio sudjelovanju hrvatskih vojnika u aktivnosti NSATU, a onda Ministarstvu obrane uskratio suglasnost.

Ministar: Hrvatski vojnik ne može ni u Austriju, a kamoli u Ukrajinu

SDP-ova Mirela Ahmetović istaknula je kako se iskrivljava da je predsjednik Milanović rekao da će naši vojnici biti u Ukrajini te upitala ministra može li garantirani da ni jedan vojnik iz ni jedne zemlje koja sudjeluje u NSATU aktivnosti neće biti u Ukrajini. 

"Predsjednik je to rekao i RTL ima te izjave kada je rekao da će završiti u Ukrajini i da već jesu. Pripadnik Oružanih snaga RH neće prijeći granicu niti jedne zemlje članice NATO-a. Ne može prijeći ni u Austriju, a kamoli u Ukrajinu", odgovorio je Anušić.

Dok su HDZ-ovci kroz replike naglašavali da Hrvatska "Milanovićevim otvorenim izražavanjem proruskih stavova" gubi teško stečen ugled među zapadnim saveznicima, Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) smatra da Hrvatska neće zbog nesudjelovanja u jednoj misiji izgubiti svoj ugled.

On ovu odluku neće podržati, a podsjetio je i što je sve Hrvatska napravila za Ukrajinu, od pomoći u vidu primanja njihovih stanovnika koji su pobjegli od rata, do slanja vojne opreme.

"Gubljenje ugleda započelo je predsjedavanjem Milanovića. Bio sam na samitu i nema ministra i predsjednika države koje me nije pitao u kojem smjeru vodi politiku Milanović. Da, gubimo ugled i to je definitivno tako", rekao je Anušić.

Ivana Kekin (Možemo!) ustvrdila je da se očekuje od njih da glasaju za odluku o kojoj nemaju sve informacije, a da vladajući na jučerašnjem Odboru za obranu nisu dopustili zatvorenu sjednicu kako bi mogli saznati klasificirane podatke o kojima govori predsjednik i vrhovni zapovjednik Milanović.

"Jedna od klasificiranih informacija koju je predsjednik klasificirao sam sebi je gdje i kada leti helikopterima Oružanih snaga. Klasificirana informacija NATO-a je klasificirana informacija NATO-a i ne možete saznati to, ali ste vi kao zastupnici dobili apsolutno sve informacije", odgovorio joj je ministar.

Selak Raspudić: Je li Milanović SDP-u dostavio klasificirane podatke

Dok su SDP-ovci tražili potvrdu ministra da naši, ali ni drugi vojnici drugih članica NATO-a iz ove aktivnosti neće biti na teritoriju Ukrajine, HDZ-ov Nikola Mažar ocijenio je kako će "sve države stati u obranu žrtve Ukrajine, jedino će SDP ostati uz ruske arkane."

"Ne mogu iznositi klasificirane podatke, ali ponavljam, hrvatski vojnik, pripadnik Oružanih snaga ide u Wiesbaden i ne ide nigdje drugdje. Mogu se jedino vratiti u Hrvatsku ili drugu zemlju članicu NATO-a", naglasio je ministar.

Sudeći po pitanjima SDP-ovaca, nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić zaključila je da je "očito predsjednik Milanović SDP-u dostavio klasificiranu informaciju", a koja se tiče mogućnosti da će neki drugi vojnici ipak biti raspoređeni i u Ukrajini.

Najavila je da će, obzirom da se očito radi o klasificiranim podacima koji se ne mogu predstaviti javno, kroz mehanizam zastupničkog pitanja tražiti od ministra taj odgovor kako bi mogla do petka donijeti odluku kako će glasati. 

"Vjerojatno imaju klasificiranu informaciju koju je netko dilao. Siguran sam da će taj podatak izaći u jednoj od tiskovina. Klasificirani podatak je netko uzeo i proslijedio van, i to ne klasificirani podatak RH nego NATO saveza. Potpuno neozbiljno. Nijedan hrvatski vojnik neće prijeći granicu i to je jedino što nas treba zanimati", ustvrdio je Anušić. 

Burna rasprava

U sabornici se povela burna rasprava. 

"Mislim da niste normalni, ministre. Rekli ste da je predsjednik nekome dostavio klasificirane dokumente od strane NATO-a, sramite se", kazao mu je SDP-ov Ranko Ostojić zbog čega je dobio tri opomene, ali i naživcirao ministra. 

"Pazite kako razgovarate sa mnom. Prvo riješite tko vam je nacrtao kukasti križ na Poljudu", uzvratio je Anušić. 

Mnogo ste nervozni, ocijenila je SDP-ova Sabina Glasovac pa ponovila pitanje hoće li ijedan vojnik iz NSATU aktivnosti biti raspoređen na teritoriju Ukrajine.

"Klasificirani podatak od strane NATO-a imamo u ovoj prostoriji nas dvojica ili trojica. Ja sam 10 puta ponovio - hrvatski vojnik ne ide van granica NATO-a", ponovio je, a Glasovac istaknula da ministar ne odgovara na ono što ga se pita.

Sandra Benčić (Možemo!) ministra je pitala o nastavku misije UN-a u Libanonu i hoće li Hrvatska napokon osuditi ponašanje Izraela.

"Evakuirali smo našeg jedinog predstavnika iz Libanona, daljnje upućivanje je zaustavljeno zbog sigurnosne situacije.  A ovo sve drugo nije tema mog Ministarstva ni ove sjednice", odgovorio je Anušić.