ERGELA LIPIK LISTOPAD 2024
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
21.10.2024., 20:35
KRAJ PRVE FAZE PROJEKTA U LIPIKU

Otvoren dio nove ergele

Sedamnaest godina nakon dirljivog povratka lipicanaca iz Srbije u Lipik, u ponedjeljak su na ergeli u tom mjestu, koja djeluje u okviru Državne ergele lipicanaca u Đakovu, na prigodnoj svečanosti otvorene tri staje s pripadajućom infrastrukturom. Prva je to faza projekta izgradnje nove ergele Lipik, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna eura (bez PDV-a).

Sredstva za tu fazu osigurana su preko Državne ergele, uz podršku proračunskih sredstava Ministarstva poljoprivrede i u suradnji s Gradom Lipikom, koji je prekograničnom suradnjom osigurao sredstva za izradu projektne dokumentacije. Brojnim uzvanicima, među kojima su bili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, zatim potpredsjednik Vlade i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro, saborski zastupnik i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te brojni drugi, obratio se ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nikola Grizelj.

Uz podsjećanje što je sve učinjeno, Grizelj je zahvalio svim dionicima koji su doveli do završetka prve faze ovog vrijednog projekta. Obratili su se potom nazočnima i izaslanici, gradonačelnik Lipika i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, a važno je istaknuti kako je ministar poljoprivrede Josip Dabro najavio nastavak projekta, odnosno drugu i treću fazu, ukupne vrijednosti još 11 milijuna eura. Dabro je i otvorio novi prostor, nakon čega je slijedio blagoslov ergele.

Projekt gradnje nove ergele, za koji je Grad Lipik pripremio kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, odnosi se na izgradnju prilazne ceste, triju staja za konje, pripadajuće infrastrukture i odlagališta za stajski gnoj. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja dodatnih triju staja, skladišta za opremu i hranu te karantenski objekt, čime će biti osiguran kapacitet za 100 grla.

Podsjetimo, krajem 2022. tradicija uzgoja lipicanaca uvrštena je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. 

ergela lipik 2024
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
ergela lipik 2024
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
ergela lipik 2024
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA