Zagreb, 20.08.2024. - Kratke izjave Dubravke Šuice i Gordana Grlića Radmana nakon 2. sjednice Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.Na fotografiji Dubravka Šuica.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Hina
21.10.2024., 16:56
OPTUŽBE DER SPIEGELA:

Dubravka Šuica nije prijavila 19 lobističkih sastanaka

Neugodnu informaciju za hrvatsku članicu Europske komisije Dubravku Šuicu objavio je njemački Der Spiegel, tvrdeći kako nije prijavila 19 lobističkih sastanaka. Tvrde da je ona kao povjerenica za demokraciju i demografiju od 2020. do 2023. propustila prijaviti susrete s lobističkim organizacijama i tvrtkama te ih nije objavila na službenoj stranici EK. List navodi da je time hrvatska povjerenica moguće prekršila Kodeks ponašanja dužnosnika Europske komisije, koji nalaže da svi sastanci s lobističkim skupinama moraju biti transparentni. Među osjetljivim sastancima bili su oni s Microsoftom, Svjetskim ekonomskim forumom i UEFA-om. Fotografije s tih sastanaka Šuica je sama objavila na svom X-profilu. Na upit o ovim sastancima glasnogovornica je izjavila kako se radilo o "spontanim sastancima, govorima ili intervjuima" koji ne moraju biti javno objavljeni. Najavljeno je da će dva sastanka naknadno biti prijavljena.

List navodi da bi u novom kabinetu trebala biti zadužena za Mediteransku regiju te da će se u studenom suočiti s kritičnim pitanjima zastupnika u Odboru za vanjske poslove EU-a, koji bi mogli odbiti njezinu nominaciju. "Da sam nešto zatajila, ne bih objavila fotografije na X-u", rekla je Šuica.