ŠIBENIK, 20. LISTOPADA 2024. - SABOR HDZ-A, HDZ
MISLAV KLANAC
20.10.2024., 15:19
PORUKE S OPĆEG SABORA HDZ-a

“Zoran Milanović ponaša se diktatorski i faraonski i vrijeme je da ode u prošlost”

Plenković: Milanović se boji da će Kundid u Saboru demantirati njegove laži

Na 21. općem saboru HDZ-a u Šibeniku okupio se u nedjelju 1241 izaslanik iz svih dijelova Hrvatske, a nakon što su izmijenili Statut, izabrali su 21 člana Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora.

Uz posljednju fazu unutarstranačkih izbora, u fokusu okupljanja bio je HDZ-ov predsjednički kandidat Dragan Primorac, a daleko najviše pažnje posvećeno je aktualnom predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Poruka protukandidatu

HDZ-ov predsjednički kandidat svom je suparniku i aktualnom predsjedniku poručio kako mu je vrijeme da ode te da nije Hrvatska slučajna država, nego je Milanović slučajni hrvatski predsjednik. "Nisam mogao promatrati što se događa, odazvao sam se pozivu Andreja Plenkovića i svih vas. Hrvatsku se voli svojim djelima, snagom znanja i mudrošću vođenja. Hrvatsku se voli poštovanjem svakog čovjeka, a Milanović to nije činio i zato je vrijeme da ode. To mu je poruka danas", rekao je Primorac, koji je najavljen kao budući predsjednik koji će poštovati Ustav.

Istaknuo je da je Milanović omalovažio Hrvatsku vojsku jer načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu nije dao da na saborskom Odboru za obranu kaže istinu, te mu je i zbog toga vrijeme da ode u prošlost kao bivši hrvatski predsjednik. Kazao je Primorac i da će mu branitelji kao novom predsjedniku Hrvatske biti trajna inspiracija, te kako će tražiti da i zadnja žrtva Domovinskog rata bude identificirana. U slučaju da iz Srbije i Crne Gore odbiju dostaviti sve podatke o masovnim stratištima koja još uvijek skrivaju, obećao je da će im otežati ulazak u EU. Osim toga, obećao je i da će mu jedan od prvih predsjedničkih poteza biti vraćanje Tuđmanove biste na Pantovčak. "Pokazat ću da na predsjednika nitko ne može imati utjecaj. On moju uljuđenost pokušava prikazati slabošću, a vašu tišinu nemoći. Nekoliko puta sam ga pozvao na javna sučeljavanja, jedan na jedan, nikad se nije odazvao. Strah je najgori tumač istine o osobi. Strah je neizlječiva bolest, strašljivci ne mogu voditi Hrvatsku. Zorane, i zbog toga je vrijeme da odeš", poručio je Primorac pa se osvrnuo i na ostale kandidate: "Kad u predsjedničku utrku krenu neki drugi kandidati, ja poručujem - ne vjerujte tim kandidatima jer glas za te kandidate vrlo vjerojatno postaje glas za SDP, samo kako bi nas razvodnili." Primorac se osvrnuo i na treći uzastopni mandat HDZ-a, pa zaključio da danas imamo jednu od najuspješnijih vlada u povijesti i na prostorima Europe.

ŠIBENIK, 20. LISTOPADA 2024. - SABOR HDZ-A, HDZDRAGAN PRIMORAC

DRAGAN PRIMORAC

MISLAV KLANAC

HDZ-ovu predsjedničkom kandidatu podršku je u pozdravnom govoru iskazao i Plenković poručivši: "HDZ je uz tebe i očekujemo pobjedu." Osvrnuo se i na Milanovićevu odluku da načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomiru Kundidu zabrani dolazak na sjednicu Odbora za obranu. "Nema nikakve osnove da predsjednik Republike zabranjuje načelniku Glavnog stožera da se obrati Saboru o važnim pitanjima vezanim uz Hrvatsku vojsku", rekao je Plenković, dodavši da to nije prvi načelnik Glavnog stožera koji dolazi u Sabor. Ocijenio je da se Milanović boji Kundidova dolaska u Sabor jer bi ondje mogao "demantirati njegove laži" da Hrvatska planira slati svoje vojnike u Ukrajinu. Naime, Milanović je bio odbio dati svoju suglasnost za slanje dvaju hrvatskih časnika u NATO-ovu misiju NSATU u Njemačkoj tvrdeći da će ti vojnici na kraju završiti u Ukrajini i da će taj potez uvući zemlju u rat protiv Rusije.

“Narod vjeruje Hrvatskoj vojsci i Milanović se boji da će, kad Kundid dođe u Sabor, na pitanje idu li hrvatsku vojnici u Ukrajinu, reći: ne idu. On sada, u strahu da će njegove laži demantirati i načelnik Glavnog stožera, izvodi marifetluke, ponižava ga i zabranjuje mu da ide na Odbor na obranu. To je primjer državnog udara", ocijenio je Plenković.

Istom mjerom

Obrazac ponašanja predsjednika Milanovića Plenković je ocijenio kao autoritaran, nedemokratski, s nepoštovanjem svih hrvatskih vojnika i pripadnika Oružanih snaga. "Ponaša se diktatorski i faraonski, cijela mu se kampanja svodi na to da mora pobijediti kako HDZ ne bi zavladao svim institucijama i bio diktator, a potpuno je obrnuto, on projekciju sebe nastoji imputirati drugima! Nakon što narod izabere tebe, Dragane, za budućeg predsjednika, Hrvatska može biti sigurna da će imati predsjednika koji poštuje Dan državnosti, vladavinu prava, Ustav, koji Hrvatsku čvrsto, kao i Vlada, sidri u zapadni krug saveznika i koji će vratiti civilizirani dijalog u političku kulturu", kazao je Plenković.

Šibenik, 20.10.2024. - HDZ održava XXI. Opći sabor na kojem će se usvojiti izmjene i dopune Statuta te izabrati 21 član Predsjedništva i 40 članova Nacionalnog odbora. Na fotografiji Andrej Plenković.foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml
HINA/ MARIO STRMOTIĆ

Potonju je tezu ponovio i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved istaknuvši da će Primorac vratiti civilizirani dijalog u politički i javni prostor "jer Hrvatska je umorna od Zorana Milanovića, koji potiče podjele i razdor u društvu, te je nedosljedan u svojim riječima i djelima".

U istom je tonu nastavio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, istaknuvši da oporba predvođena "predsjednikom koji krši Ustav i koji se iz lagodne pozicije predsjednika predstavlja kao vođa oporbe" govori o Hrvatskoj kao o neuređenoj zemlji.

“Jedna zastupnica govori da je ova vlast gora od svih okupatora. Postoje ti besramni političari, ali uzvraćat ćemo istom mjerom, dosta je toga! Vraćat ćemo istom mjerom i ukazivati na njihove slabosti", kazao je Jandroković.

Izaslanicima na općem saboru HDZ-a obratio se videoporukom predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber poručivši kako je EPP ponosan na HDZ-ov veliki izborni uspjeh u 2024. - prvo na parlamentarnim te na europskim izborima. Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica zahvalila je Andreju Plenkoviću na vođenju Vlade RH posljednjih osam izazovnih godina, kao i na povjerenju Vlade da predstavlja RH i u sljedećem sazivu Europske komisije. Na skupu su gostovali i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić te predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, koji je u pozdravnom govoru omaškom zahvalio gospodinu Milanoviću na svemu što radi za hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori.