cjepivo cijepljenje
FREEPIK
20.10.2024., 19:30
ZAŠTITA OD ZARAZNIH BOLESTI

Bolja procijepljenost djece u Slavoniji nego u Dalmaciji

Pad procijepljenosti u predškolskoj dobi realna je opasnost, upozorava Kaić

Procijepljenost djece protiv zaraznih bolesti u blagom je porastu, iako je i dalje niža nego u godinama prije pandemije koronavirusa, ističe Služba za epidemiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Dezinformacije

Procijepljenost u školskoj dobi još je na visokoj razini, što je ključ za održavanje kolektivnog imuniteta, no pad procijepljenosti u predškolskoj dobi čini realnu opasnost, upozorava Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiju u HZJZ-u. Ako se taj trend nastavi, moglo bi doći do povratka bolesti koje su se nekoć kontrolirale cjepivima. Prema Izvješću o procijepljenosti u 2023. godini, obuhvat cjepivom protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) na nacionalnoj razini bio je iznad 92,6 % u primarnom cijepljenju i gotovo 91 % u prvoj revakcinaciji. Iako je riječ o blagom porastu u usporedbi sa 2022. (92 %), obuhvati su i dalje niži od pretpandemijskih godina. Naime, 2020. procijepljenost je iznosila 93,7, a 2019. godine 94,4 %. Kaić naglašava kako su velike razlike među županijama dodatno zabrinjavajuće, pa je tako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji primarnu dozu DTP cjepiva primilo 79 % djece, a drugu samo 42 %, što je realna prijetnja zdravlju djece.

“Pad procijepljenosti povećava rizik za epidemijsko javljanje bolesti koje su potpuno suzbijene cijepljenjem, a što je veći broj oboljelih, veća je vjerojatnost teških oblika bolesti, uključujući i smrtne ishode ili trajne posljedice u pojedinaca", upozorava Kaić. Glavni uzrok smanjenja procijepljenosti su dezinformacije koje se šire među roditeljima, objašnjava Kaić. Kaže kako roditelji često ne vide korist od cijepljenja i boje se da nuspojave nadmašuju koristi za dijete. "Nažalost, velik broj roditelja dobiva netočne informacije iz nepouzdanih izvora, najčešće preko društvenih mreža, što dovodi do pada povjerenja u cjepiva. Tek manji broj djece ima kontraindikacije za cijepljenje, a većina je necijepljena zbog drugih razloga, među koje spada odbijanje cijepljenja", navodi.

POUZDANI IZVORI

Bernard Kaić ističe kako je od ključne važnosti povjerenje roditelja u zdravstvene institucije i liječnike, te da svi zainteresirani dodatne informacije trebaju potražiti iz pouzdanih izvora poput Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Europske agencije za lijekove ili Svjetske zdravstvene organizacije. “Samo uz visoku razinu kolektivne zaštite možemo spriječiti povratak bolesti koje su do sada bile pod kontrolom”, poručio je Kaić.

Izvješće HZJZ-a također pokazuje da su cijepljenja u školskoj dobi na visokoj razini, što znatno pridonosi održavanju kolektivnog imuniteta. Primjerice, docjepljivanje protiv difterije i tetanusa (DTP) u osmom razredu osnovne škole iznosi 92 %, blago više nego prethodne godine, pa ta razina procijepljenosti osigurava da djeca koja su propustila primarna cijepljenja u predškolskoj dobi ipak postignu određenu razinu zaštite poslije. Najniži obuhvati u primarnom cijepljenju i docjepljivanju bilježe se u u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, uz Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Najbolja situacija je u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je cijepljeno gotovo 98,5 % djece. Slijede ju Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija s gotovo 97 % cijepljenih.

Aktivno pozivanje

Razina procijepljenosti protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MPR) iznosi 90,1 %, što je blagi porast u odnosu prema prethodnoj godini, kada je cijepljeno 89,9 % djece. Iako su postignuti određeni pomaci, taj je postotak još uvijek niži u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, kada je obuhvat iznosio 93 %. I tu je najmanje cijepljenih u Splitsko-dalmatinskoj (77,6 %) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (79,6 %). Devet županija ipak bilježi blagi porasti prvog cijepljenja tim cjepivom.

Kaić ističe potrebu aktivnog pozivanja djece na cijepljenje i pružanja točnih informacija roditeljima. "Roditelji najviše vjeruju izabranom liječniku, ali zdravstveni radnici često nemaju dovoljno vremena za razgovor s njima. To dodatno otežava situaciju", upozorava. "Kako bi se poboljšala procijepljenost, potrebno je uložiti dodatne napore u edukaciju roditelja i zdravstvenih radnika, kao i povećati dostupnost pouzdanih izvora informacija." Prema izvješću, cijepljenje protiv hepatitisa B u dojenačkoj dobi također bilježi porast, te je cijepljeno 92 %, što je više u usporedbi sa 2022. i 2021. Situacija je najbolja u Virovitičko-podravskoj županiji, koja ima 98 % cijepljene djece. Dubrovačko-neretvanska županija ima samo oko 75 % cijepljene djece protiv hepatitisa B.

Cijepljenje protiv pneumokokne bolesti u dojenačkoj dobi, uvedeno 2019., bilježi procijepljenost od 92,3 % za prvo cijepljenje i 90,3 % za revakcinaciju u dobi od dvije godine. I ovdje se primjećuju velike razlike među županijama, pri čemu je najniži obuhvat zabilježen u Požeško-slavonskoj, s nešto više od 73,3 % odnosno 82,4 % procijepljenosti, a najviši u Virovitičko-podravskoj županiji s gotovo 98 posto cijepljene djece.

Kada je u pitanju cijepljenje protiv HPV-a, obuhvat među mladima i dalje je relativno nizak. Cijepljenje je prvenstveno dostupno učenicima osmih razreda osnovnih škola, gdje obuhvat iznosi oko 50 %.