06.03.2024., Zagreb - Sabor 21. sjednicu nastavlja raspravom o konacnom prijedlogu izmjena i dopuna Kaznenog zakona. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
18.10.2024., 06:30
PRIPREME ZA IZBORE U SLAVONIJI I BARANJI

U utrku za poziciju župana ulaze Nataša Tramišak i Ivan Bosančić

Još nije poznato hoće li HDZ i DP postići dogovor o kandidatu u Vukovaru

HDZ u nedjelju u Šibeniku održava opći sabor stranke, na kojem bi se trebalo dogovoriti i kandidate za lokalne izbore.

Osječko-baranjski HDZ-ovci u Šibenik dolaze uglavnom s prijedlozima onih imena i prezimena općinskih načelnika i gradonačelnika koji su ostvarili pobjedu u svojim sredinama na prošlim izborima, odnosno ne planiraju mijenjati ekipu koja pobjeđuje. Tako će po još jedan mandat Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška, kao i Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci, oni su, naime, među onim načelnicima koji su na toj funkciji od početaka hrvatske samostalnosti. U pravilu su pobjeđivali u prvom krugu izbora. Obojica su nam potvrdila kako su dobila novo povjerenje svojih stranačkih općinskih odbora.

Stari i novi

"Polako se približavamo kraju mandata, koji je iznimno dobar, jer privodimo kraju započete europske projekte, a nove smo počeli. Proračun je stabilan, dobro se puni, mnogo je stavki u kojima se vodi računa o svim gerenacijama, od djece, učenika i studenata, mladih obitelji, poduzetnika i poljoprivrednika do umirovljenika, ali i o onima kojima je potrebna socijalna podrška. U općini vlada politička stabilnost, tako da se veselim natjecanju za još jedan mandat", rekao nam je Kovačević.

Ivo Zelić će, pobijedi li i iduće godine na izborima, uvjete za mirovinu steći već u prvoj polovini mandata, ali stranačka su tijela bila odlučna da povede još jednu izbornu bitku. S druge strane, među mlađim kadrom je Josip Jakobović, načelnik Općine Strizivojna. Ovo mu je drugi mandat, s tim što je tijekom prvoga pristupio HDZ-u. Jakobić nas je izvijestio kako će, prema saznanjima koje on ima, u borbu za novi mandat isti načelnici općina đakovačkog prstena. "Ne čudim se tome jer doista smo pokazali kako smo povjerenje dobili na osnovi rezultata iz mandata 2017. - 2021., a ovaj mandat je bio još uspješniji", prokomentirao je Jakobović. Slične informacije dolaze i iz baranjskih općina. Primjerice, Vedran Kramarić će ponovno braniti načelnički mandat u općini Kneževi Vinogradi. Od novih imena koja će se vjerojatno pojaviti je ono u općini Čepin, jednoj od najvećih općina u Hrvatskoj. Trostrukom pobjedniku Draženu Tonkovcu (HSS) HDZ će suprotstaviti Vesnu Grbešu. Ona neće biti jedina žena među kandidatima za općinske načelnike, tu je i Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo, koja iza sebe ima već dva osvojena mandata.

Kada su u pitanju gradovi - poznato je kako će Ivan Radić po još jedan gradonačelnički mandat u Osijeku, jednako kao i Tomislav Rob u Belom Manastiru, Marin Mandarić u Đakovu i Krešimir Kašuba u Našicama. Ipak, kandidat čije se ime najviše iščekivalo je ono za osječko-baranjskog župana. Iz samog vrha osječko-baranjskog HDZ-a potvrđeno nam je kako će stranačkoj središnjici predložiti da Nataša Tramišak, saborska zastupnica i bivša ministrica, bude kandidatkinja za županicu Osječko-baranjske županije.

Posebno značenje

Kada je riječ o Virovitičko-podravskoj županiji, HDZ planira ponovno za župana kandidirati Igora Androvića, a u Virovitici će u utrku za još jedan gradonačelnički mandat ići Ivica Kirin.

Slavonija...Vinkovci....12.09.2024.velika gradska vijećnica; 29. sjednica gradskog vijeća; predsjedao predsjednik gradskog vijeća Mladen Karlić; na fotki - Ivan Bosančić;foto Gordan Panić

Ivan Bosančić

Gordan Panić

Kandidat HDZ-a za vukovarsko-srijemskog župana vinkovački je gradonačelnik i saborski zastupnik Ivan Bosančić, a za njegova zamjenika Franjo Orešković, trenutačni obnašatelj dužnosti župana - jednoglasna je odluka tamošnjeg županijskog HDZ-a. Bosančić je, podsjećamo, početkom veljače izabran i za vršitelja dužnosti predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Sada se, nakon dva uspješna gradonačelnička mandata na čelu Vinkovaca, odlučio za nove izazove. Procijenio je da svoje bogato iskustvo stečeno u vođenju grada, u kojemu je u proteklih osam godina jako puno uloženo i napravljeno na unaprjeđenju životnog standarda, a investicijski ciklus poprima sve više maha, može prenijeti i na područje županije.

BITKA U ŽUPANJI

Gradski odbor HDZ-a Vinkovaca odlučio je da će kandidat za novog gradonačelnika biti Josip Romić, aktualni zamjenik gradonačelnika Bosančića, a od sredine kolovoza i v.d. predsjednika GO HDZ-a Vinkovci. Kada je riječ o Županji, GO HDZ-a je jednoglasno kao kandidata za gradonačelnika izabrao predsjednika stranačke organizacije Pavu Lucića. HDZ je, podsjećamo, na prošlim lokalnim izborima izgubio Županju. Pobjedu im je preoteo Damir Juzbašić, koji je kao novi predsjednik županjskog HDZ-a, nezadovoljan upletanjem središnjice u rad lokalne organizacije, tri mjeseca prije izbora napustio stranku i sa svojom nezavisnom kandidaturom pobijedio dugogodišnjeg HDZ-ova gradonačelnika Davora Miličevića. Na posljednjoj sjednici vukovarsko-srijemskog HDZ-a, kako doznajemo, GO HDZ-a Otoka nije imao kandidacijski prijedlog zbog situacije s Josipom Šarićem, koji vodi pravosudnu bitku i podnio je ostavku na mjesto gradonačelnika. GO HDZ-a Ilok izabrao je Renatu Banožić za svoju kandidatkinju za gradonačelnicu.

 

Tko će dobiti najviše glasova u budućoj utrci za gradonačelnika Vukovara, za sada se ne može ni nagađati jer je još uvijek nepoznanica hoće li HDZ i Domovinski pokret, čiji je predsjednik Ivan Penava sada u gradonačelničkoj fotelji, doista postići dogovor o kojemu se šuškalo još početkom ljeta. Naime, tada se iz dobro obaviještenih izvora moglo čuti kako bi, nakon suradnje na državnoj razini, moglo doći i do dogovora u Vukovaru i najistočnijoj županiji, i to tako da bi DP dao kandidata za gradonačelnika Vukovara, a HDZ kandidata za župana.

Informacije s terena govore kako svi važni akteri upućuju na to da su lokalni izbori relativno daleko, odnosno ima vremena za pregovore i dogovore. No nema dvojbe kako u HDZ-u ima onih koji su protiv prenošenja suradnje s državne na lokalnu razinu, pogotovu kada je riječ o Vukovaru, koji za sve sudionike na političkoj sceni ima posebno značenje.