?osijek, 4 listopad 2013, 10.00 sati - Svečano otvorenje menaifestacije Dani meda Hrvatske, Trg Ante Starčevića, medsnimio zdenko pušić------4 st color ekonomija
18.10.2024., 06:30
USPJEH U VUKOVARU

Pčelari iz kaznionice Lepoglava dobili zlatnu i srebrnu diplomu za med

Kaznionica 15 godina razvija pčelarstvo, počela je s deset košnica, a danas ih ima više od 100

Kaznionica u Lepoglavi osvojila je zlatnu diplomu za bagremov med i srebrnu diplomu za kestenov med na 16. organoleptičkom ocjenjivanju meda s međunarodnim sudjelovanjem u Vukovaru, gdje je sudjelovalo 236 pčelara iz Hrvatske, Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije.

- Taj uspjeh rezultat je dugogodišnjeg rada i predanosti, jer kaznionica već 15 godina razvija pčelarstvo, počevši s nekoliko košnica, a danas ih ima više od 100. Posljednjih deset godina kaznionica provodi kontinuirani program osposobljavanja zatvorenika za zanimanje pčelara, a do sada ga je završilo više od 30 zatvorenika. Pčelarstvo igra ključnu ulogu u resocijalizaciji zatvorenika, pripremajući ih za povratak u društvo i mogućnost zapošljavanja. Med se primarno proizvodi za prehranu zatvorenika, a manji se dio stavlja na tržište. Godišnje se proizvede između 1,5 i 3 tone meda, a u idealnim vremenskim uvjetima moglo bi se ostvariti i više od četiri tone. Med iz Kaznionice u Lepoglavi do sada je na više međunarodnih ocjenjivanja osvojio srebrne i zlatne diplome, a nedavne diplome iz Vukovara nastavak su odličnih rezultata u procesima u kojima sudjeluju zatvorenici. Osim što jača njihove vještine, ovaj im program omogućava da po izlasku na slobodu započnu vlastite karijere u pčelarstvu i proizvodnji meda - doznajemo iz Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Prema Izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara za 2022. godinu, koje je Vlada podnijela hrvatskom Saboru početkom ove godine, doznajemo kako velik dio prehrambenih proizvoda kaznionice proizvode same (radom zatvorenika), a namijenjeni su, prije svega, potrebama kaznenih tijela, za prehranu osoba lišenih slobode - tri obroka dnevno uz dopunski obrok. Prema ugovorima između kaznenih tijela i poslodavaca, zatvorenici su obavljali pomoćne poslove utovara i istovara, preseljenja, građevinske radove, poslove na održavanju šuma, u poljoprivredi, a 2022. godine sklopljeno je 38 ugovora s poslodavcem. Uz odobrenje, zatvorenici mogu nastaviti raditi kod svojeg poslodavca. U 2022. godini odobrenje za nastavak rada kod poslodavca dobila su dva zatvorenika.