Zagreb,16.10.2024. Ministar obrane RH Ivan Anušić dao je izjavu za medije. foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp
HINA/ Tomislav Pavlek
18.10.2024., 19:45
SABORSKI ODBOR ZA OBRANU

Kundidu ponovno zabranjen dolazak

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je u petak da je predsjednik RH Zoran Milanović ponovno načelniku Glavnog stožera OSRH Tihomiru Kundidu zabranio dolazak na sjednicu Odbora za obranu zakazanu za ponedjeljak te ustvrdio da Milanović "mobingira Kundida i Oružane snage".

Načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid neće biti ni na nastavku sjednice saborskog Odbora za obranu, koji je HDZ inicirao za ponedjeljak isključivo kako bi on osobno potvrdio zastupnicima i javnosti da hrvatski časnici u sklopu NATO aktivnosti NSATU ne bi išli u Ukrajinu, nego u Njemačku. U petak je Kundid obavijestio predsjednika Odbora za obranu Arsena Bauka (SDP) da se zbog zapovijedi predsjednika Zorana Milanovića nije u mogućnosti odazvati na poziv koji mu je on uputio na zahtjev zastupnika vladajuće koalicije. U srijedu je, kako je tada otkrio ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera 15 minuta prije početka sjednice Odbora za obranu dobio Milanovićevu zapovijed da dođe u Ured predsjednika.

Tako će se, prema svemu sudeći, u utorak na plenarnoj sjednici Sabora raspravljati o NSATU-u bez prethodnog očitovanja načelnika Glavnog stožera, koje i nije predviđeno Poslovnikom. Zasad nije jasno što će se zbivati na nastavku sjednice Odbora za obranu, za dnevni red koje su predviđeni prijedlozi svih 13 odluka o participiranju Hrvatske u vojnim misijama izvan državnih granica. Anušić je prvo izjavio da će on doći u ponedjeljak u Sabor, ali nešto kasnije je na sjednici Odbora za vanjsku politiku, koju je HDZ organizirao kako bi kritizirao Milanovićevu politiku koju smatra proruskom, rekao da se u njegovoj stranci moraju konzultirati jer "pitanje je je li moguće više ovako raditi".U Vladi i HDZ-u procjenjuju da bi Kundidova javna potvrda da pripadnici Oružanih snaga sigurno neće ići u Ukrajinu imala veliku političku važnost i stoga su bili ogorčeni jer je Milanović ponovo stavio embargo na dolazak načelnika Glavnog stožera na sjednicu Odbora za obranu. "Molim vas da odete na Pantovčak i pitate kuhara ove kuhinje, koji je sve ovo zakuhao, dokle će se ovako ponašati. Pričekajte ga gore, neka iziđe iz vile, neka ne šalje poruke preko Facebooka. Neka kaže zbog čega maltretira i, kao netko tko nije bio ni dana u Domovinskom ratu, mobingira čovjeka koji je heroj Domovinskog rata, čovjeka kojeg je on predložio da bude načelnik. To znači da zlostavlja kompletne Oružane snage i sprječava ih u njihovim dužnostima. Ovo što se sad događa udar je na institucije hrvatske države, na temelje hrvatske države. Ovo je klasična zloupotreba položaja i pozicije koju uživa Zoran Milanović - izjavio je ministar Anušić.