Bruxelles, 16.10.2024 - Suradnja s arapskim dr?avama u Zaljevu iznimo je va?na je za EU i Hrvatsku s obzirom da je to podru?je bogato energetskim resursima, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenkovi?. foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ik
HINA/SLAVKO VUKADIN
17.10.2024., 13:07
BROJ KANDIDATA POKAZAO VAŽNOST

Plenković ne sumnja u dogovor o novim sucima

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu kako je uvjeren da će doći do dogovora oko imenovanja sudaca Ustavnog suda i da veliki broj kandidata pokazuje svijest o važnosti te institucije.

“Sigurno ćemo se dogovoriti jer Ustavni sud treba funkcionirati”, rekao je Plenković po dolasku na samit čelnika EU-a u Bruxellesu.

Rekao je da veliki broj kandidata, ustavno pravnih stručnjaka, njih 60, dokazuje da ustavni suci nisu “stajske muhe, nisu istrošeni kuhinjski elementi i nisi nekakvi glupani kako ih je nazivao predsjednik Milanović za vrijeme kampanje za parlamentarne izbore kada je kršio ustav”.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav započeo je u četvrtak sa saslušavanjem prvih 11 kandidata za suce Ustavnog suda, od njih ukupno 63 čije su kandidature ocijenili pravovaljanima, što je prvi korak prije nego Sabor dvotrećinskom većinom izglasa 10 ustavnih sudaca.

Plenković je ponovo kazao da je "besramna laž" Zorana Milanovića da će časnici koji bi sudjelovali u NATO-ovoj misiju NSATU završiti u Ukrajini. 

“Neshvatljivo da dio opozicije i dio političkog prostora u Hrvatskoj, mediji u komunikacijskom smislu, s nevjerojatnim naporom nastoje uvjeriti Hrvate da se radi o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu. To su tako besramne laži koje je Milanović namjerno plasirao u eter kako bi zastupajući proruske stavove i proruske interese zamutio vodu u vrlo banalnom i jasnom odlučivanju u Hrvatskom saboru”, rekao je Plenković.

Plenković je ponovno pozvao oporbene zastupnike da glasuju za prijedlog vlade o slanju dvojice časnika u Wiesbaden i da ne ponove ono što su napravili kada su odbili sudjelovanje Hrvatskoj u vojnoj misiji EU-a za obuku ukrajinskih vojnika.

“Tada je na tom ispitu palo onih 54 nesretnika i vidjet ćemo hoće li se ponovno dogoditi da ih ima više od 50. Apeliram na njih da budu razumni, da vode računa gdje Hrvatska pripada”, rekao je.

Rekao je da sudjelovanje u toj misiji izraz solidarnosti prema Ukrajini, koja nas je priznala prije članica EU-a i koju Rusija sustavno razara.