OSIJEK, 16. 02. 2018, UGOSTITELJSKO - TURISTIČKA ŠKOLA. REGIONALNO NATJECANJE GASTRO 2018. ZA REGIJU ISTOČNA HRVATSKA.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
17.10.2024., 13:02
JAČANJE VJEŠTINA SREDNJOŠKOLACA

MINTS sprema 290.000 eura za srednje škole i promociju zanimanja u turizmu

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) i ove godine do 14. studenoga provodi javni poziv za promociju i jačanje kompetencija zanimanja za turizam namijenjen srednjim strukovnim, umjetničkim i mješovitim školama, za što planira izdvojiti 290 tisuća eura, izvijestili su u četvrtak iz MINTS-a.

Kao i ranijih godina, cilj tog poziva je jačanja vještina srednjoškolskih učenika za zanimanja u turizmu, ali i svijesti o mogućnostima ostvarivanja karijere u turizmu.

Sredstvima iz poziva bespovratno će se financirati projekti za bolju suradnju obrazovnog sustava i poslodavaca u turizmu, povećanje pristupačnosti za turiste s invaliditetom te smanjenje utjecaja turizma na okoliš i klimu.

"Jačanje kompetencija učenika u strukovnim školama važno je za osiguranje održivog razvoja hrvatskog turizma te kroz ovaj javni poziv želimo potaknuti mlade da prepoznaju mogućnosti karijere u turizmu. Za tu namjenu smo ove godine osigurali rekordna sredstva te pozivam škole da prijave projekte“, poručio je uz poziv ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Iznosi da je Ministarstvo do sada za tu namjenu izdvojilo više od 911 tisuća eura.

Projekte mogu prijaviti srednje strukovne, umjetničke i mješovite škole čiji su osnivači Grad Zagreb, županije ili RH, a maksimalni iznos koji jedna škola može zatražiti je 5.500 eura, dok je za zajedničke prijave dvije ili više škola taj iznos 11.000 eura.

Iz MINTS-a ističu da će prioritet pri dodjeli tih bespovratnih sredstava imati projekti koje prijavljuju najmanje dvije škole iz različitih obrazovnih sektora, a koji uključuju i partnere iz javnog, privatnog i/ili civilnog sektora, te koji su usmjereni na učenike osnovnih škola.