Zagreb, 08.03.2024.- Svečana  primopredaja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH između admirala Roberta Hranja i general pukovnika Tihomira Kundida. Na fotografiji Tihomir Kundid.foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
HINA
17.10.2024., 21:00
SLANJE ČASNIKA U NSATU

HDZ će ponovno pokušati dovesti Tihomira Kundida u Sabor - u ponedjeljak

Stajališta gotovo svih zastupničkih klubova o NATO aktivnosti NSATU poznata su već tjednima i izvjesno je da prijedlog Vlade da Hrvatska pošalje u Wiesbaden do pet časnika, čemu se protivi predsjednik Zoran Milanović, neće u Saboru dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu.

Golemo bi iznenađenje bilo kada bi se nekoliko dana prije glasovanja, koje je 25. listopada, predomislio znatan broj oporbenih zastupnika. Vjerojatno su se i u HDZ-u pomirili s tim da se to neće dogoditi, ali politička borba se, što je i logično, nastavlja. Kao najvažnija stvar u odmjeravanju snaga između Vlade i predsjednika Republike, uz kojeg je i velik dio opozicije, sada se iskristalizirala pozicija načelnika Glavnog stožera Tihomira Kundida, odnosno njegov dolazak u izaslanstvu ministra Ivana Anušića na sjednicu saborskog Odbora za obranu, kako bi, što HDZ od njega očekuje, rekao da spomenuti časnici neće ići u Ukrajinu. Nastavak te sjednice, prekinute u srijedu, jer su je svi HDZ-ovci napustili zbog toga što je Milanović istovremeno pozvao Kundida u svoj ured, bit će u ponedjeljak u 11 sati, dan prije nego što će zastupnici o ovoj točki raspravljati na plenarnoj sjednici. Dok predsjednik Odbora Arsen Bauk (SDP) nije još ništa o tome znao, ministar Anušić je već u srijedu navečer, u intervjuu HTV-u, objavio da će ovo tijelo Sabora opet zasjedati u ponedjeljak i tako će na kraju i biti.

“Kontaktirao sam tajnika MORH-a i pitao koji im termin sjednice najviše odgovara i dobio sam odgovor ponedjeljak u 11 sati. Rekao sam mu onda će biti u ponedjeljak u 11. Ja sam u srijedu, nakon što je sjednica prekinuta, jednim dopisom izvijestio predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da smo ostali i bez predlagatelja uime Vlade i bez kvoruma i zamolio ga da osigura nastavak sjednice. Nije mi stiglo ništa od Jandrokovića, ali pretpostavljam da u HDZ-u sinkronizirano djeluju i da je on odradio sve što je bilo potrebno", rekao nam je u četvrtak Bauk.

Budući da od srijede postoji zahtjev sedmero članova Odbora za obranu iz vladajuće koalicije da se dnevni red sjednice dopuni pozivom načelniku Glavnog stožera, Bauk mora idućih dana i to riješiti. "Predmnijevam da će to, jer je zatražila većina, biti uvršteno u dnevni red, pa ću uputiti Kundidu obavijest o mogućnosti da će biti pozvan na sjednicu u ponedjeljak. On će, dakle, dobiti poziv, a hoće li biti na sjednici nije više ni u mojoj ni u nadležnosti Odbora za obranu. Konstatirat ću na sjednici kakvo je stanje i, sukladno Poslovniku, imat ćemo raspravu o odluci Vlade o NSATU-u ili ćemo prijeći na sljedeću točku", pojasnio nam je Bauk potencijalne scenarije za ponedjeljak. Razvoj događaja uvelike ovisi o postupanju predsjednika Republike, koji će odlučiti je li mu Kundid zbog nečeg nužan i u ponedjeljak u 11, kao što je bio u srijedu u 12.30. U slučaju da Milanović još jednom stavi svojevrstan veto na dolazak načelnika Glavnog stožera u Sabor, HDZ će morati donijeti odluku o tome hoće li se sjednica Odbora za obranu održati i bez Kundida. Ako HDZ ne popusti i učini što je u srijedu, neće to ipak biti pravna prepreka za raspravu na plenarnoj sjednici i glasovanje. Zanimljivo je da dosad nije bilo konzultacija zastupničkih klubova o pridruživanju Hrvatske misiji NSATU, premda ih je premijer Andrej Plenković najavio nakon što Milanović nije odobrio tu odluku. "Nitko nas iz HDZ-a nije zvao ni na kakav sastanak, nema konzultacija", kazao nam je Bauk. 

“MUĆNITE GLAVOM”

Predsjednik Vlade poslao je poruku oporbi iz Bruxellesa. “Mućnite glavom, a ne da Milanović mućka vašom glavom. Neshvatljivo je da dio opozicije, medija nevjerojatnim naporom nastoje uvjeriti Hrvate da se radi o slanju vojnika u Ukrajinu. To je besramna laž koju je plasirao Milanović kako bi, zastupajući proruske interese, zamutio vodu. Pitam ih - je li vaš konačni cilj da izađemo iz NATO-a i EU-a? Što oni hoće, gdje hoće da Hrvatska bude u ključnim, sigurnosnim trenucima? Na prvom tom ispitu 54 nesretnika su pala. Hoće li se sada dogoditi da ih ponovno bude više od 50, to ćemo vidjeti. Apeliram na njih da budu razumni”, poručio je Plenković.