OSIJEK- 08.01.2020., Zupanijski i Opcinski sud, dojava o bombi, evakuirani ljudi, policijske patrole u izviđaju, Zvonko Vrban.Foto: Andrea Ilakovac
Andrea Ilakovac
17.10.2024., 06:30
ZVONKO VRBAN U USKOKU

Afere u karijeri predsjednika Županijskog suda u Osijeku

Vrban je potvrdio da je bio na ispitivanju u Uskoku, no razloge nije komentirao

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban ponovno se našao u središtu skandala nakon što je, kako je objavio Jutarnji list, u svojstvu okrivljenika u utorak dao iskaz u sjedištu Uskoka o kaznenim prijavama podignutim protiv njega zbog sumnje na trgovanje utjecajem. Vrban je u srijedu potvrdio medijske napise da je bio na ispitivanju u Uskoku, ali o razlogu i sadržaju ispitivanja nije ništa želio komentirati.

Pritisak na sutkinje

Prema navodima u Jutarnjem listu, sumnjiči ga se navodno da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem, odnosno da je kao čelni čovjek Županijskog suda u Osijeku vršio pritisak na Zrinku Šeks Poštić i Doricu Krnic Miloš, predsjednicu i sada umirovljenu sutkinju Općinskog suda u Osijeku, da donesu presude prema njegovoj želji.

Riječ je o događaju iz 2018. godine, kada je sutkinja Šeks Poštić prijavila Vrbana jer je od nje zahtijevao da donese odluku u korist dr. Josipa Milasa u tužbi protiv ZZJZ-a Osječko-baranjske županije. Šeks Poštić je navodno prijavila da ju je Vrban izvukao iz sudnice tijekom rasprave i tražio da donese presudu u Milasovu korist. Tada je to predsjednik osječkog suda demantirao, ali je i godinu dana nakon toga sutkinju Šeks Poštić imenovao v. d. predsjednicom Općinskog suda da bi u srpnju prošle godine dao negativno mišljenje za njezin novi mandat.

Što se pak tiče druge prijave, Krnic Miloš je, prema navodima istog izvora, Vrbana prijavila jer je od nje navodno tražio da donese presudu u korist tvrtke Eurokamen u tužbi protiv Nogometnog kluba Osijek.

Podsjetimo da je predsjednica Općinskog suda u Osijeku Zrinka Šeks Poštić tada obavijestila ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, predsjednika Vrhovnog suda i ostala nadležna tijela o neprimjerenom ponašanju Vrbana i njegovim pokušajima da utječe na odluke sudaca nižeg, Općinskog suda. U to se vrijeme tim slučajem pozabavio i Uskok, koji je, osim četvero sudaca Općinskog suda u Osijeku, ispitao i trojicu profesora s Pravnog fakulteta u Osijeku. Što se sudaca tiče, tu se radilo o pokušajima pritiska koji bi se mogli okarakterizirati i kao trgovanje utjecajem. No, kako su tada objavili neki mediji, na profesore Pravnog fakulteta Vrban je, navodno, pokušao utjecati radi dobivanje statusa docenta jednoga poznatoga zagrebačkog suca.

Uhićenje sudaca

Zbog tog slučaja, te još nekoliko prijava drugih sudaca, Vrban se očitovao Ministarstvu pravosuđa i uprave te predsjedniku Vrhovnog suda RH Radovanu Dobroniću, opovrgnuvši tada navode sudaca, zbog čega je Dobronić na iznenađenje mnogih odbacio prijave. Možda je Uskok u međuvremenu došao do novih spoznaja i dokaza te je Vrban pozvan na davanje iskaza u njegovo središte.

Inače, Vrbana je tijekom njegovih mandata na čelu osječkog Županijskog suda pratio i niz skandala, a sigurno je najveći bio u lipnju 2021. godine, kada su uhićena trojica sudaca toga suda - Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić - zbog sumnji da su primali mito od Zdravka Mamića, bivšeg čelnika NK Dinamo. To je skandal koji je najveću štetu nanio osječkom sudu, ali i cjelokupnom hrvatskom pravosuđu, zbog čega se s pravom tada očekivala odgovornost i predsjednika toga suda, odnosno Vrbana, podnošenjem neopozive ostavke na čelno mjesto osječkog Županijskog suda.

Vrban je tada izjavio "da je to težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe i težak dan za cjelokupnu hrvatsku državu. Uhićenje triju sudaca naštetilo je ugledu Županijskog suda u Osijeku, naštetilo je ugledu hrvatskog pravosuđa. Mi ćemo, dakle, morati provesti dugo vremena da vratimo ugled hrvatskog pravosuđa i Županijskog suda u Osijeku nakon ovih događaja".

No u upravljačkom se dijelu ništa nije promijenilo što bi bila bar i mala naznaka da se nastoji vratiti već odavno izgubljeno povjerenje javnosti u taj sud.

Cijela se priča u to vrijeme nastavila i s najavom uhićenog Darka Krušlina da će pokrenuti stegovni postupak protiv Vrbana. Naime, Krušlin je igrao na kartu da bi u slučaju SOA-inog angažmana na vidjelo izišla i Vrbanova povezanost s poslovnim aktivnostima i imovinom o kojima se u to vrijeme govorilo, a posebno je istaknuta informacija o čak 35 kontakata suca Vrbana s osobom koja je bila pod tajnim mjerama Uskoka. Vrban je te kontakte ostvarivao s mobitela registriranog na obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo svoje supruge.

Podsjetimo da je Uskok pod mjerama držao osobu s kojom je, kao i drugim članovima tzv. čepinske skupine, prema izvješću, između siječnja 2011. i veljače 2012. Vrban kontaktirao najmanje 35 puta. Prema dokumentima Uskoka, kontaktiralo se s osobama koje su bile osumnjičene za trgovinu informacijama o slučajevima suđenja za niz kaznenih djela, od pranja do primanja novca i davanja mita, koji je u konačnici s osječkog premješten na zagrebački sud. Također, nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora, u srpnju 2020. godine, na kojima je kao predsjednik Županijskog suda ujedno bio i predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, Vrban je, prema više medijskih izvora, bio na sastanku u Osijeku gdje je kao jedna od tema bila njegova ambicija da postane ministar pravosuđa ako Domovinski pokret tada ostvari izborni rezultat koji će mu omogućiti sudjelovanje u sastavljanju nove vlade.

Deset godina bez sigurnosne provjere

Jedan od najvećih Vrbanovih kritičara u vrijeme uhićenja trojice sudaca bio je tadašnji sudac Visokoga kaznenog suda, a danas glavni državni odvjetnik, Ivan Turudić, koji je predsjedniku osječkog Županijskog suda zamjerao što deset godina na tom sudu nije rađena sigurnosna provjera.

“Meni je to nevjerojatno”, naglasio je tada napominjući kako predsjednik suda od SOA-e mora zatražiti sigurnosnu provjeru, jer oni sami od sebe to neće doći odraditi. Tada je Turudić rekao kako je prije uhićenja osječkih sudaca u dobroj namjeri pitao Vrbana “je li istina da se osječki suci druže s osumnjičenim Zdravkom Mamićem i drugim osobama vezanim uz cijeli taj pravosudni postupak”. “On je rekao da to nije istina i onda je zlonamjerno naveo taj naš privatni razgovor u iskazu”, opisao je Turudić.

Reizbor

Nakon svega toga očekivalo se da će poslije isteka mandata 21. prosinca 2022. godine Vrban ostati bez reizbora na mjesto predsjednika Županijskog suda iako je bio jedini kandidat koji se prijavio na raspisani natječaj. O tome se posebno kalkuliralo u javnosti nakon što na sjednici Državnog sudbenog vijeća (DSV) od 14. prosinca na dnevnom redu uopće nije bilo imenovanje predsjednika Županijskog suda u Osijeku, niti je Vrban bio pozvan na razgovor s članovima DSV-a, kao što je to bila praksa prije donošenja odluke o imenovanju. Na upit Glasa Slavonije tada upućen DSV-u njegova je tajnica Dijana Rožić Frlan odgovorila "da je postupak imenovanja predsjednika Županijskog suda u Osijeku još uvijek u tijeku, a s obzirom na to da aktualnom predsjedniku mandat istječe 21. prosinca 2022., Državno sudbeno vijeće zatražilo je od predsjednika Vrhovnog suda RH kao predsjednika neposredno višeg suda da u skladu s odredbom članka 34. Zakona o sudovima, kojom je propisano da ako predsjednik suda prestane obnašati svoju dužnost, predsjednik neposredno višeg suda ovlastit će suca suda iste vrste i istog stupnja ili suca višeg suda da obavlja poslove sudske uprave dok predsjednik suda ne bude imenovan, ovlasti osobu za obavljanje poslova sudske uprave u Županijskom sudu u Osijeku do imenovanja predsjednika tog suda".

Iako se očekivalo poništenje postojećeg natječaja za izbor predsjednika Županijskog suda u Osijeku, to se nije dogodilo, a DSV je na svojoj službenoj mrežnoj stranici 9. veljače najavio održavanje 88. sjednice, na čijem su dnevnom redu, između ostaloga, najavljene i točke "Provođenje razgovora s kandidatima za predsjednika Županijskog suda u Osijeku" i "Imenovanje predsjednika Županijskog suda u Osijeku". S obzirom na to da je i dalje na snazi ostao natječaj na kojemu je za predsjednika Županijskog suda u Osijeku pristigla samo jedna prijava, i to ona Zvonka Vrbana, logično je bilo da je upravo on, kao jedini kandidat, automatski dobio još jedan četverogodišnji mandat, na koji je stupio 1. ožujka 2023. godine. 

CASE: Najveći pravosudni “bully” u Europi

Vrban je bio i na listi sudaca za prvostupanjska vijeća Suda časti pri HGK-u iako za to nije dobio odobrenje DSV-a, što je bilo potrebno kako bi sudac mogao obavljati određene službe ili poslove izvan matičnog suda na kojemu radi.

Na koncu valja reći kako je predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban krajem listopada prošle godine u izboru CASE-a, Udruženja protiv SLAPP tužbi u Europi, proglašen najvećim pravosudnim “bullyjem” u Europi. “Nagrada” se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta i uz podršku Vijeća Europe pojedincima, tvrtkama i institucijama najsklonijima SLAPP-u, odnosno tužbama kojima se pokušava ušutkati neovisne medije.