svinjska afrička kuga
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.10.2024., 11:52
ČEKALA SE ODLUKA EUROPSKE KOMISIJE

Vlada će izdvojiti 11 milijuna eura kompenzacija za štetu od afričke svinjske kuge

Vlada je u srijedu odlučila za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge, izdvojiti 11 milijuna eura.

Od toga se pet milijuna eura osigurava u državnom proračunu za ovu godinu, a šest milijuna u okviru usvojenih projekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva za 2025.

Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro kazao je kako je program državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge donesen odlukom Vlade od 20. ožujka ove godine.

Istaknuo je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva morala poštovati "klauzulu mirovanja“, te stoga nije dodjeljivalo potporu na temelju programa prije ishođenja odluke Europske komisije.

Naveo je da je potpora iz programa prijavljena Europskoj komisiji koja ju je ocijenjena spojivom s unutarnjim tržištem EU-a. 

Razdoblje prihvatljivosti za potporu definirano je kao razdoblje od 12 mjeseci, počevši  od 1. ožujka 2024. godine do 28. veljače 2025. godine. 

Iznos potpore izračunava se na stvarnim gubitcima u prihvatljivom razdoblju, a odredbe vezane na povrat potpore u slučaju smanjene proizvodnje u odnosu na 2022. godinu brišu se.