Osijek, 15. 10. 2024, Trg slobode, jesen u centru. Lijep i sunčan jesenski dan. Slobodnjak, ilurtracija.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
16.10.2024., 17:51
Državni zavod za statistiku:

Najniža stopa inflacije od ožujka 2021. godine

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 1,6 posto veće u odnosu prema istom lanjskom mjesecu, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS), što je nova najniža stopa inflacije od ožujka 2021. godine.

DZS je objavio drugu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u rujnu stopa inflacije iznosila 1,6 posto u odnosu prema rujnu 2023. godine, a u odnosu prema prethodnom mjesecu, to jest kolovozu ove godine, potrošačke cijene u prosjeku su više 0,4 posto. Time je DZS potvrdio prvu procjenu, objavljenu 1. rujna, o kretanju inflacije na godišnjoj razini, a blago je korigirao njezinu stopu na mjesečnoj razini, koja je prema prvoj procjeni iznosila 0,3 posto.

Nakon svibanjskih 3,3 posto, lipanjskih 2,4 posto, srpanjskih 2,2 posto i kolovoških 1,8 posto, inflacija je tako nastavila trend usporavanja na godišnjoj razini, pri čemu je rujanski rast potrošačkih cijena od 1,6 posto najniži od ožujka 2021. godine, kada je iznosio 1,2 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorani i hoteli, za 10,8 posto. Slijede razna dobra i usluge sa 6,2 posto, zdravlje sa 5,7 posto, rekreacija i kultura s pet posto, obrazovanje sa 4,7 posto, alkoholna pića i duhan sa 3,4 posto, hrana i bezalkoholna pića s 3,1 posto te pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva sa 0,7 posto. Pad je na godišnjoj razini zabilježen u prijevozu, za 2,9 posto, djelatnosti stanovanja, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za dva posto, te u djelatnosti komunikacija, za 1,3 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama usluge, za 6,2 posto, hrana, piće i duhan, za 3,2 posto te industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 0,6 posto, a pad je cijena prisutan u komponenti energija, za sedam posto, objavili su iz DZS-a.

DZS u priopćenju o indeksu potrošačkih cijena iznosi i podatke o inflaciji mjerenoj harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HIPC), koji je usporediva mjera inflacije sa zemljama Europske unije. Prema tim podacima cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u rujnu su u odnosu prema kolovozu 2024. u prosjeku bile manje 0,5 posto, a u odnosu prema rujnu 2023. godine porasle su za 3,1 posto. 

Odjeća i obuća najviše poskupjele

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuća, za 12,5 posto, obrazovanja, za dva posto, raznih dobra i usluga, za 1,3 posto, zdravlja, za 1,1 posto itd. S druge strane, cijene komunikacija i restorana i hotela pale su za 2,4 posto, rekreacije i kulture za 1,3 posto, prijevoza za 0,8 posto itd. Prema glavnim komponentama indeksa na mjesečnoj razini porast cijena ostvaren je u komponentama industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,9 posto, te hrana, piće i duhan, za 0,2 posto, a pad cijena prisutan je u komponentama energija, za 1,7 posto, te usluge, za 0,7 posto.