vjetroelektranalistopad 2024.
pexels/pixabay
16.10.2024., 17:40
Energetska perspektiva

Međunarodna agencija za energiju: Svijet ulazi u doba struje

Više od polovine svjetske struje do 2030. bit će proizvedeno iz izvora s niskom emisijom stakleničkih plinova, no upotreba čiste energije "daleko je od ujednačenosti" u svijetu, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Potražnja za naftom, plinom i ugljenom, prema projekcijama, i dalje će rasti do kraja ovog desetljeća, potencijalno stvarajući i višak fosilnih goriva, ističe IEA u izvješću o svjetskoj energetskoj perspektivi. "U povijesti energetike svjedočili smo dobu ugljena i dobu nafte. Sad se brzo krećemo prema dobu električne energije, koja će u budućnosti definirati globalni energetski sustav sve više temeljen na čistim izvorima", rekao je izvršni direktor IAE-e Fatih Birol, turski ekonomist i stručnjak za energiju. U izvješću stoji da čisti izvori "ulaze u energetski sustav razinom bez presedana", pa je 2023. dodano 560 gigavata energije iz obnovljivih izvora.

Svake se godine u čistu energiju investira gotovo dva bilijuna dolara, što je skoro dvostruko više nego na opskrbu fosilnim gorivima, tvrde. "Uz nuklearnu energiju, predmet ponovnog interesa u mnogim državama - izvori s niskim emisijama generirat će više od polovine svjetske struje prije 2030. godine", istaknuli su.

Izvješće je objavljeno mjesec dana prije klimatske konferencije Ujedinjenih naroda COP29.