ministar Dabro, repa, kukuruz
USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
16.10.2024., 10:51
SREDSTVA ZA PROLJETNU SJETVU

Dabro: poljoprivrednicima u iduća tri dana dolazi predujam od 94,7 milijuna eura

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro izvijestio je u srijedu da kreće isplata predujma poljoprivrednicima za početak sjetve te će u iduća tri dana biti isplaćeno 94,7 milijuna eura.

Isplata predujma izravnih plaćanja provest će se poljoprivrednicima koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2024. godinu i do kraja godine bit će isplaćeno 245 milijuna eura, kazao je Dabro.

Naveo je kako će se isplata predujma provoditi od 16. do 18. listopada.

Tako isplata za dodatnu potporu dohotku za mlade poljoprivrednike kreće danas za 4.931 korisnika, osnovna potpora dohotku za održivost bit će isplaćena od 16. do 18. listopada za 74.531 korisnika, a isplata za dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku za održivost bit će od 17. do 18. listopada za 73.880 korisnika.

Nakon što završe stručne procjene, za svako obiteljsko gospodarstvo će na tjednoj bazi do kraja studenoga biti isplaćeno dodatnih potpora u iznosu od 100 milijuna eura, a ostatak od 45 milijuna eura do kraja godine, kazao je Dabro napominjući kako će ovime poljoprivrednici imati osigurana sredstva za proljetnu sjetvu te na vrijeme dobivaju potporu za svoje djelovanje.

Novinari su Dabru pitali za komentar jučerašnje izjave u Saboru kako smo gospodarski uspješniji nego ikad te što to znači za poljoprivrednike i hrvatske građane koji kupuju sve skuplje proizvode.

"Imamo tendenciju rasta, ali moramo naglasiti da je hrvatska poljoprivreda već dugi niz godina u problemu. No, ulažemo maksimalne napore kako bismo u budućem vremenu podigli poljoprivrednu proizvodnju i bili što više samodostatni", kazao je.

Vezano uz problem klimatskih promjena s kojima se suočava i poljoprivreda, rekao je kako je ključna stvar navodnjavanje.

"Odgovor na klimatske promjene, pogotovo na istoku Hrvatske, gdje se proizvodi više od 80 posto potreba u poljoprivrednoj proizvodnji je osigravanje sustava za navodnjavanje", rekao je.

Na pitanje o rastu cijena svinjetine kazao je kako moramo biti svjesni da smo na otvorenom tržištu te da afrička svinjska kuga nije utjecala na povećanje cijena svinjetine.