OSIJEK- 08.01.2020., Zupanijski i Opcinski sud, dojava o bombi, evakuirani ljudi, policijske patrole u izviđaju, Zvonko Vrban.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
15.10.2024., 20:57
Predsjednik Županijskog suda u Osijeku ispitan u USKOK-u

Zvonko Vrban tražio dvije sutkinje da presude prema njegovoj želji?

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda u Osijeku pozvan je u utorak u sjedište USKOK-a u Zagreb kako bi u svojstvu okrivljenika dao iskaz o kaznenim prijavama koje su protiv njega podnesene zbog sumnje na trgovanje utjecajem, javlja Jutarnji list. Navodno ga se sumnjiči da je počinio kazneno djelo trgovanje utjecajem, odnosno da je kao predsjednik Županijskog suda u Osijeku vršio pritisak na Zrinku Šeks Poštić i Doricu Krnic Miloš, predsjednicu i sada umirovljenu sutkinju Općinskog suda u Osijeku, da donesu presude prema njegovoj želji.

Kako doznaje Jutarnji list, sutkinja Šeks Poštić prijavila je Vrbana da je tražio da donese odluku u korist dr. Josipa Milasa u tužbi protiv ZZJZ Osječko-baranjske županije iz 2018. godine. Šeks Poštić je navodno prijavila da ju je Vrban izvukao iz sudnice za vrijeme rasprave i tražio da donese presudu u korist Milasa, što je Vrban demantirao. Inače, premda ju je 2019. imenovao v.d. predsjednicom Općinskog suda, lani je u srpnju dao negativno mišljenje za novi mandat Šeks Poštić.

Krnic Miloš ga je, navodi Jutarnji list, prijavila da je od nje tražio da donese presudu u korist tvrtke Eurokamen u tužbi protiv Nogometnog kluba Osijek. Zbog tog slučaja, te još nekoliko prijava drugih sudaca, Vrban se očitovao Ministarstvu pravosuđa i uprave te predsjedniku Vrhovnog suda RH Radovanu Dobroniću. Opovrgnuo je tada navode sudaca, a Dobronić je odbacio prijave. Je li USKOK u međuvremenu došao do nekih novih dokaza ostaje za vidjeti.