EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu kulinarsku radionicu o smanjenju otpada od hrane• U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane.• Hrvatska je sa 72 kilograma bačene hrane po stanovniku druga po redu u EU-u s najmanje bačene hrane, dok je prosjek EU-a 131 kg po stanovniku.Krunoslav Karalić, Melkior Bašić, Morana Zibar
15.10.2024., 20:12
EDUKATIVNA KULINARSKA RADIONICA

HAPIH: U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280 tisuća tona hrane

EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu radionicu o smanjenju otpada od hrane

Uoči Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirali su edukativnu kulinarsku radionicu pod vodstvom poznatog hrvatskog chefa Melkiora Bašića. Radionica je održana kao dio EFSA-ine kampanje Safe2Eat, s ciljem educiranja potrošača o sigurnom rukovanju hranom i smanjenju bacanja hrane, a sudionici su učili kako pripremiti ukusna jela od ostataka hrane.

Prema Eurostatu, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane, odnosno oko 72 kilograma po stanovniku. To je puno bolje od europskog prosjeka (131 kg) - u Uniji samo Slovenija baca manje hrane. S druge strane, od ukupne količine bačene hrane, čak 76 posto dolazi iz kućanstava, što je znatno više od prosjeka EU-a od 54 posto, te smo po tom parametru na vrhu europske ljestvice.

EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu kulinarsku radionicu o smanjenju otpada od hrane• U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane.• Hrvatska je sa 72 kilograma bačene hrane po stanovniku druga po redu u EU-u s najmanje bačene hrane, dok je prosjek EU-a 131 kg po stanovniku.Krunoslav Karalić, Melkior Bašić, Morana Zibar

Potaknuta ovim statistikama, ideja je kulinarske radionice bila educirati sudionike kako smanjiti bacanje hrane primjenjujući jednostavne savjete poput planiranja obroka, pravilnog skladištenja i korištenja ostataka. Uz vodstvo poznatog hrvatskog chefa Melkiora Bašića i pratnju stručne savjetnice iz HAPIH-ova Centra za sigurnost hrane Vlatke Buzjak Služek, sudionici su učili o iskoristivosti ostataka hrane, ali i o pravilima sigurnosti hrane kojih se treba pridržavati prilikom pripreme obroka.

- Previše se hrane nepotrebno baca, ali uz malo kreativnosti svaku namirnicu možemo iskoristiti do maksimuma te ostatke hrane transformirati u ukusne obroke. Preporuke su jednostavne, i njih se svi možemo pridržavati – kupite što vam treba i koliko vam treba, poslužite manje količine hrane, svi ostaci se mogu pohraniti u hladnjak i iskoristiti drugi dan, zamrzavajte ostatke hrane, pretvorite ostatke u kompost i naučite značenje datuma "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do". Ovo je prilika da promijenimo naše navike i pokažemo kako svaki komadić hrane ima svoju vrijednost - poručuje Melkior Bašić.

EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu kulinarsku radionicu o smanjenju otpada od hrane• U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane.• Hrvatska je sa 72 kilograma bačene hrane po stanovniku druga po redu u EU-u s najmanje bačene hrane, dok je prosjek EU-a 131 kg po stanovniku.Krunoslav Karalić, Melkior Bašić, Morana Zibar

Baci se 132 milijarde eura

Tržišna vrijednost hrane bačene u EU-u procjenjuje se na ukupno 132 milijarde eura. Hrana se najviše baca zbog lošeg planiranja kupnje, preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti te nepoznavanja razlike između oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”. Najčešće se bacaju namirnice poput svježeg mlijeka, mesa i ribe, zatim voće i povrće te pekarski proizvodi.

Cilj je edukativne kampanje "Safe2Eat" povećati informiranost potrošača o sigurnosti hrane koju konzumiraju, potaknuti ih da kritički o njoj promišljaju te ojačati njihovo povjerenje u sustav sigurnosti hrane Europske unije, koji je među najstrožima na svijetu te jamči da je hrana u Hrvatskoj i cijelom EU-u sigurna za konzumaciju.

U svojoj četvrtoj godini kampanja se bavi razumijevanjem oznaka na hrani, rukovanjem hranom, bolestima koje se njome prenose, recikliranjem hrane te promicanjem praksi kojima se može smanjiti bacanje hrane. Osim u Hrvatskoj, kampanja se provodi u još 16 država članica EU-a. 

EFSA i HAPIH u suradnji s Melkiorom Bašićem održali edukativnu kulinarsku radionicu o smanjenju otpada od hrane• U Hrvatskoj se godišnje baci oko 280.000 tona hrane.• Hrvatska je sa 72 kilograma bačene hrane po stanovniku druga po redu u EU-u s najmanje bačene hrane, dok je prosjek EU-a 131 kg po stanovniku.Krunoslav Karalić, Melkior Bašić, Morana Zibar