Osijek, 29. 08. 2024, Čepin, zbog dugotrajen suše naviše su stradali poljoprivredni usijevi, najviše kukuruz i suncokret.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
14.10.2024., 16:29
ELEMENTARNE NEPOGODE

Vlada osigurala 21 milijun eura potpore za poljoprivrednike, uključena i OBŽ

Vlada namjerava poljoprivrednicima odobriti potpore za ublažavanje posljedica ovogodišnjih brojnih prirodnih nepogoda, za što je u državnom proračunu osigurala 21 milijun eura, vidljivo je iz nacrta prijedloga programa potpora poslanog u ponedjeljka u javno savjetovanje.

U najosjetljivijem dijelu godine, u travnju i svibnju 2024. godine, dijelove Sisačko-moslavačke, Međimurske, Varaždinske i Šibensko-kninske županije zahvatio je mraz. U svibnju, srpnju, kolovozu i rujnu olujni i orkanski vjetar pogodio je dijelove Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije te uzrokovao štete na poljoprivredi, prometnicama i građevinama.

Nadalje, u lipnju područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Primorsko-goranske županije pogodila je poplava i nanijela štetu na poljoprivredi, prometnicama i građevinama.  A onda je određena područja pogodila i suša. Kako navode iz Vlade, u skladu s podacima iz Registra šteta od prirodnih nepogoda, suša je ove godine proglašena za Virovitičko-podravsku, Koprivničko-križevačku, Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku, Vukovarsko-srijemsku, Međimursku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Štete su nastale u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu od tuča, koje su pogodile dijelove Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Zagrebačke, Virovitičko-podravske, Zadarske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Šibensko-kninske, Karlovačke i Dubrovačko-neretvanske županije. 

U svim tim područjima proglašene su prirodne nepogode, pa je Vlada sad izradila nacrt prijedloga Programa potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini kako bi proizvođačima koji su pretrpjeli štetu od prirodnih nepogoda na području za koje je proglašena prirodna nepogoda temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, kroz jedinični iznos potpore po površini, osigurala zadržavanje i nastavak poljoprivredne proizvodnje.

Program će se provoditi u 2024. i dijelom u 2025. godini, i to mjeru izravnu financijsku potporu u obliku naknade. Isplatu će provoditi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na žiro-račune korisnika na temelju analitike i popisa korisnika koju provodi i uspostavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koristeći podatke iz Registra šteta od prirodnih nepogoda.

Javno savjetovanje traje do 21. listopada.