Zagreb, 31.07.2024 (novosti) - Dragan Primorac stigao na sjednicu predsjednistva HDZ-a gdje se ocekuje da bude potvrdjen kao predsjednicki kandidat stranke.foto Davor Kovacevicnovosti
Davor Kovačević
14.10.2024., 20:02
Dragan Primorac

Tri uvjeta Srbiji: Lokacije grobnica, bolnički dokumenti i ratna odšteta

Dostavljanje podataka o lokacijama masovnih grobnica i dokumentacije iz vukovarske bolnice te plaćanje ratne odštete tri su uvjeta pred koje će Dragan Primorac, postane li hrvatski predsjednik, staviti pred Srbiju. Ne ispuni li Srbija ta tri uvjete, poručuje predsjednički kandidat HDZ-a i još šest stranaka, spreman je blokirati im pregovore s Europskom unijom.

Po pitanju lokacija masovnih grobnica, kaže za Večernji list, nešto se i napravilo, ali ni blizu dovoljno. "Nedopustivo je da se Beograd od 1991. do danas oglušio na svaki zahtjev Zagreba za dostavom tih podataka. Kako dvije države mogu graditi odnose ako Srbija ima figu u džepu i još uvijek taji gdje se nalaze kosti hrvatskih civila i branitelja?", pita se Primorac.

Govoreći o svome drugom uvjetu, ističe kako je u Hrvatsku vraćen samo dio dokumentacije o pacijentima, ranjenima i stradalima iz bolnice u Vukovaru. Za treći uvjet - ratnu odštetu - kaže da je najvažniji. "Srbija je bila agresor u Hrvatskoj i BiH. To je dokazano na međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Opljačkano je mnogo domova, ubijeno mnogo civila i zapaljeno mnogo sela te narušeno gradova i njihovih povijesnih znamenitosti. Za takve grozote postoji institut ratne odštete koju Srbija treba platiti", poručuje Dragan Primorac.