Obilježena 33. obljetnica stradanja vukovarskog prigradskog naselja Sotin; otkriveno spomen obilježje kod masovne grobnice
Ustupljena
14.10.2024., 21:05
OBLJETNICA STRADANJA VUKOVARSKOG NASELJA SOTIN

Okrenimo se traženju nestalih, učinimo sve da ih se pronađe

U ponedjeljak je obilježen Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina u kojoj je 68 mještana toga naselja izgubilo život.

Program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja sotinskim žrtvama na Trgu žrtava u Sotinu, uslijedilo je otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata Sotin - Atar sotinski, a potom je u crkvi sv. Marije Pomoćnice služena sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane Sotina.

Između 14. i 20. listopada 1991. godine srpske vojne postrojbe su nakon okupacije vukovarskog prigradskog naselja Sotin veći broj hrvatskih mještana nasilno odvele iz njihovih domova te potom u logor u Negoslavcima, gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima i ispitivanjima. Zatim su odvedeni u logore u Srbiji, dok su preostali Hrvati držani u pritvoru i radnim logorima, zlostavljani i ubijani. Posmrtni ostaci stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda, no još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostatci svih poginulih i ubijenih.

Obilježavanju tužne godišnjice u Sotinu nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je naveo kako se i nakon 33 godine i dalje traga za 13 mještana Sotina. Otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata 85. je takvo obilježje u Hrvatskoj. Medved je naglasio kako su na tom mjestu ljudi pobijeni, njihovi su ostatci naknadno prebačeni, a u primarnoj i sekundarnoj grobnici pronađeni su posmrtni ostatci 14 tijela. "Stradanje mještana Sotina pokazuje svu brutalnost agresije s kojom se Hrvatska suočila 1991. godine. Nikada nećemo odustati od potrage za nestalima", poručio je ministar, dodavši kako se trenutno obavljaju probna iskapanja na više lokacija. Medved je ponovio kako u procesu traženja poseban problem čini izostanak suradnje s nadležnim tijelima Srbije.

Kao i uvijek na obilježavanju obljetnica stradanja, posebno su emotivni bili članovi obitelji ubijenih i nestalih. Premda su u posljednje vrijeme vidljivi rezultati u pronalaženju masovnih i pojedinačnih grobnica na istoku Hrvatske, protokom vremena sve više članova obitelji nestalih gubi vjeru kako će njihovi najmiliji biti pronađeni, a odgovorni i počinitelji ratnih zločina biti privedeni licu pravde. Biserka Ljubić, koja je izgubila nekoliko članova obitelji, poručila je kako se više ne nadaju kažnjavanju počinitelja.

“Puno je vremena prošlo, mnogi od njih su umrli, neki nisu dostupni. Mislim kako se ponajprije treba okrenuti traženju naših nestalih i učiniti sve da ih se što više pronađe. Mnogi od njih su završili kraj cesta i kanala, u ciglanama i bunarima", rekla je Ljubić.