Robot handshake human background, futuristic digital age umjetna inteligencija roboti
FREEPIK
13.10.2024., 17:31
NOVI ALATI

Umjetnu inteligenciju koristi sve više hrvatskih građana

Broj hrvatskih građana s visokom pismenosti u području umjetne inteligencije (UI) povećao se za pet posto u odnosu prema prošloj godini, te sada doseže 24 posto, a porasla je i razina korištenja alata umjetne inteligencije, pa tako 25 posto povremeno koristi alate umjetne inteligencije u odnosu prema njih 14 posto u 2023. godini, pokazuje drugo zaredom nacionalno istraživanje percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj.
Istraživanje je dio znanstveno-istraživačkog projekta, koji su zajednički proveli Effectus veleučilište, Hrvatska pošta, Fina i Kufner grupa, a provedeno je na uzorku od 2200 ispitanika korištenjem CAPI i CAWI metodologija, odnosno računalno potpomognutog osobnog anketiranja u kućanstvima te internet-panelom, priopćili su iz Hrvatske pošte. Prema rezultatima istraživanja koje je u petak na Effectus veleučilištu predstavio Robert Kopal, gotovo polovina ispitanika očekuje da će u idućih deset godina zbog utjecaja umjetne inteligencije nestati mnogi poslovi u Hrvatskoj. U skladu s tim veći postotak ispitanika ima negativan stav prema umjetnoj inteligenciji, odnosno njih 59 posto ima negativne asocijacije na spomen umjetne inteligencije, a 35 posto ispitanika ne vjeruje UI sustavima. Usprkos negativnoj percepciji broj ispitanika koji vjeruju da prilike i prednosti proizvoda i usluga koji koriste umjetnu inteligenciju nadmašuju prijetnje i rizike porastao je za tri posto. No polovina ispitanika ne želi plaćati korištenje alata umjetne inteligencije, a većini smeta korištenje osobnih podataka u sustavima umjetne inteligencije.
Cilj je tog istraživanja definiranje i praćenje ključnih pokazatelja percepcije umjetne inteligencije u Hrvatskoj te definiranje odgovarajućih razlika i korelacija primjenom znanstveno-stručnih metoda, navodi se u priopćenju Hrvatske pošte.