Nagrađena Aleksandra Berić

Nagrađena Aleksandra Berić

Ustupljena fotografija
13.10.2024., 17:38
SUDJELOVALO 16 NATJECATELJICA

Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske: Pobjednica Aleksandra Berić iz Nove Gradiške

“Pripreme su bile intenzivne, stvarno je potrebno paziti na sve detalje”

Izbor za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, održan u Benkovcu, 24. put srušio je sve predrasude. Naime, sudionice su pokazale kako je sve moguće - baviti se i poljoprivredom u ruralnom prostoru, ali i mnogim drugim djelatnostima.

Lenta u Slavoniju

Natjecateljice su, primjerice, profesorice glazbe, poljoprivredne inženjerke, aktivne u vatrogastvu, u humanitarnom radu, vrlo uspješne poduzetnice, žene koje trže i stvaraju dodanu vrijednost od osnovnih proizvoda. Od sjevera, preko unutrašnjosti i otoka, do juga Hrvatske kreativne, radišne, mudre i poduzetne, sve redom uzorne hrvatske seoske žene, ponos svojih županija.

Za titulu najuzornije hrvatske seoske žene natjecalo se 16 žena iz cijele Hrvatske koje obrađuju zemlju, bave se poljoprivredom, stočarstvom, proizvode sirove, zimnice, likere, džemove i mnoge druge proizvode. Ove je godine, odlukom žirija, najuzornija hrvatska seoska žena Aleksandra Berić iz Nove Gradiške u Brodsko-posavskoj županiji, prva pratilja je Dijana Matuzalem iz Virovitičko-podravske županije, a druga Ivana Golenko iz Međimurske županije.

Pobjednica Berić uzbuđeno je rekla kako je dirnuta ovom titulom, kao i da je velika odgovornost nositi lentu najuzornije seoske žene te da će već početi pripreme za iduću godinu. "Ako želite prezentirati svoju županiju u njezinu punom sjaju, stvarno je potrebno paziti na sve detalje. Pripreme su bile doista intenzivne, imali smo cjelokupnu priču, predano radili... Kad se uloži toliko truda, rezultat mora doći", kratko je nakon dodjele lente kazala Berić, puna emocija.

Ustupljena fotografija

Ovo natjecanje organizira se više od dvadeset godina i do sada je postalo vrlo prepoznatljiv i vidljiv događaj u cijeloj Hrvatskoj. Svake godine svjedočimo primjerima žena koje su doista izbrisale sve granice između ruralnog i urbanog. Valja napomenuti kako čak 83 posto Europske unije čini ruralno područje, a 30 posto svih poljoprivrednih gospodarstava vode žene.

Benkovac je dobio domaćinstvo ovog natjecanja zahvaljujući Marini Šunić iz Rodaljica, koja je bila pobjednica prošlogodišnjeg natjecanja održanog u Svetom Petru u Šumi na istarskom poluotoku. Seoske žene s područja Grada Benkovca, članice KUD-a Branimir Benkovac, već su sudjelovale u izborima za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, već su imali i prve pratilje, Javorku Vrsaljko 2009. godine i Micu Mršić 2011. godine te Mariju Vrsaljko, koja je bila četvrta 2012. godine.

Organizator natjecanja je Udruga "Hrvatske seoske žene", a izbor je održan pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Sunčane Glavak, zastupnice u Europskom parlamentu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, Zadarske županije te Grada Benkovca.

Drvca, recepti...

Izboru je nazočila eurozastupnica Glavak, izaslanica Sabora RH Marijana Petir, izaslanik Vlade RH, državni tajnik Zdravko Tušek, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, pročelnik UO-a za poljoprivredu Daniel Segarić te brojni drugi gosti.

Dok smo iščekivali rezultate, imali smo priliku kušati razne delicije vrijednih ruku i porazgovarali sa sudionicama. Pripreme su bile zahtjevne, no isplatilo se - uživale su na događaju, upoznale žene sličnih interesa, naučile puno o svim dijelovima Lijepe Naše i zabavile se. Primjerice, predstavnica Varaždinske županije, Sanja Brežni-Blažunaj iz Črnca Biškupečkog, koja se, uz posao u državnoj službi, bavi i proizvodnjom božićnih drvaca na površini od 10.000 četvornih metara, kao i poljoprivrednom proizvodnjom za vlastite potrebe, prezentirala je, između ostalog, svoju knjigu recepata tradicionalnih kolača.

“Objavila sam knjigu s receptima tradicionalnih kolača i opisima običaja iz Črnca Biškupečkog, pokraj Varaždina, koji broji tek 612 stanovnika. U knjizi su obuhvaćeni razni dijelovi Hrvatske, no naglasak je na našem malom mjestu", kazala je Brežni-Blažunaj, koja je i predsjednica Udruge žena Zipka.

Ilijana Šupica Skorupan iz Karlovačke županije, iz Plaškog kraj Ogulina, otkrila nam je kako nisu spavali dva dana, već su se zajedno pripremali, dva dana, dvije noći. No, na kraju, prezadovoljna je i sretna. "Stvarno se trud isplatio, ovdje je predivno", istaknula je. 

JEDINSTVENO

Gradonačelnik Bulić istaknuo je zadovoljstvo organizacijom, ali i posebnost ovog događaja. “U Benkovcu je mnogo događanja, no ovo je doista jedinstveno! Zahvaljujem našoj Marini Šunić i njezinoj obitelji što smo imali čast da ovogodišnja manifestacija bude kod nas”, kazao je Bulić napomenuvši kako se u Benkovcu puno žena bavi poljoprivredom, no teško ih je nagovoriti da se prijave s obzirom na to da natjecanje iziskuje i prezentacijske vještine i vrijeme.