Osijek, 26. 06. 2023, Portanova, snizenja, odjeca, obuca, kupovne navike, reportazaSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
11.10.2024., 20:15
NASTAVLJA SE RAST KREDITA, A RASTU I KAMATE

Sve skupljim kreditima potiče se potrošnja, građani sve zaduženiji

Rast gotovinskih nenamjenskih kredita kućanstvima nastavio se ubrzavati, stambeni krediti i dalje rastu, a rast cijena nekretnina i više kamatne stope utječu na povećanje tereta otplate, upozorava Hrvatska narodna banka, koja s posljednje sjednice Savjeta šalje poruku da nastavlja pratiti takav razvoj potrošačkoga kreditiranja, te da će zbog povezanih rizika po potrebi prilagoditi mjere.

S druge strane, podatci govore da kreditiranje tvrtki ostaje prigušeno, slabo, a novi su krediti tom sektoru uglavnom usmjereni prema građevinarstvu, djelatnostima vezanima uz poslovanje nekretninama i pojedinim djelatnostima uslužnog sektora. Dakle, i dalje se kreditima mahom potiče potrošnja, a u realnom sektoru prednjače građevinarstvo i nekretnine - industrija se i ne spominje. Prirast plaća građanima koji su ga ostvarili i dalje služi kao poluga za novo zaduživanje. Trend zaduživanja stanovništva nastavlja se, dakle, i to po sve višim kamatama, pa, kako objašnjava HNB, raste rizik nenaplate, iako je trenutno loših kredita malo. HNB u najnovijem biltenu konkretizira i rast kamatnih stopa, odnosno kaže da su kamatne stope na stambene kredite u kolovozu stagnirale, ali i dalje na najvišoj razini, zaostaloj od ciklusa monetarnog pooštravanja Europske središnje banke, koji je, inače, u lipnju već i završen. Dakle, ECB je, nakon dvije godine podizanja ključnih stopa, krajem prvog polugodišta ove godine svoje stope, koje su signal bankama da krenu u snižavanje stopa na kredite, počeo rezati.

U rujnu je s tim rezovima nastavio, a očekuje se i novo smanjenje, već ovoga mjeseca, te nastavak iste politike prema kraju godine. Iako, dakle, kamate u eurozoni od lipnja signaliziraju pad, kod nas još i rastu, i to kod najbrže rastućih, gotovinskih nenamjenskih kredita, ali i stambenih. U kolovozu su tako kamate ponovo porasle.

“Stanovništvo se u kolovozu zaduživalo po prosječnoj kamatnoj stopi od 6,2 posto, ili za osam baznih bodova višoj nego prethodni mjesec, kada je riječ o prvi put ugovorenim gotovinskim nenamjenskim kreditima, a stambeni su se krediti odobravali uz jedan bazni bod višu kamatnu stopu nego u srpnju (3,9 posto)", navodi HNB. S druge strane, kažu, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima iznosila je u kolovozu 4,9 posto, ili jedan bazni bod manje nego u srpnju. Promatrano po veličini poduzeća, za razliku od malih i srednjih poduzeća, koja su se zaduživala uz višu kamatnu stopu nego u srpnju, mikro i velika poduzeća zabilježila su nešto niže kamatne stope. Rast kredita stanovništvu, ističe HNB, u podjednakoj se mjeri odnosi na rast stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita.

Hrvatska narodna banka upozorava kako raste rizik nenaplate, iako je trenutno loših kredita malo

“Na godišnjoj razini rast ukupnih kredita stanovništvu blago se usporio: s 11 posto u srpnju na 10,7 posto u kolovozu, pri čemu se godišnja stopa rasta stambenih kredita usporila s 9,2 na 8,6 posto zbog učinka baznog razdoblja, odnosno snažnijeg rasta stambenoga kreditiranja u kolovozu prošle godine, potaknutog državnim programom subvencioniranja, koji je ove godine izostao. S druge strane, blago se ubrzao rast gotovinskih nenamjenskih kredita, s 15,4 posto u srpnju na 15,5 posto u kolovozu, najvišu godišnju stopu rasta promatrano od prosinca 2011., i to kao odraz kontinuirano snažne nove kreditne aktivnosti", zaključuje HNB, uz naglasak da je zamah (moment) gotovinskih nenamjenskih kredita i nadalje snažan (15,2 posto), iako slabi treći mjesec zaredom, te se spustio malo ispod godišnje stope rasta, a u kolovozu je blago oslabio i zamah stambenih kredita. Zamah kredita poduzećima dodatno je oslabio u kolovozu.