Dubrovnik, 09.10.2024 - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski domaćini su 3. sastanka na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Europa, u Hotelu Excelsior u Dubrovniku. Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski dočekuju predsjednika država i vlada, Na slici Aleksanar Vučić.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

 

 

HINA
11.10.2024., 18:47
O VUČIĆEVU DOLASKU U DUBROVNIK

Plenković: Narativ srpskih tabloida ponavlja Milanović

Oni koji govore da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Dubrovniku imao "svoj šou" prate narativ tabloida u Srbiji, odgovorio je premijer Andrej Plenković predsjedniku Zoranu Milanoviću, propitkujući financiraju li potencijalno njegovu kampanju dezinformiranja Rusi.

Naime, Milanović je u Krakovu rekao da je sastanak na vrhu Ukrajine i jugoistočne Europe u Dubrovniku u srijedu bio Vučićev "šou" te da on tamo nije trebao ni biti pozvan. Tvrdi kako se to moglo i predvidjeti. Govoreći o tome je li trebao biti pozvan, Milanović je rekao da je tako odlučio premijer Plenković, te da je u pitanju protokola tu "tehnički u pravu, ali da su mu svi drugi motivi prljavi". Naime, Plenković je u srijedu rekao da prema protokolu obično ne dolaze obojica, i premijer i predsjednik, na takve događaje. Plenković, koji na Cipru sudjeluje na skupu MED9, odgovorio mu je da takvo što može reći samo onaj tko "želi pratiti narativ srpskih tabloida". "Nitko tko je bio na samitu, osim hrvatskih medija, nije to tako doživio niti je to tako bilo", rekao je premijer u Pafosu. Plenković je naglasio da je skup u Dubrovniku, koji je prvi put fizički okupio svih 14 predstavnika zemalja tog formata, bio uspješan, kao i završna deklaracija.

Milanović je kazao da je Vučić predsjednik države koja i dalje ima izravne veze s Moskvom, ne uvodi joj sankcije i koja ima neki svoj put. "Ali onda kako očekuješ da se taj Vučić suglasi s deklaracijom koju su Plenković i njegovi suradnici neinteligentno sročili i gdje se spominju sankcije Rusiji? Zašto si onda zvao Vučića", pitao je predsjednik RH.

ZORAN MILANOVIĆ: TO JE LAŽ

Milanović je rekao kako je laž da je u Hrvatsku pozvao predsjednika parlamenta Crne Gore i četničkog vojvodu Andriju Mandića. Njega su, naime, kritizirali da je tog inicijatora crnogorske rezolucije o Jasenovcu pozvao da dođe u RH. Tako su neki interpretirali njegovu rečenicu da tri tamošnja političara nisu trebala biti proglašena nepoželjnima u Hrvatskoj. "Moja poruka, koju su čuli svi koji razumiju hrvatski jezik, bila je da nije trebalo doći do proglašenja nepoželjnima da je bilo pameti na strani Crne Gore. Kako nije, došlo je do toga. Sami su izazvali da su persona non grata. Mislim da im time nećemo naškoditi, nego im samo dići rejting među njihovim biračima", kaže.

"Kad je riječ o formulacijama o deklaraciji, one prvi put u ovom formatu pozivaju na važnost zajedničke i sigurnosne politike EU-a te na mjere koje EU usvaja. U jeziku EU-a podrazumijevaju se i restriktivne mjere, što je naziv za sankcije", istaknuo je Plenković. "Fantastični, briljantni, veliki umotvorni savjetnici Milanovića i on sam to ne znaju pročitati u deklaraciji", dodao je i rekao da se Vučić usprotivio jedino njegovoj izjavi na početku skupa, da je Hrvatska bila žrtva agresije. "A da se Srbija ne slaže s tim, što svi znaju", kaže. Milanovića je optužio da želi svrstati Hrvatsku uz "Rusiju, Bjelorusiju i Srbiju" te da zahvaljujući Vladi i njezinoj politici prema sukobu u Ukrajini Hrvatska nije izolirana kao što je izoliran sam predsjednik. Milanović svojim lažima "dovodi hrvatsku javnost u zabludu", primjerice tvrdnjom da bi se Hrvatska sudjelovanjem u NATO-ovoj misiji NSATU uključila u sukob u Ukrajini, iako bi pristanak Hrvatske u praksi značio slanje pet hrvatskih časnika u Wiesbaden, kaže. "Vojska to isto želi", naglasio je premijer. On tvrdi da Rusi "koriste" Milanovića da "širi njihovu propagandu", što su shvatili svi u Europi i svijetu, te je preostalo da to shvati i dio hrvatske političke i medijske scene, oni koji su se prije usprotivili i sudjelovanju HV-a u misiji potpore Ukrajini EU-a.

Premijer je rekao kako Milanović ne širi svoje tvrdnje jer vjeruje da je to "korisno i značajno", nego jer vidi u anketama da je javnost zbog njegove "dezinformacijske" kampanje podijeljena te da će mu to koristiti na izborima. Smatra tragičnim što dio Hrvata ima takav stav zbog Milanovićeve dezinformacijske kampanje, "koju možda financiraju Rusi". "Jer meni ovo sad dobiva takve razmjere, da je pravi primjer malog hibridnog rata u hrvatskom medijskom i političkom prostoru", naglasio je.

"Zar smo baš mi ti koji moraju biti u dvojbi pomoći Ukrajini ili ne", kao država koja je bila žrtva velikosrpske agresije, imala okupirana područja i na kojoj se kršilo međunarodno pravo, upitao je na kraju premijer.

FRANKOVIĆ: VUČIĆ TREBAO BITI TAMO

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ) u Saboru je izazvao burne reakcije oporbene desnice, ali i ljevice. "Iznimno sam ponosan što se ovaj samit odvijao u Dubrovniku. Bitno je što su bili i predsjednici Srbije i Crne Gore. Svatko tko misli da tu nije trebao biti Vučić, nema pojma o međunarodnoj politici. To je uspjeh i velika pobjeda hrvatske Vlade, jer je podržao Ukrajinu, a ne Rusiju", rekao je iznoseći stajalište Kluba HDZ-a. Na njega se sručila verbalna lavina oporbe. "Sramotno je da hvalite što je Vučić došao u Dubrovnik, koji je bio razaran i tamo nam držao lekcije o Domovinskom ratu", rekao je, primjerice, Mostov Nikola Grmoja. D.Cig.