Film "Frka" 2021.
FILM FRKA
11.10.2024., 12:25
DODATNA POMOĆ ZA REALIZACIJU PROJEKATA

Novosti za male snimatelje, uvodi se novi financijski poticaj

Zastupnici su u petak pozdravili konačni prijedlog izmjena Zakona o audiovizualnim djelatnostima kojim se uvodi novi financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audiovizualnih dijela, ali je oporba upozorila  da su predviđena sredstva nedostatna.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je rekla da se njime uvodi novi financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audiovizualnih dijela te producenata koji se smatraju neovisnim proizvođačima.

Također, uspostavlja se novi dodatni izvor financiranja tako da će neovisni producenti moći aplicirati i dobiti potporu u određenom postotku sredstava koja su uplatili kao razna financijska davanja s čime će moći poticati investiranje u njihova audiovizualna djela.

Obuljen Koržinek rekla je kako je namjera zakona u prvom redu malim i mikro poduzetnicima, koji funkcioniraju projektno, kroz taj tip poticaja omogućiti dodatno financiranje koje će im pomoći u razvijanju novih projekata. Time će se, poručila je, povećati i kvaliteta i konkurentnost hrvatskih filmova i hrvatske produkcije na tržištu audio vizualnih industrija na hrvatskoj i europskoj razini.

Dodala je kako pravo na financijski poticaj za razvoj i proizvodnju audio vizualnih djela imaju producenti koji se smatraju neovisnim proizvođačima, sukladno  Zakonu o elektroničkim medijima. 

Pravo na financijski poticaj imat će producenti djela koji se smatraju neovisnim proizvođačima, a plaćaju porez u RH, i to za dugometražni i kratkometražni igrani film, dokumentarni film, animirani i eksperimentalni film, kao i serijska igrana, dokumentarna ili animirana djela.

Ukupni iznos potpore koje pojedini korisnik može ostvariti predstavlja vrijednost ukupnog iznosa fiskalnih davanja koje je korisnik obračunao ili uplatio u prethodnih pet godina u RH, umanjen za prethodno ostvarene potpore u istom razdoblju, a u najnižem iznosu od 10.000 eura do najviše 132.000 eura godišnje za pojedino audiovizualno djelo, poručila je. 

Raukar Gamulin: Predviđena sredstva nedostatna

Izmjene zakona podržali su i oporbeni zastupnici, a Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!) rekla je kako je neophodna svaka financijska 'injekcija' audiovizualnoj produkciji i umjetnosti.

No, upozorila je da su predviđena sredstva - koja će u idućoj godini biti 1,5 milijuna eura a dva milijuna u 2026., nedostatna. Navela je kako u proračunu za ovu godinu nedostaje oko tri milijuna eura kako bi se financirala još dva do tri filma. 

Naglasila je i da se u nacrtu Nacionalnog plana promicanja audiovizualnog stvaralaštva od 2022. do 2025. predviđa barem osam dugometražnih filmova godišnje a sa sadašnjim premalim budžetima to nije moguće.

Izmjene zakona podržala je i SDP-ova Sabina Glasovac ali i ona smatra da je financijska kriza u filmskom sektoru tolika da je dobrobit tog zakona - nedovoljna.

Navela je i da već više godina u godišnjem proračunu Hrvatskog audiovizualnog centra nedostaje četiri do šest milijuna eura da bi se osigurala minimalna proizvodnja predviđena Nacionalnim planom razvoja audiovizualne djelatnosti od barem osam dugometražnih filmova godišnje. 

Glasovac je ocijenila kako je film i dalje u "očitoj nemilosti naše državotvorne garniture" što je paradoksalno jer je upravo filmska politika već dugi niz godina vjerojatno najbolji dio hrvatske kulturne politike a koji se najčešće snalazi kako zna i umije.

No, Obuljen Koržinek odgovorila joj je kako je netočno da je film "u nemilosti" i da se snalazi kako zna i umije.

"Film je u milosti, snalazi se dobro zahvaljujući nama a moći će i puno bolje", poručila je.

Navela je i da je u njezinom mandatu  povećana i pojedinačna potpora filmu koja sada u prosjeku za igrani film iznosi 950.000 eura.