Zagreb, 10.10.2024. - 28. dodjela nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore. Na fotografiji predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik HGK Luka Burilović s dobitnicima nagrada. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
11.10.2024., 21:05
ZLATNA KUNA NAJBOLJIM GOSPODARSTVENICIMA

Nagrada Hrvatskoj poštanskoj banci

Hrvatska gospodarska komora dodijelila je nagrade Zlatna kuna najboljim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u 2023. godini, a u kategoriji velikih tvrtki dobitnik je Končar - distributivni i specijalni transformatori.

Najuspješnija srednja tvrtka je Calvados club, splitska putnička agencija vodeća u Hrvatskoj u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma. Dobitnica Zlatne kune u kategoriji malih trgovačkih društava je vinkovačka inženjerska tvrtka Hidrocibalae, specijalizirana za obradu i analizu prostornih podataka u istraživanju mora. Zlatna kuna za najuspješniju banku uručena je Hrvatskoj poštanskoj banci, a nagrada za najbolje društvo za osiguranje u prošloj godini pripala je Croatia osiguranju. Dobitnik Zlatne kune za životno djelo je Alojzije Sobočanec, koji je bogatu profesionalnu karijeru punih 50 godina gradio kao čelnik čakovečke tvrtke Međimurjeplet, a poduzetničku odvažnost potvrdio je osnivanjem tvrtki PANA i PANA Windows.

Premijer Andrej Plenković rekao je na dodjeli nagrada da je hrvatsko gospodarstvo brzorastuće i vibrantno te da ovogodišnji rast Vlada projicira na 3,6 posto, što je među najvišim stopama u EU-u.

STABILAN RAST I POZITIVNI IZGLEDI

Predsjednik HGK-a Luka Burilović kazao je kako je Hrvatska danas među najbrže rastućim ekonomijama Europske unije, uz visoku zaposlenost i stabilan rast uz pozitivne izglede. “Naše malo i otvoreno gospodarstvo ima puno toga za ponuditi, a ključ uspjeha je u jačanju konkurentnosti i internacionalizaciji poslovanja”, kazao je Burilović i istaknuo kako fokus treba biti na demografiji, obrazovanju i tržištu rada. Kao jedan od glavnih izazova naveo je dostupnost radne snage, napomenuvši da gospodarstvo osjeća njezin sve veći manjak.

“Hrvatska poštanska banka ponosni je dobitnik Zlatne kune, nagrade Hrvatske gospodarske komore za najuspješniju banku u 2023.", istaknuto je u petak u priopćenju HPB-a. "2023. godina je prema svim pokazateljima bila najuspješnija godina u korporativnoj povijesti Banke. HPB je ostvario najbrži rast imovine na tržištu, za više od 50 posto, na temelju čega je godinu završila među pet najvećih banaka u Hrvatskoj. Usto, godinu je obilježila i rekordna profitabilnost, rast tržišne vrijednosti HPB-a, koji je nadmašio sve relevantne tržišne indekse, te završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke. Čestitam nominiranima i zahvaljujem svim našim klijentima, partnerima, zaposlenicima i dioničarima na povjerenju, bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć", izjavio je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.