Zagreb, 11.10.2024 - Nastavak 3. sjednice Hrvatskoga sabora. Na slici Nikola Grmoja, Božo Petrov i Marin Miletić daju izjavu za medije.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
HINA
11.10.2024., 18:41
zbog događaja u Jadroliniji

Most će poslati interpelaciju

Oporba, bar zasad, u kontekstu nesreće na trajektu "Lastovo" i preliminarnog izvješća o njoj ne spominje zahtjev za opoziv nekog iz Vlade, ali Most namjerava poslati u saborsku proceduru interpelaciju na temelju koje bi se raspravljalo o stanju u Jadroliniji. "Smatramo da Hrvatski sabor treba donijeti odluku kojom će obvezati Vladu da zbog tragedije na Lošinju i ukupnog stanja u Jadroliniji treba smijeniti i Nadzorni odbor i Upravu Jadrolinije. Tražimo da Hrvatski sabor donese i odluku kojom će Vladu i ministra Butkovića definirati kao odgovorne za stanje i događaje u Jadroliniji", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Mosta Božo Petrov.

Interpelaciju mora svojim potpisom podržati najmanje desetina zastupnika, a u Mostu, koji sam nema toliko, uvjereni su da će bez problema ispuniti taj uvjet, da će i lijevo-liberalne stranke opozicije podržati ovu inicijativu. Kada predsjednik Sabora Gordan Jandroković dobije tu interpelaciju, mora je u 15 dana dostaviti Vladi na očitovanje. Potom Vlada ima također 15 dana za mišljenje o interpelaciji o Jadroliniji i već to će biti zanimljivo štivo. No interpelacija nije oporbeni alat sa zadanim rokom za raspravu i glasovanje. Jandroković uopće ne mora otvoriti raspravu o interpelaciji, a gotovo sigurno to neće učiniti do kraja jesenskog zasjedanja, paralelno s kojim se odvija predizborna kampanja za predsjednika Republike. Saborski Poslovnik pruža Mostu mogućnost da 60 dana po uvrštenju interpelacije u dnevni red s 30 zastupničkih potpisa zatraži raspravu. Ali i ako se Most požuri i početkom tjedna preda interpelaciju, pa ona u utorak bude uvrštena u dnevni red, tih 60 dana isteći će 12. prosinca i u slučaju da Jandrokoviću na stol odmah dođe 30 potrebnih potpisa, on će vjerojatno raspravu o Jadroliniji, koja bi se inače trebala održati unutar sedam dana, odgoditi za tjedan po završetku zimske stanke.