Osijek, 10. 10. 2024., Gospodarska zona Nemetin, Jabil, svečano otvorenje Jabil-aSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
11.10.2024., 22:52
Slavonski Amerikanci

Jabil želi graditi odnos s lokalnom zajednicom

Početak službenog djelovanja Jabila, američke kompanije koja je u Osijeku u četvrtak svečano otvorila svoj centar izvrsnosti - proizvodne pogone u koje je uloženo 100 milijuna eura - osim važne investicije i otvaranja novih radnih mjesta donio je i nova poslovna promišljanja u ovdašnje gospodarstvo.

U Jabilu ističu kako je jedan od razlog njihova dolaska u Osijek zalaganje i podrška koju im je pružila lokalna zajednica.

“U Jabilu proizvodimo sve, od aparata za kavu do medicinskih uređaja za spašavanje života, kao i automobilsku tehnologiju. Mi smo brend koji stoji iza najvećih svjetskih brendova", napomenuo je Fred McCoy, izvršni potpredsjednik Jabilovih globalnih operacija.

Upravo ta tvrdnja o brendu iza najvećih svjetskih brendova rasvjetljuje dio priče o onome što uistinu proizvodi ta američka kompanija. Na naš upit je, primjerice, odgovoreno kako se u Osijeku u ovom trenutku radi na elektroničkim komponentama za električne automobile "sljedeće generacije". U neformalnim razgovorima s članovima Jabilova tima dobili smo i nekoliko dodatnih neslužbenih objašnjenja. Tako smo saznali kako u ovom trenutku u Jabilu nema potrebe za zapošljavanje svih 1500 radnika, koliko je najavljeno. Prvi razlog je to što je sam proces regrutacije i zapošljavanja novih radnika višemjesečan, pred kandidatima je prvo poduža teorijska obuka, nakon koje polažu ispit, oni koji ga polože ulaze u pogone, ondje je nova praktična obuka, često i u pogonima u drugim zemljama gdje Jabil ima postrojenja, a nakon toga se zaključuje "pravi" ugovor. Tempo zapošljavanja ovisit će i o tome koliko će u Jabilu biti uspješni u ugovaranju poslova od naručitelja. Vjeruju kako će tih 1500 zaposlenih biti broj koji će se dosegnuti u ovo doba iduće godine. Za sada, doznajemo, nemaju problema sa zapošljavanjem jer je, kažu, lokalna radna snaga "vrlo zainteresirana i sposobna za rad u modernom i prvorazrednom pogonu". I dalje će imati fokus upravo na lokalnoj radnoj snazi. Doznali smo i kako osječki pogoni neće služiti samo za sklapanje jednostavnih komponenti, nego će se ondje odvijati viša razina proizvodnje, tako da će i radna snaga pretežito biti kvalificirana i visokog stupnja obrazovanja.

Osijek, 10. 10. 2024., Gospodarska zona Nemetin, Jabil, svečano otvorenje Jabil-a, Ivan Radić; MAto Lukić; Andrej Plenković; Mario MihaljevićSNIMIO BRUNO JOBST

Svečano otvorenje Jabil-a, 10.10.2024.

BRUNO JOBST

Pitali smo i o visini plaće. Neslužbeno doznajemo da su plaće nešto veće od hrvatskog prosjeka, ali nisu astronomske. Postoje i oni koji su dobili posao u Jabilu ali su ga već i napustili, no riječ je o iznimkama, odnosno o menadžerima koji su dobili "nemoralnije ponude" drugih tvrtki.

Osijek, 10. 10. 2024., Gospodarska zona Nemetin, Jabil, svečano otvorenje Jabil-aSNIMIO BRUNO JOBST
AMERIČKA TVRTKA OTVORILA SVOJ CENTAR U SLAVONIJI
Jabil je jedna od najvećih investicija privatnog kapitala u Osijeku, ali i cijeloj zemlji

Prema službenim podatcima, Jabilov osječki pogon "opskrbljivat će ključne industrije, uključujući automobilsku, prijevoznu industriju i zdravstvo, te uvoditi napredne tehnološke mogućnosti i otvarati visokokvalitetna radna mjesta u regiji". Osječki pogon se, između ostaloga, može pohvaliti proizvodnim postrojenjem površine 22.296 četvornih metara te najnovijom opremom za tehnologiju površinske ugradnje i automatiziranu montažu, kao i solarnom elektranom ukupne snage 4,8 MW. 

DOMAĆI DAR I “OBITELJSKI DAN”

Nekoliko detalja pokazalo je želju Jabila za povezivanjem s lokalnom zajednicom. Primjerice, za sve goste koji su u četvrtak bili na otvorenju pripremili su protokolarni dar, koji se sastojao od tipično tradicijskih, domaćih proizvoda ovog podneblja - dvije staklenke ajvara, ljutog i blagog, i dvije staklenke pekmeza, od šljiva i marelica, lokalnog proizvođača. “Neka vas ovaj slasni dar podsjeti na Slavoniju i njezine bogate okuse”, napisano je na engleskom jeziku na omotu tog paketa. Time su u Jabilu pokazali kako su spremni promovirati Slavoniju te tako indirektno dati i podršku lokalnim proizvođačima. Druga situacija koju bilježimo dogodila se koji dan prije svečanog otvorenja. Naime, u osječkom Jabilu organiziran je prvi “Obiteljski dan”. Zaposlenici su imali priliku dovesti članove svojih obitelji kako bi i oni vidjeli gdje rade, kakva je atmosfera i uvjeti u kojima će zarađivati svoje plaće. “Ovo je bio poseban trenutak, da zajedno slavimo naš timski duh i izgradimo još jače veze unutar naše Jabil zajednice”, obrazložili su to u Jabilu.