Zagreb, 27.09.2024. - Održana je 5. tematska sjednica Odbora za pravosuđe o curenju informacija iz izvida i istraga.Na fotografiji Ivan Turudić.foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
HINA/EDVARD ŠUŠAK
9.10.2024., 19:07
DRŽAVNI ODVJETNIK PRED ZASTUPNICIMA

Turudić u Saboru: Baš me briga tko je i zašto dao ostavku

Odgovor SDP-u: Samo uvrede, nemate argumente. Ne moram ja sutra biti glavni državni odvjetnik, ali imat ću svoju karijeru

 

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić odvojio je gotovo cijeli dan za razgovor sa zastupnicima. Nije imao važnijih obveza kao nedavno, kada je tematsku sjednicu Odbora za pravosuđe napustio za sat vremena. Strpljivo je, na zahtjev 30 oporbenih zastupnika, predstavljao izvješće o radu državnih odvjetništava u 2023. i slušao kritike na vlastiti račun.

Bez drame

Tek povremeno je reagirao, a nije bio baš voljan ni napadati predsjednika Zorana Milanovića i "njegove trabante u oporbi", na što su ga zastupnici HDZ-a s koalicijskim partnerom Hrvojem Zekanovićem stalno poticali. Priznao je Turudić i saborski Poslovnik, nije tražio da može govoriti koliko mu se prohtije, nego se uklopio u pravila koje vrijede za sve koji dolaze u Sabor. Istina, glavni državni državni odvjetnik obraćao se pojedinim opozicijskim zastupnicima na tipično turudićevski način, svisoka, kao da je političar, a ne pravosudni djelatnik, ali nije to bilo ništa posebno dramatično.

“Mnogi su očekivali da će rasprava biti žešća, zbog čega se jedino HDZ-ovci žale, jer je oni pokušavaju iskoristiti u predizbornoj kampanji za predsjednika Republike", ocijenio je SDP-ovac Arsen Bauk pretkraj dugotrajne rasprave o izvješću što ga je napisala Turudićeva prethodnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Oporba je dovela glavnog državnog odvjetnika u parlament zbog sumnji da su HDZ-ovi dužnosnici, Josip Škorić u Hrvatskim cestama i Josip Šarić u Saboru, dali ostavku zato što im je netko kazao da će uskoro biti uhićeni, a Turudić je ostao pri tome da ga to ne zanima i da stoga neće biti istrage o eventualnom curenju informacija iz izvida. Na najjasniji način Turudić je to izrekao odgovarajući na repliku SDP-ove zastupnice Sanje Radolović.

“Visokopoziciorani HDZ-ovci riješili su se svojih dužnosti netom prije nego što je sve protiv njih isplivalo na površinu, kako ne bi uznemirili velikog vladara Andreja Plenkovića. Hoćemo li svjedočiti novom modelu rada Državnog odvjetništva i svi će davati ostavku kada im vi date mig? Ili je ovakav scenarij za HDZ-ove ministre ipak nerelan jer je riječ o prekrupnim ribama", upitala je Radolović.

“Netočno je da sam bilo kome dao mig i nema nikakvog novog modela postupanja. U konkretnim slučajevima, jedan je dao ostavku mjesec i pol dana prije uhićenja, a za drugog je bio spreman zahtjev za skidanje imuniteta, ali je u petak do nas došla obavijest da je podnio ostavku, čime je taj zahtjev postao bespredmetan. Davanje ostavke je osoban čin, baš me briga tko je i zašto dao ostavku. Ostavka nije kazneno djelo zbog kojeg se progoni po službenoj dužnosti", naglasio je Turudić.

Kadrovska devastacija

Niz zastupnika oporbe nastojao ga je uvjeriti da bi trebao pokazati interes za moguću vezu između iznenadnih ostavki i uhićenja dužnosnika, ali glavni državni odvjetnik nije promijenio mišljenje. "Nema osnovane sumnje da je počinjeno kazneno djelo. Ako vi smatrate da jest, podnesite kaznenu prijavu i nadležno državno odjetništvo će postupati. Međutim, vi nemate nikakve dokaze, samo mene difamirate da ne želim nešto učiniti", odgovorio je Turudić zastupnici Možemo Urši Raukar Gamulin.

“PREDSJEDNIK JE STAVIO METU NA MOJA LEĐA”

SDP-ovka Jasenka Auguštan-Pentek sjetila se da je Turudić prijavio policiji da je njegov auto propucan, nakon čega je dobio zaštitu. Zanimalo ju je što je bilo s tim i je li on i dalje sigurnosno ugrožen. “Procjenu ugroženosti ne donosim ja. Nemam nikakve informacije o tome tko je pucao na moj automobil. Svjedoci smo bili reakcija u javnosti, iz dijela oporbe, da sam maltene sam pucao, a takve su stvari dolazile i od predsjednika države. Mislim da je predsjednik svojim ponašanjem stavio metu na moja leđa i pridonio stvaranju takve atmosfere. Naravno da on nije u tome sudjelovao, ali je pridonio stvaranju atmosfere”, rekao je glavni državni odvjetnik.

SDP je bio posve pasivan kada je Turudić sudjelovao na tematskoj sjednici Odbora za pravosuđe, a i na sjednici tog tijela održanoj u srijedu ujutro. No potom su se na plenarnoj sjednici zastupnici SDP-a trgnuli i nisu bili nimalo nježni prema Turudiću. Predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao mu je da je "HDZ-ov dečko" i da mu vjeruje samo ta stranka, građani ne. "HDZ je pravomoćno osuđen za kriminal i korupciju, ta organizacija funkcionira zna se na kojim principima. Svaka organizacija ima svog odvjetnika, koji brani nju, a ne osobu. Vama je pripala takva uloga kada ste se deklarirali kao HDZ-ovac, to vam je bila referenca. HDZ vas je obvezao da čuvate organizaciju i minimalizirate štetu, to smo vidjeli kod ova dva hapšenja, ispričavam se - uhićenja", ustvrdila je SDP-ovka Ivana Marković.

“Samo uvrede, nemate argumente. Ne moram ja sutra biti glavni državni odvjetnik, ali imat ću svoju karijeru. Polemizirati s vama bilo bi promašeno i nepotrebno, pogotovo vam ne želim uzvraćati uvredama", rekao je Turudić, koji je upozorio Sabor da DORH-u prijeti "kadrovska devastacija" jer ga sve više ljudi napušta, a mladi nisu motivirani zaposliti se u toj instituciji. nInfobox (Okvir):