12.08.2024., Mali Losinj - U padu ulazne rampe trajekta Lastovo u trajektnom pristanistu u Malom Losinju trojica mornara Jadrolinije su poginula, a jedan je tesko ozlijedjen. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
PIXSELL
9.10.2024., 08:57
JADROLINIJA

Tragična nesreća na trajektu »Lastovo«: Obitelji poginulih pomoraca podnijele tužbe sudu, traže odštetu

Obitelji trojice pomoraca Jadrolinije poginulih u nesreći na trajektu »Lastovo« u Malom Lošinju, u kolovozu ove godine, podnijele su jučer sudske tužbe sa zahtjevom za isplatu odštete protiv nacionalne putničke brodarske kompanije, potvrdio je Šime Savić, odvjetnik koji zastupa obitelji poginulih pomoraca.

Tužbe su obitelji poginulih Boška Kostovića i Marka Topića podnijele Općinskom sudu u Splitu, a obitelj Denisa Šarića Općinskom sudu u Zadru. Tri obitelji, prema Savićevim riječima, od Jadrolinije potražuju naknadu štete od ukupno oko 600 tisuća eura.

 

Sve po zakonu

 

– Radi se o iznosima utvrđenim kriterijima Vrhovnog suda za utvrđivanje visine pravične novčane naknade nematerijalne štete u slučaju smrti bliskog srodnika. Prema tim kriterijima, članovi obitelji Marka Topića imaju pravo na odštetu u iznosu od oko 300 tisuća eura, obitelj Boška Kostovića od 200 tisuća eura, a obitelj Marka Šarića 100 tisuća eura. U te iznose uključena su i potraživanja na temelju izgubljenog uzdržavanja, na koje neki od članova obitelji poginulih imaju pravo, rekao je Savić.

Istaknuo je da je zahtjev za isplatu odštete obiteljima Jadroliniji upućen još prošlog mjeseca, ali dosad isplata nije bilo, niti odgovora na zahtjeve za odštetom pa su zbog toga obitelji odlučile potražiti zaštitu na sudu.

– Ovo su odštetni zahtjevi na koje obitelji imaju pravo i to nema veze s isplatama po policama osiguranja za slučaj smrti koje je brodar ugovorio, niti s odlukama uprave Jadrolinije o isplati jednokratne pomoći obiteljima. Iz Jadrolinije nas upućuju na njihov P&I klub osiguravatelja u Dublinu u Irskoj, ali odštetu obiteljima mora isplatiti Jadrolinija, a kako će kompanija to rješavati s klubom osiguravatelja, nije nešto čime se obitelji poginulih trebaju baviti. Iznosi odšteta jasno su propisani, obiteljima ne treba milostinja, nego imaju pravo na ono što im po zakonu pripada, kaže Savić.

Jadrolinija će, kako smo već pisali, obiteljima poginulih isplatiti jednokratnu pomoć u iznosu od 27 tisuća eura, uz iznos po polici osiguranja u slučaju smrti pomorca od 23 tisuće eura, te će djeci poginulih isplaćivati stipendiju od 560 eura mjesečno, do kraja redovnog školovanja.

 

Pomoć u tijeku

 

Upravi Jadrolinije uputili smo upit o tužbama koje su podnijele obitelji. Zanimalo nas je hoće li uprava s obiteljima postići dogovor mimo sudskog postupka.

– Kada je riječ o odštetnom zahtjevu, Jadrolinija se od prvog trenutka stavila na raspolaganje obiteljima i ostaje u potpunosti predana suradnji kako bi se osiguralo što brže i efikasnije rješavanje ovog pitanja, ali u skladu s pravilima koje nalažu struka i propisani standardi rješavanja pomorskih šteta. Jadrolinija nema saznanja o tužbi koju bi obitelji podnijele uz zastupanje odvjetnika Savića, a ako do tužbe dođe, po zaprimanju ćemo je, sukladno proceduri, proslijediti osiguravatelju uz zahtjev za žurno rješavanje. S ciljem što bržeg iznalaženja rješenja za obeštećenje iz osiguranja, Jadrolinija odvjetniku obitelji od početka jasno komunicira radnje potrebne kako bi se odšteta realizirala. Međutim, odvjetnik obitelji odbija suradnju s predstavnikom osiguravatelja te je tražio isplatu štete bez ikakve potrebne dokumentacije, unatoč strogo definiranoj proceduri u reguliranju prava po odštetnom zahtjevu za nesreće u pomorstvu. Nadalje, kada je u pitanju komunikacija vezana za isplatu paketa pomoći, ali i ostale upite, Jadrolinija je uvijek je na raspolaganju obiteljima te je isplata paketa pomoći u tijeku, stoji u odgovoru Jadrolinije.