Zagreb,2.10.2024. Hrvatski sabor,zastave. foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp
HINA/ Tomislav Pavlek
9.10.2024., 20:32
MATICA HRVATSKA O “PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI DOMOVINE”

“Svjetonazorski sukobi prerasli su u pravi politički kulturni rat”

Matica hrvatska u svojoj izjavi "o prošlosti i budućnosti naše domovine", objavljenoj u srijedu, pozvala je "hrvatske intelektualce i umjetnike, znanstvenike, posebice povjesničare, u prvom redu nastavnike na svim školskim razinama, sve one koji svojom profesijom dolaze u dodir s mladim naraštajima da našu društvenu i političku prošlost bez predrasuda podvrgnu znanstvenoj analizi".

“Želja nam je da Hrvatska u još većoj mjeri postane zemlja obrazovanih ljudi, zemlja znanja i poduzetništva, društvo jednakih mogućnosti za sve. Povrh svega zemlja u kojoj se poštuju demokracija, civilizacijska načela i zakoni. Želimo da se u našoj državi poštuje i provodi trodioba vlasti. Želimo da državne službe i njezine institucije služe svim hrvatskim građanima. Želimo Hrvatsku neupitne sigurnosti i gospodarskoga blagostanja, a ustrajemo na većem ulaganju u znanje i kulturu jer samo to jamči očuvanje našega nacionalnog identiteta", navodi Matica hrvatska.

DEMOGRAFSKI SLOM ZBOG LOŠIH POLITIKA

Između ostaloga, Matica hrvatska osvrnula se na stanje u gospodarstvu, demografiji i školstvu. Navodi kako u vremenu razvoja umjetne inteligencije “moramo razmisliti koliko naš obrazovni sustav odgovara izazovima vremena i jesu li naše znanstveno-obrazovne institucije opremljene i pripremljene dati građanima primjerena znanja i suvislu potporu”. Kada je riječ o tržištu rada, Matica navodi kako “svjedočimo stihijskom i profiterskom uvozu radne snage iz drugih vrlo udaljenih zemalja, a istodobno smo svjedoci odljeva pismenih i radno najspremnijih stanovnika, čime se smanjuje naš radni i znanstveni potencijal”. “Demografski slom kojemu svakodnevno svjedočimo rezultat je loših politika u proteklih više od stotinu godina”, navodi se u izjavi te postavlja pitanje kako riješiti problem manjka našega stanovništva. “Mišljenja smo da ‘zamjena stanovništva’ može imati nesagledive posljedice. Stoga Europska unija i Republika Hrvatska moraju iznaći nove strategije kako bi se to pitanje moglo riješiti”, stoji u izjavi.

“Neprijeporno je da smo proteklih desetak godina uspjeli ući u sve bitne integracije slobodnoga svijeta, što sa zadovoljstvom pozdravljamo. No kao dio judeokršćanske uljudbe znamo da za sreću čovjeka i naroda nisu dovoljne samo materijalne pretpostavke. Unatoč materijalnim probitcima svjedočimo dubokoj društvenoj krizi u kojoj se, osim Hrvatske, nalaze i neke od najrazvijenijih europskih zemalja", navodi, između ostaloga, Matica te dodaje kako smatra da je društveno stanje u Hrvatskoj nezdravo i dugoročno opasno te da su svjetonazorski sukobi prerasli u pravi politički kulturni rat. "U Hrvatskoj se ne uvažava drukčije mišljenje i nema približavanja stavova ni toliko nužnih političkih ciljeva. Taj se sukob stalno u medijima naglašava i zanemaruje ono malo preostale dobronamjernosti, a građane dovodi u stanje apatije i tjeskobe", navodi se dalje u izjavi Matice hrvatske te dodaje kako su matičari svjesni da je za boljitak i ozdravljenje svake zajednice bitno učinkovito i pravedno funkcioniranje političkoga sustava, ali su jednako važni i društveni i kulturni čimbenici. "Apeliramo na sve koji dobronamjerno i znanstveno nastoje raspravljati o našoj prošlosti i budućnosti, o obrazovnom i političkom sustavu, gospodarstvu i o duhovnom stanju nacije. Pozivamo sve matičare i ljude dobre volje da svojim djelovanjem učine našu zemlju poželjnim mjestom za život i odgoj mladih naraštaja", ističe se dalje.

“Duboko smo uvjereni da uočavajući stanje u hrvatskoj zbilji i uvažavajući znanstvena istraživanja – a uz nesebično zauzimanje akademske, političke, civilne i medijske zajednice – možemo i moramo preokrenuti negativne trendove u pozitivne, provesti nužne reforme i našu zemlju učiniti prosperitetnom i sigurnom", stoji u zaključku izjave.