OBŽ
9.10.2024., 20:41
SLAVONSKE ŽUPANIJE U BRUXELLESU

Istočna Hrvatska investitorima je sve zanimljivija

Na Tjednu europskih regija i gradova održanom u Bruxellesu, najvećem godišnjem okupljanju predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz cijele Europske unije, preko zajedničkog Ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema predstavilo se i pet županija s istoka Hrvatske. Osječko-baranjsku delegaciju predvodio je župan Mato Lukić, virovitičko-podravsku župan Ivan Andrović, vukovarsko-srijemsku župan Franjo Orešković, brodsko-posavsku župan Danijel Marušić, a požeško-slavonsku zamjenik župana Ferdinand Troha.

“Zajedništvo i snaga pet slavonskih županija dodatno se osjeti kroz naš zajednički ured u Bruxellesu. Posljednjih godina sve snažnije rastemo koristeći se upravo europskim sredstvima. Istok Hrvatske postaje regija koju investitori sve češće biraju, a na nama je da iskoristimo sve potencijale koje imamo. Uistinu jačamo europskim sredstvima i drago mi je da jednom godišnje imamo priliku susresti se i razmijeniti mišljenja sa svim našim dužnosnicima i zaposlenicima u središtu EU-a koji rade u interesu istoka Hrvatske", rekao je Lukić.

OBŽ

Ovogodišnji Tjedan europskih regija i gradova bio je usmjeren na osnaživanje zajednice kao ključnu temu. "Iz Odbora regija imamo priliku dobiti prvu informaciju koja nam je potrebna za pripremu EU projekta. Kao višegodišnji župan imao sam priliku vidjeti kako se gradovi, županije i regije mogu mijenjati europskim novcem", rekao je Danijel Marušić.

Predstavnici slavonskih županija i županijskih razvojnih agencija sudjelovali su na sastanku s predstavnicima tajništva RegHuba pri Europskom odboru regija. RegHub kao mreža regionalnih središta inicijativa je Europskog odbora regija koja lokalnim i regionalnim vlastima omogućava da ocjenjuju provedbu politika Europske unije na terenu. Cilj te mreže je prikupiti povratne informacije kako bi se osigurala bolje osmišljena i učinkovitija politika EU-a, prilagođena specifičnostima pojedinih regija.

Razmjena iskustva

U Uredu Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu održan je i tradicionalni prijam na kojem su domaćini bili slavonski župani, predvođeni vukovarsko-srijemskim županom Franjom Oreškovićem. “Od prvi rujna predsjedanje Uredom preuzela je Vukovarsko-srijemska županija, a ovo tradicionalno okupljanje nam je važno za razmjenu iskustva i pozitivnih primjera. Svi smo ista ekipa i igramo za isti tim, odnosno naše županije, i zato se moramo fokusirati na rezultate, a ne na prepreke”, rekao je Franjo Orešković. Voditelj Ureda Krunoslav Srpak istaknuo je kako je u prvih mjesec dana ostvario kontakte s europarlamentarnim zastupnicima i Stalnim predstavništvom. “Ovo je jedini ured regije s područja Hrvatske, naše slavonske županije jedine imaju ured u Bruxellesu, a cilj nam je da zaštitimo i dodatno unaprijedimo svoje interese i iskoristimo nove potencijale koji nam se pružaju”, rekao je Srpak.

Sastanak o temi dekarbonizacije, digitalizacije i demografije održan je u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri EU-u. "Slavonija, kao i Hrvatska, pripada srednjoj Europi i Europa je dio našeg identiteta i sve ono što naše županije rade, ide prema tom cilju. Požeško-slavonska županija koristi se sredstvima Europske unije, imamo kvalitetne projekte i prekogranične suradnje, a posebne potencijale vidimo u proizvodnji hrane, bogatstvu vode i šume kao naših strateških odrednica", rekao je Troha.
"Hrvatska ima devet predstavnika u Odboru regija i drago mi je što imam priliku biti glas naših slavonskih županija, da se čuju naša mišljenja i naši prijedlozi. Deset godina članstva Hrvatske u EU-u priča je o uspjehu koji je još veći s ulaskom u Schengen i eurozonu", rekao je Andrović.