Varaždin, 06.05.2024. - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a na konferenciji za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ sk
HINA
8.10.2024., 17:50
POVRATAK

Varteks počeo proizvodnju

Iako je od srpnja u stečajnom postupku, varaždinska tvornica tekstila Varteks u ponedjeljak je nastavila s radom, a otvorene su i prodavaonice. Prema riječima stečajnog upravitelja Tomislava Đuričina, Varteks je počeo proizvodnju kolekcije za jesen i zimu 2024. i 2025. godine. U proizvodnim pogonima trenutno radi 30 radnika, do kraja tjedna na posao će ih doći još 50, od idućeg tjedna još njih oko 130, a posao su zadržali i neki prodavači. "Vjerujem da se proizvodnja može odvijati, da može biti profitabilna, samo ne u obujmu kao što je prije bilo. Trgovine rade cijelo vrijeme, ostvarujemo prihod", rekao je Đuričin. Zadovoljstvo pokretanjem proizvodnje ne skrivaju ni u sindikatu. "Varteks je počeo rad, otvoreno je 16 dućana, koji se pune novim artiklima. Nadamo se da će i građani, odnosno kupci, podržati opstanak Varteksa kupnjom proizvoda, koji su i dalje visokokvalitetni", kaže predsjednik Udruge radničkih sindikata Tomislav Rajković.

Istodobno je održano i prvo ročište za ispitivanje tražbina, na kojem se utvrdilo koliki su dugovi Varteksa u stečaju, a prema dosadašnjim informacijama 785 vjerovnika potražuje 35 milijuna eura. Iako je među vjerovnicima više od 600 radnika, njihova potraživanja su neusporediva s potraživanjima dioničara i banaka. Kada je Uprava Varteksa Trgovačkom sudu u Varaždinu u srpnju predložila stečaj zbog blokade duže od 60 dana i neisplate tri uzastopne plaće, ukupne neizvršene osnove za plaćanje su, prema podacima Fine, bile 2.246.670 eura. Iznos dospjelih kredita glavnica i kamata popeo se na 16,61 milijun eura, a dospjelih tražbina domaćih vjerovnika (zajedno s nagodbama) 4,26 milijuna eura. Dospjela potraživanja radnika za plaće za svibanj iznosila su 593.046 eura. Najveći založni vjerovnici su su Zagrebačka banka i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Pojedini vjerovnici su na ročištu osporavali neka potraživanja, a stečajni sudac će odlučiti hoće li ih prihvatiti. Novo ročište je 21. listopada.