Zagreb, 08.10.2024. - Saborske zastupnice Anka Mrak-Taritaš i Dalija Orešković održale su konferenciju za medije s temom ostavka ministra demografije i useljeništva. Na fotografiji Anka Mrak-Taritaš (L) i Dalija Orešković (D). foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA
8.10.2024., 17:06
NIZ REAKCIJA

Oporba kritizira ministra demografije Ivana Šipića, DP ga brani

Objava ministra demografije Ivana Šipića, koji je, nezadovoljan kolumnom Ante Tomića, napisao da je zaslužio kantu fekalija, u utorak je izazvala oporbene kritike, a u DP-u smatraju kako ima pravo odgovoriti na osobne napade. Arsen Bauk (SDP) poručuje kako nije ovo prvi put da Vladini dužnosnici izražavaju nezadovoljstvo medijima, ali da se, s obzirom na funkciju koju obnašaju, moraju pomiriti s komentarima, pa i ismijavanjem, na svoj račun.
Dalija Orešković (DOSIP) ocijenila je da "imamo ministra demografije i useljeništva koji svojim kompetencijama i svojom retorikom struže po dnu". "Danas mu dajemo priliku da sam podnese ostavku, a ako se to ne dogodi, poduzet ćemo daljnje korake u skladu s Poslovnikom", najavila je Orešković. Anka Mrak-Taritaš (GLAS) smatra da Šipić ni u jednoj pristojnoj vladi, s premijerom koji drži do sebe, ako ne već do svoje zemlje i ljudi koji u njoj žive, ne bi mogao imati nikakvu funkciju te ga je, također, pozvala da podnese ostavku "i pokaže bar malo razuma i poštovanja prema ovoj zemlji i njezinim građanima, koji masovno odlaze baš zbog takvih kao što je on". Najavila je da neće tražiti njegov opoziv u Saboru i dati mu da sa saborske govornice opet vrijeđa saborske zastupnice, nego će pokrenuti interpelaciju o radu Vlade kako bi demografija konačno došla na dnevni red kao ozbiljna tema.
Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Ivica Kukavica rekao je kako u DP-u "ne mogu ne primijetiti da je ministar Šipić postao ideološki neprijatelj nekih novinara s lijevog političkog spektra". "Ministar Šipić ima ljudsko pravo odgovoriti na osobne napade. Nikada nije tražio da se bilo kojem novinaru zabrani pisanje i izvještavanje te apsolutno poštujemo pravo svakog novinara da iskaže svoje mišljenje o nečijem znanju i sposobnosti, ali proglašavati nekoga slabom karikom ili nesposobnim ministrom na početku mandata, za mene je to neozbiljno", poručio je Kukavica.