Zagreb, 08.10.2024. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je redovnoj sjednici Hrvatskog sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora. Uz predsjednika Vlade nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i ministar gospodarstva Ante Šušnjar. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA /ZVONIMIR KUHTIĆ
8.10.2024., 11:10
33 GODINE RADA

Obilježen Dan sabora RH, govorilo se o ratu i mladima

Hrvatski sabor obilježio je u utorak svoj Dan, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je prije 33 godine, 8. listopada 1991. godine održana jedna od najznačajniji sjednica u povijesti Sabora.

Toga je dana, u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici, Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ, podsjetio je Jandroković na svečanoj sjednici na kojoj su bili i članovi Vlade na čelu s premijerom, ne i svi zastupnici, 30-ak ih nije došlo.

Naglasio je kako je spomenuta odluka bila „jedna od onih koje će postaviti temelje i odrediti budućnost suverene i demokratske Republike Hrvatske“.

Istaknuo je i kako moderne hrvatske države ne bi bilo bez hrabrosti i požrtvovnosti svih koji su stali u njenu obranu, branitelja, vojnika i policajaca, kao i njihovih obitelji.

Jandroković podsjeća i kako je u tim presudnim trenucima Hrvatska imala političko vodstvo koje je bilo sposobno usmjeriti ju ka slobodi i samostalnosti. „Unatoč izuzetno turbulentnom geopolitičkom kovitlacu toga vremena, zato smo na njih toliko ponosni“, rekao je.

Zagreb, 08.10.2024. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je redovnoj sjednici Hrvatskog sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora. Uz predsjednika Vlade nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i ministar gospodarstva Ante Šušnjar. Na fotografiji Gordan Jandroković. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA /ZVONIMIR KUHTIĆ

U Ininoj zgradi zbog sigurnosnih razloga

Podsjetio je i da je Sabor povijesnu odluku o hrvatskoj neovisnosti donio izvan svoje zgrade na Trgu svetog Marka zbog sigurnosnih razloga. Naime, dan prije, 7. listopada, na dan isteka tromjesečnog moratorija na primjenu Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o uspostavi samostalne i suverene Republike Hrvatske, zrakoplovi agresorske JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore.

"Cilj im je bio jasan: eliminirati naše državno vodstvo, a sve kako bi se onemogućila uspješna obrana Hrvatske i, posljedično, njena neovisnost i samostalnost“, rekao je Jandroković i podsjetio kako je u tome napadu poginuo jedan, a ranjeno četvoro građana Zagreba.

Ne možemo isključiti ratni sukob širih razmjera

Predsjednik Sabora referirao se i na sadašnje prilike u svijetu, kazavši da je „svijet danas ponovno na prekretnici“ i da „ni izbliza ne možemo isključiti mogućnost pogubnog ratnog sukoba širih razmjera“.

"U tako krhkom i nepredvidivom svijetu jako je važno znati svoje mjesto. Znati s kim si i na kojoj si strani“, rekao je i naveo da je Hrvatska svoje strateške odabire odavno napravila, da smo „nedvojbeno dio zapadnog civilizacijskog kruga“.

"Pripadamo demokratskim državama koje poštuju međunarodne institucije i međunarodno pravo, koje dijele vrijednosti mira, slobode, višestranačja, vladavine prava i zaštite temeljnih ljudskih prava. Već 15 godina članica smo NATO-a, a ulaskom u schengenski prostor i europodručje potpuno je zaokružen naš proces integracije u Europsku uniju“, kazao je Jandroković.

Napomenuo je da ti odabiri nisu slučajni, da su rezultat povijesnih iskustava i naše vlastite volje i da oni sa sobom donose prava, ali i obveze.

"U svijetu koji se neprestano usložnjava, predanost našim vrijednostima i savezništvima pitanje je od vitalne važnosti i nacionalnog interesa“, istaknuo je napominjući da je za „zemlju smještenu na vrlo bremenitom i trusnom prostoru, važno da iza sebe ima snažne saveznike“.

"To se ostvaruje i partnerskom pouzdanošću i spremnošću na solidarnost“, kazao je Jandroković.

Zagreb, 08.10.2024. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je redovnoj sjednici Hrvatskog sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora. Uz predsjednika Vlade nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i ministar gospodarstva Ante Šušnjar. Na fotografiji prdsjednik vlade Andrej Plenković s članovima Vlade. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA /ZVONIMIR KUHTIĆ

Slanje nekoliko časnika u Njemačku simbolička gesta

Naglasio je kako bi „slanje nekoliko hrvatskih časnika u Njemačku bila simbolička gesta pomoći koja nema nikakve veze sa slanjem naših vojnika u Ukrajinu“.

"Pritom, volio bih da oni koji dvoje o takvoj simboličnoj potpori razmisle. I da se zapitaju: što ako sutra nama zatreba saveznička pomoć? Hoćemo li moći računati na potporu, ako smo ju uskratili kada je trebalo“, rekao je predsjednik Sabora ističući kako zbog toga „ne smijemo poslati poruku da smo partner kojeg zanimaju samo pogodnosti pripadanja nekoj skupini, a ne i zajedničke obveze“.

"Za mene nema dvojbe: uskrata pomoći i solidarnosti ne bi smio biti hrvatski put“, poručio je i izrazio uvjerenje da su mnogi u Hrvatskoj svjesni gdje nas eventualna nedosljednost te politička i sigurnosna lutanja mogu odvesti.

"Odgovorni političari to prepoznaju. Oni moraju biti dorasli trenutku, koliko god osjetljiv on bio“, naglasio je.

Zagreb, 08.10.2024. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je redovnoj sjednici Hrvatskog sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora. Uz predsjednika Vlade nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i ministar gospodarstva Ante Šušnjar. Na fotografiji klapa HRM Sv. Juraj. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA /ZVONIMIR KUHTIĆ

Poziv mladima da se uključe u politički život

Osvrnuo se i na činjenicu da slika koju građani imaju o političarima nije dobra, te poručio kako oni koji se bave politikom ne smiju, bez puno otpora prihvatiti tu kolektivnu stigmu.

Poručio je i da treba snažno podržati borbu protiv korupcije i svih vrsta kriminala, ali da to ne treba raditi kroz politikantska nadmudrivanja već kroz istinsko jačanje institucija i afirmaciju njihove neovisnosti.

Imao je i poruku za mlade da politika nije nečastan posao, iako ga se takvim želi prikazati. „Politika daje mogućnost mijenjanja društva nabolje. Zato mlade pozivam da se što više uključe u politički život“, rekao je predsjednik Sabora.

Zagreb, 08.10.2024. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je redovnoj sjednici Hrvatskog sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskog sabora. Uz predsjednika Vlade nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i ministar gospodarstva Ante Šušnjar. Na fotografiji klapa HRM Sv. Juraj. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA /ZVONIMIR KUHTIĆ

Prije svečane sjednice, Jandroković je predvodio izaslanstvo Hrvatskoga sabora te na Gradskom groblju Mirogoju položio vijence i upalio svijeće kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.