Zagreb, 08.10.2024. - Nastavak 3. sjednice Sabora na kojoj su zastupnici obilježiti Dan Hrvatskog sabora, kada je prvi saborski saziv jednoglasno donio povijesnu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ, nakon čega su raspravljene izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora te izmjene Zakona o potvrđivanju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Na početku sjednice Hrvatskoga sabora, predsjednik Gordan Jandroković održao je prigodni govor. Na fotografiji okupljanje sastupnika pred početak sjednice.. foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ kuzo
HINA
8.10.2024., 21:00
KAKO DO DVOTREĆINSKE VEĆINE

HDZ poziva saborsku oporbu da se predomisli o NSATU-u

Preglasavanje u Saboru bilo bi ozbiljan udarac za predsjednika RH uoči izbora

S obzirom na to da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu u Dubrovniku biti na samitu Ukrajine i zemalja jugoistočne Europe, možda bi se u Saboru prigodno već ovoga tjedna glasovalo o priključenju Hrvatske NATO aktivnosti NSATU, kada bi postojala dvotrećinska većina koja bi podržala takvu odluku.

Apel zastupnicima

No nje nema, pa će se, makar je u petak u Saboru glasovanje, pričekati još neko vrijeme s raspravom, a potom i s izjašnjavanjem zastupnika o slanju do pet hrvatskih časnika u njemački Wiesbaden, u sklopu tog modela vojne potpore Ukrajini. Premda u HDZ-u vjeruju da u aktualnoj predizbornoj kampanji mogu politički profitirati i od svrstavanja oporbe uz predsjednika Zorana Milanovića, koji je odbio potpisati sudjelovanje Hrvatske u NSATU-u, za tu bi stranku ipak bilo bolje kada bi Milanović bio preglasan u Saboru. Bio bi to ozbiljan udarac za predsjednika Republike dva mjeseca prije izbora. Zato visoki dužnosnici HDZ-a pokušavaju još svojim javnim istupima nagovoriti bar dio opozicije da promijeni stranu kako bi se osiguralo da najmanje 101 zastupnik glasuje za NSATU. Vjerojatno u tom kontekstu treba promatrati i odustajanje premijera Andreja Plenkovića od teze da je oporba proruska, kojom se on počeo koristiti nakon što odluka o obučavanju ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj nije u Saboru krajem 2022. dobila potrebnu dvotrećinsku većinu, nego 97 glasova. Plenković je u ponedjeljak, naime, ocijenio da su njegovi politički protivnici prije dvije godine imali puno prozaičnije motive kada su se suprotstavili tom obliku vojne pomoći Ukrajini. "Tada smo vidjeli da su dijelovi političkih aktera na sceni slijedili Milanovića. Ne možda nužno što se slažu s njim, jer mislim da argumentacija koju izvode, koja je potpuno tanka i slabašna te jednako loša kao i njegova, ne stoji, nego samo da bi bili protiv onoga što predlaže Vlada", izjavio je premijer po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a.

NATO OVIME ULAZI U RAT U UKRAJINI

Rat u Ukrajini otišao je od prvog dana u katastrofalnom smjeru, za što smo svi krivi, rekao je u utorak u Tivtu hrvatski predsjednik Zoran Milanović i ponovio da NATO svojom novom aktivnošću NSATU ulazi u ratni sukob u Ukrajini. “Poginulo je i osakaćeno pola milijuna muškaraca i sada je potrebno - što? Da ih se još ubije i osakati 50.000? Hoće li to biti dovoljno da se nečiji apetiti zadovolje? Washingtonski, moskovski, je li to dovoljno”, upitao je Milanović referirajući se na najnoviju NATO-ovu aktivnost sigurnosne pomoći Ukrajini i obuke (NSATU), za koju je još i prije rekao da znači ulazak u rat. “Ukrajinu smo mi svi - i ja se osjećam odgovornim - gurnuli u katastrofalnu nevolju. Zemlja je uništena i to treba prestati što prije”, kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon samita Procesa Brdo-Brijuni. Poručio je “onima koji žele rat” da tamo šalju svoju djecu, a on smatra da se sukob treba riješiti diplomatskim putem i da “neće dobro završiti za one koji su ga sa zapadne strane vodili”. Milanović je naglasio kako je “netko sada odlučio”, i to više od dvije godina nakon što je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu, da se NATO uvuče u sukob. “Misija NSATU je misija kojom NATO ulazi u ratni sukob. Stožerno planiranje ratnih potreba u realnom vremenu ulazak je u rat”, ponovio je.

Opozicija, odnosno njezin dio, smatra, dakle, Plenković, po novom, nije uz Milanovića jer podržava njegove kontroverzne stavove o ratu u Ukrajini, nego ne želi dati glas za pojedine vojne misije samo zato što prijedlozi dolaze od Vlade. Priličan je to pomak u premijerovoj retorici, jer nije, naravno, isto optuživati suparnike da svjesno rade za neku stranu silu i zamjerati im tek da se inate Vladi, iako je u konačnici ishod identičan.

Ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije u utorak posegnuo za argumentom da hrvatska opozicija djeluje pod utjecajem Kremlja. Njemu je govor u povodu Dana Hrvatskog sabora poslužio i za apeliranje na opozicijske zastupnike da se predomisle oko misije NSATU, a pritom se isključivo pozivao na obveze Hrvatske prema NATO-u.

Bez većine

“Slanje nekoliko hrvatskih časnika u Njemačku bilo bi simbolična gesta pomoći, koja nema nikakve veze sa slanjem naših vojnika u Ukrajinu. Volio bih da oni koji dvoje o takvoj simboličnoj potpori razmisle i da se zapitaju što ako sutra nama zatreba saveznička pomoć. Hoćemo li moći računati na potporu ako smo je uskratili kada je trebalo? Zato ne smijemo poslati poruku da smo partner kojeg zanimaju samo pogodnosti pripadanja nekoj skupini, a ne i zajedničke obveze. Za mene nema dvojbe, uskrata pomoći i solidarnosti ne bi smjele biti hrvatski put. Vjerujem da su mnogi u Hrvatskoj svjesni kamo nas eventualna nedosljednost te politička i sigurnosna lutanja mogu odvesti. Odgovorni političari to prepoznaju. Oni moraju biti dorasli trenutku, koliko god osjetljiv on bio", poručio je Jandroković.

Oni zastupnici kojima su bile namijenjene te riječi poslušali su predsjednika Sabora, ali nisu promijenili negativan stav prema NSATU-u. Mislite li da bi nas jedan govor predsjednika Sabora mogao razuvjeriti, upitao je novinare SDP-ovac Arsen Bauk, koji će kao predsjednik Odbora za obranu za sljedeći tjedan sazvati sjednicu tog tijela na kojoj će se raspravljati o svih 13 prijedloga Vlade o angažiranju vojnika izvan hrvatskih granica, od kojih se Milanović suglasio s njih 12. "Mislim da će ovaj put rezultat glasanja biti sličan onom 2022., da će za biti parlamentarna većina i dio oporbe koji je i tada bio za. Ako bude nekih promjena, to će zapravo biti vijest. Ali prema onome kako su se dosad klubovi očitovali, puno su dalje od dvotrećinske većine nego 2022.", procijenio je Bauk. 

SELAK-RASPUDIĆ: NEKA SE DOGOVORE

Neovisna predsjednička predsjednička kandidatkinja Marija Selak-Raspudić nastoji se u kampanji pozicionirati kao prihvatljiva i HDZ-ovim biračima i tako eventualno iz drugog kruga istisnuti Dragana Primorca, pa spada među zastupnike koji bi najradije izbjegli konfrontiranje u Saboru o temi NSATU-a. “Ne bi se trebalo očekivati od Hrvatskog sabora da se prebrojavanjem riješi svađa Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Pozivam ih obojicu da sjednu za stol i da se, kao oni koji imaju informacije koje nisu dostupne ni Saboru, dogovore o ovoj situaciji”, izjavila je Marija Selak-Raspudić.