Zagreb, 7.10.2024 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na polaganju lovorovog vijenca na spomen-ploču na zgradi Vlade Republike Hrvatske u povodu 33. obljetnice raketiranja Banskih dvora. Na slici Andrej Plenković, Franjo Gregurić, Zdravka Bušić, Tomo Medved, Mate Granić i Vladimir Šeks.Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag
Hina/ Dario GRZELJ/ dag
7.10.2024., 20:01
DAN KOJI SE PAMTI

Od raketiranja Banskih dvora prošle su 33 godine

U povodu 33. obljetnice raketiranja Banskih dvora premijer Andrej Plenković i tadašnji premijer Franjo Gregurić položili su lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade te istaknuli važnost jedinstva u stvaranju hrvatske države. U Banskim dvorima, na Markovu trgu, tada je bio predsjednički ured prvog predsjednika RH Franje Tuđmana, koji je u to vrijeme imao sastanak s predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ Antom Markovićem.
"Ključ je bio da JNA, koja je bila u funkciji velikosrpske agresije na Hrvatsku, likvidira hrvatsko političko vodstvo i dovede do sloma obrane Hrvatske u najtežim trenutcima Domovinskog rata", rekao je Plenković. Srećom, svi su preživjeli i nastavili još odlučniju i snažniju borbu u obrani Hrvatske, oslobađanju okupiranih područja i stjecanja i međunarodnog priznanja i neovisnosti, dodao je.
Gregurić je rekao kako se taj dan ne može zaboraviti te naglasio važnost jedinstva koje je tada postojalo. "Onda smo bili jedinstveni, što danas nije slučaj. To je najveća razlika", rekao je.