Osijek, 21. 05. 2024., Trg slobode, Biljana Borzan, press, EU izboriSNIMIO BRUNO JOBST
BRUNO JOBST
6.10.2024., 14:07
ZABRINJAVAJUĆI PODACI EUROSTATA

Borzan traži nove mjere protiv bacanja hrane

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) pozvala je u nedjelju Europsku komisiju na odlučne i konkretne mjere u borbi protiv bacanja hrane, ocijenivši zabrinjavajućim najnovije podatke Eurostata o količini proizvedenog otpada od hrane, izvijestio je njezin osječki ured.

U priopćenju za javnost Borzan navodi kako najnoviji podaci Eurostata pokazuju da je Europska unija 2022. proizvela 59,2 milijuna tona otpada od hrane, što znači da je svaki stanovnik proizveo u prosjeku 132 kilograma toga otpada, pri čemu najveći dio dolazi iz kućanstava.

"Nove brojke su zabrinjavajuće! Gotovo polovica proizvedene hrane u Europi završava u smeću, dok si milijuni građana ne mogu priuštiti kvalitetne obroke", upozorava Borzan.

Posebno je zabrinjava što kućanstva snose najveću odgovornost, ali i napominje kako je "kriva i cijela prehrambena industrija – od proizvodnje do distribucije".

Od Europske komisije zatražila je konkretne mjere u cilju dvostrukog smanjenja toga otpada do 2030. godine te naglasila potrebu za hitnim akcijama.

"Vlada mora educirati građane o važnosti smanjenja otpada, ali i razmisliti o uvođenju strogih pravila za prehrambenu industriju, jer je, s obzirom na inflaciju i rastuće cijene hrane, rasipanje hrane, neodgovorno i nedopustivo, ističe eurozastupnica Borzan.

Smatra kako EU mora osigurati da hrana, umjesto da postane smeće, bude prenamijenjena u bioenergiju ili gnojivo.

"Europska unija treba snažnije mjere, kako bi se svi zajednički uključili u borbu protiv ovog problema, a odgovornost moraju preuzeti svi – od institucija i građana do proizvođača i trgovaca", poručuje eurozastupnica Borzan.