epa11643064 Relief and rescue workers asses the damage caused by the flash floods in Donja Jablanica, Bosnia and Herzegovina, 05 October 2024. Central and southern parts of Bosnia and Herzegovina were hit by a severe rainstorm on 03 October 2024, which caused widespread flooding, closing roads, cutting electricity, and disrupting telecom signals. Rescue services in Jablanica and Kiseljak reported several people missing and called for army assistance, as access to Jablanica was completely blocked due to road and rail closures. 19 fatalities due to the flash floods have been confirmed so far by the regional government of Hercegovacko-Neretvanska county. EPA/NIDAL SALJIC
EPA/NIDAL SALJIC
5.10.2024., 20:36
Hrvatska snažno stoji uz BIH

Hrvatska upućuje Bosni i Hercegovini 10 milijuna eura za sanaciju šteta od poplava

Hrvatska će uputiti Bosni i Hercegovini 10 milijuna eura za sanaciju šteta od poplava, odlučeno je u subotu na 29. telefonskoj sjednici Vlade RH.

„Hrvatska snažno stoji uz susjednu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu, koja je pogođena katastrofalnim poplavama. Uz financijsku pomoć u iznosu od 10 milijuna eura, Hrvatska aktivno sudjeluje i u slanju spasilačkih timova te opreme potrebne za sanaciju terena, a ostaje spremna i otvorena za sve druge oblike pomoći sukladno potrebama vlasti Bosne i Hercegovine", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Još jednom je izrazio solidarnost i duboko suosjećanje sa svima pogođenima tom teškom tragedijom.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini, uzimajući u obzir razmjere prirodne katastrofe, kako bi se pružila žurna pomoć u sanaciji posljedica poplava te pomoglo obnovi infrastrukture i osiguralo osnovne potrepštine za stradale i evakuirane.

Ta će financijska pomoć bit će upućena Vijeću ministara BiH za potrebe pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, izvijestili su iz Vlade.

Ujedno, Vlada je zadužila tijela državne uprave da, u okviru svojih nadležnosti, razmotre mogućnosti i poduzmu odgovarajuće korake pružanja pomoći stanovništvu u područjima pogođenim poplavama, a sukladno zahtjevu o traženju međunarodne pomoći.

 

"Vlada Republike Hrvatske, sve hitne službe, nadležne institucije i ministarstva u stalnoj su komunikaciji s kolegama iz Bosne i Hercegovine te pažljivo prate razvoj situacije. Hrvatska je spremna djelovati kroz Ravnateljstvo Civilne zaštite, vatrogasne postrojbe, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, kao i putem Hrvatskog Crvenog križa, ovisno o obliku pomoći koju zatraže vlasti Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju Vlade RH.