učionica škola razred klupe
PIXABAY
4.10.2024., 19:02
Roditelji ne žele slati djecu u školu

Učenik zbog kojeg se ispisao cijeli razred nepoželjan i u novoj školi

Slučaj dječaka zbog čijeg se neprihvatljivog ponašanja ljetos iz škole ispisao cijeli jedan razred nastavio se i ovog tjedna. Dječak je prebačen u jednu školu u Novom Zagrebu, no roditelji učenika s kojima je prije tri dana krenuo u razred revoltirani su tom činjenicom, zbog čega su u petak prosvjedovali pred školom. Djecu su ostavili kod kuće.

Dječak je, kako svjedoče, nastavio s incidentnim ponašanjem, i već je prvih dana nastave počeo verbalno vrijeđati i govoriti proste riječi. Roditelji su najavili kako, s obzirom na to da ih sustav ne čuje i ne štiti, neće slati djecu u školu "do daljnjega", odnosno dok se situacija ne riješi kako bi "svi bili zadovoljni". Njihov prosvjed, tvrde, nije prosvjed protiv djeteta, dotičnog učenika, već protiv sustava, koji ne reagira i nikome ne pomaže. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih apeliralo je na empatiju i ljudskost roditelja i svih koji žele pomoći u rješavanju ovog slučaja, podsjećajući da se radi o djetetu koje ima deset godina. U svojoj reakciji ističu kako je spomenutom učeniku osiguran pomoćnik u nastavi, a škola ima ekipiranu stručnu službu, koja je iznimno važna u ovakvim situacijama. "Ministarstvo, kao i do sada, stoji na raspolaganju školi za svu pomoć koju škola zatraži, bilo da se radi o zapošljavanju dodatnog stručnog osoblja, bilo o nečem drugom što je školi potrebno. Na prvome mjestu uvijek nam je interes djeteta i njegovo pravo na obrazovanje", kažu u resornom ministarstvu.

Iz Grada Zagreba, kao osnivača škole, poručili su, između ostaloga, da je ovaj slučaj upozorio na nužnost revizije i izmjena postojećih propisa koje će školama i drugim tijelima omogućiti dodatne ovlasti, kako u odgojno-obrazovnom području tako i u suradnji s roditeljima te u području socijalne zaštite u pitanjima dobrobiti djece. U Ministarstvu obrazovanja kažu kako će se propisi mijenjati s ciljem efikasnijeg postupanja u ovakvim slučajevima. "Iako postojeći propisi možda nisu savršeni i trebaju izmjene, koje će se dogoditi, isti ti propisi funkcioniraju već duže vrijeme i s pomoću tih propisa riješeni su brojni drugi slični slučajevi. Oni nikako ne bi trebali služiti nikome kao alibi za nečinjenje, pasivnost i prebacivanje odgovornosti", odgovaraju iz resornog ministarstva.