02.10.2024., Zagreb - Sjednica Sabora nastavljena je izlaganjem zastupnickih stajalista nakon kojih slijedi rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivredi. U Sabornici su zbog problema sa visokim stubama proslih dana postavljene i dodatne medjustube. Zastupnica Dubravka Lipovac Pehar prva je isprobala novitet. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
4.10.2024., 12:45
UTJECAJ NA OKOLIŠ

Sabor: Baterije će imati sve značajniju stratešku važnost na globalnoj razini

Tržište baterija imat će sve značajniju stratešku važnost na globalnoj razini, istaknuto je u saborskoj raspravi o zakonu o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o baterijama i otpadnim baterijama kako bi se minimalizirao negativan utjecaj na okoliš, a kojeg su zastupnici podržali.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković rekla je u petak kako se Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća od 12. srpnja 2023. uređuju pitanja o baterijama, posebice zahtjevi u svezi sa njihovim stavljanjem na tržište, uporabom, sigurnošću te označavanjem i zahtjevima vezanim uz sakupljanje i obradu otpadnih baterija.

"Uredba obuhvaća cijeli život baterije - od dizajna, proizvodnje i stavljanja na tržište do sakupljanja i obrade kada baterija postane otpad", poručila je.

Podsjetila je da gospodarenje baterijama i otpadnim baterijama te sustav proširene odgovornosti proizvođača baterija u Hrvatskoj postoji još od 2006. godine, a sustavom gospodarenja otpadnim baterijama upravlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što će i dalje ostati.

Navela je i kako se stupanjem na snagu tog zakona ne uvodi potpuno novi sustav gospodarenja otpadnim baterijama u Hrvatskoj, već se postojeći usklađuje s ciljevima kružnog gospodarstva. 

Ističući kako su baterije bitan izvor energije i jedan od ključnih pokretača održivog razvoja i zelene mobilnosti, Vučković je rekla kako se očekuje da će njihova potražnja u budućnosti rasti, posebice vezano uz električna vozila. 

Tijekom rasprave zastupnici su podržali svaki pomak za uvođenje reda kod baterija i odlagališta pozvavši na što veće educiranje javnosti o posljedicama nepropisnog odlaganja električnih uređaja i baterija kako bi se smanjila mogućnost požara te zagađenja zraka.  

Kolarek (HDZ): Baterije za električne automobile sadrže vrlo otrovne kemikalije 

HDZ-ov Ljubomir Kolarek rekao je da je cilj sustava gospodarenja otpadnim baterijama i akumulatorima u najvećoj mogućoj mjeri osigurati odvojeno sakupljanje otpadnih baterija i akumulatora  kako bi se smanjilo njihovo odlaganje kao miješanog komunalnog otpada te se postigle visoke stope njihovog recikliranja u cilju smanjivanja negativnog utjecaja na okoliš.

Upozorio je na problem recikliranja i negativan utjecaj na okoliš baterija električnih automobila koji imaju olovne ili litij-ionske baterije, a koje sadrže su vrlo otrovne kemikalije za životinje i okoliš. Stoga, ako se tim kemikalijama nepravilno postupa tijekom procesa recikliranja to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema a u većoj količini mogu dovesti i do onečišćenja tla i vode. 

"Odlaganje neiskorištenih i nepropisno recikliranih baterija na brojnim odlagalištima može uzrokovati ozbiljno onečišćenje okoliša jer razne kemikalije mogu dospjeti u tlo i vodu što šteti ekosustavu te može onečistiti izvore vode", poručio je.

I SDP-ova Ivana Marković upozorila je na problem litij-ionskih baterija na okoliš, zdravlje i požare ako se one ne skladište na primjeren način. Navela je kako istraživanje, koje je u Velikoj Britaniji provela tvrtka koja vodi kampanju za recikliranje električnih uređaja, pokazuju kako su požari u kamionima za odvoz otpada i na odlagalištima porasli za 70 posto nakon 2022. godine zbog nepropisnog odlaganja baterija i naglog rasta prijenosnih električnih predmeta sa litij-ionskim baterijama. Pri tome u 2023. godini požara uzrokovanih baterijama bilo je 1200. 

Navodeći kako su baterije neophodan izvor energije Dušica Radojčić (Možemo!) rekla je da su one ključna tehnologija u tranziciji do klimatske neutralnosti. "Globalna potražnja za baterijama rapidno raste i predviđa se da će do 2030. porasti za čak 14 puta, a u tome će najveću ulogu imati mobilnost i pohranjivanje energije", kazala je.