06.10.2016., Zagreb - Povodom optuzbi za cenzuriranje tekstova odrzana je konferencija za medije ravnateljice Hine Branke Gabriele Valentic i glavnog urednika Serdja Obratova. rPhoto: Patrik Macek/PIXSELL
PIXSELL
4.10.2024., 12:53
PRIZNANJE

Ravnateljica Hine na čelu odbora za jednakost i uključivost EANA-e

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) na generalnoj skupštini u Rimu u petak je osnovalo sedam odbora koji će se baviti umjetnom inteligencijom, razvojem poslovanja, javnim novinskim agencijama, autorskim pravima, jednakošću i uključivošću, problemom dezinformiranja te budućnošću novinskih agencija. 

Odbori su osnovani kako bi se kvalitetnije odgovorilo na nove izazove koji stoje pred novinskim agencijama, ali i novinarstvom općenito. Na čelo odbora za jednakost i uključivost izabrana je ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić.

“Nakon prvog sastanka na temu jednakosti, EANA je konačno odlučila ustrojiti poseban odbor i čast mi je što ću biti u prilici predsjedavati njime. Prva nam je zadaća da se pobrinemo za izmjene statuta koji ce jamčiti bolju zastupljenost žena. Zahvaljujem Upravnom odboru EANE što u mom radu vide potencijal za početne korake u radu novog odbora”, izjavila je ravnateljica Hine.

Generalnoj skupštini EANE u četvrtak je prethodila tematska konferencija o budućnosti novinskih agencija, u organizaciji talijanske novinske agencije ANSA, na kojoj je upozoreno na opasnosti koje donosi umjetna inteligencija, ali i na ključnu ulogu novinskih agencija u zaštiti prava javnosti na točnu, provjerenu i vjerodostojnu informaciju.

Predstavnike europskih novinskih agencija u svojoj je rezidenciji primio talijanski predsjednik Sergio Mattarella koji je poručio da novinske agencije predstavljaju izvore primarnih kvalitetnih informacija koje su “nezaobilazno pogonsko gorivo za demokratski sustav i slobodu kontinenta".

"Sloboda i pluralizam medija jamče puno odvijanje nekih od neotuđivih prava za demokraciju i mjerenje njezine kvalitete: pravo na slobodu izražavanja i informiranja. Slobodno, neovisno i pluralno informiranje je pravo građanina, dužnost svakoga da ga zahtijeva. To je protuotrov za suzbijanje manipulativnih pojava”, ustvrdio je talijanski predsjednik.

Iduće godine domaćin generalne skupštine EANE je Atena i grčka novinska agencija ANA-MPA.

EANA, Europsko udruženje novinskih agencija, osnovano je 1956. godine i okuplja 33 novinske agencije, među njima i Hinu.