OSIJEK- 29.09.2021., Antonio je redovni student Akademija za umjetnost i kulturu, ujedno je i osoba sa  100% invaliditetom u kolicima je od 15.godine.Foto: Andrea Ilakovac
ANDREA ILAKOVAC
4.10.2024., 21:37
OLAKŠANJE SUSTAVA

Priprema se jedinstveni nalaz vještaka, invaliditeti se neće morati stlano dokazivati

Uvriježena praksa u kojoj djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom moraju prolaziti višestruka vještačenja da bi realizirali svoja zakonska prava trebala bi, napokon, postati prošlost. Novim Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja, koji se priprema u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, sustav vještačenja trebao bi se unaprijediti uvođenjem jedinstvenog nalaza i mišljenja za sve sustave.

Takav će nalaz i mišljenje vještaka sadržavati kompletnu ocjenu stanja osobe koja se vještači, a svaki sustav će iz njega uzeti one podatke koji su njemu potrebni za ostvarivanje pojedinog prava.

Čitav sustav pokretanja vještačenja izgledat će drukčije nego danas: prema novom zakonu, zahtjev za vještačenjem podnosila bi fizička osoba izravno Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a Zavod bi izdao nalaz i mišljenje o kompletnoj ocjeni stanja osobe i učinio ga dostupnim za sve sustave u kojima su nalaz i mišljenje vještaka dokaz za ostvarivanje pojedinog prava.

To znači da bi se osoba vještačila samo jednom, a jedinstveni nalaz i mišljenje bili bi dostupni korisniku putem sustava e-Građani te nadležnim institucijama putem državne sabirnice.

Kompletan nalaz

Dobra je to vijest za sve one koji »čupaju kosu« zbog okoštalog sustava vještačenja u kojem neprestano moraju dokazivati svoju bolest ili invaliditet za različite sustave, od odgojno-obrazovnog i sustava socijalne skrbi, pa do zdravstvenog i mirovinskog. Loša je vijest, s druge strane, činjenica da je donošenje novog zakona predviđeno tek za četvrti kvartal 2025. godine.

Postupak vještačenja pri Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom danas pokreće nadležno tijelo, najčešće Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za socijalni rad, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ili Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje provodi upravni postupak za priznavanje prava iz pojedinih sustava, a ostvaruju se na temelju nalaza i mišljenja vještaka.

Vještačenje se ne može provesti temeljem zahtjeva fizičke osobe, a nalaz i mišljenje služi samo za realizaciju pojedinog prava i dostavlja se jedino onome tko je naručio vještačenje. Vještačenje se uglavnom provodi bez pregleda osobe, osim ako se na temelju medicinske i druge dokumentacije ne može u potpunosti utvrditi stanje osobe.

Provedba vještačenja za svako pojedino pravo iz sustava, kao i za svaki sustav pojedinačno, pogubna je i za stranku i za sustav, jer su i jedni i drugi preopterećeni nepotrebnom količinom vještačenja.

Uz to što se osobu šalje na vještačenje više puta, ono se provodi sukladno metodologijama za pojedino pravo te nalaz i mišljenje vještaka uopće ne sadrže kompletnu ocjenu stanja osobe s invaliditetom. Ta će se manjkavost novim zakonom ispraviti.

– Želimo da osobe ne prolaze za osobnu asistenciju jedno vještačenje, pa za inkluzivni dodatak drugo vještačenje, a za školu treće, nego da to sve bude objedinjeno na jednom mjestu. I kad se pošalje u registar osoba s invaliditetom da se odmah vidi koja je prava dobila osoba s invaliditetom, kaže Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Ponavljanje iznimka

Taj zakon bi trebao postići da jedno tijelo vještači sve, daje nalaz, mišljenje ili rješenje, u kojem piše da osoba ima pravo na inkluzivni dodatak, na parkiralište, a ne da opet mora dokazivati da ima 80 posto invaliditeta da bi ostvarila pravo na besplatnu cestarinu.

»Bit će sve na jednom mjestu, kao one-stop-shop«, kaže Mirić.

Očekivanja od takvog zakona su iznimno velika, jer će se konačno uspostaviti sustav u kojem će osoba moći imati uvid u sva svoja prava i povlastice u jednom dokumentu, a registar koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) imat će na jednom mjestu sve podatke i pregled tko što koristi. Bit će to potpuno digitalizirani sustav koji će koristiti državi i osobama s invaliditetom.

Vještačenje bi se u takvim okolnostima ponavljalo jedino ako je nastupila promjena zdravstvenog stanja pa se ne bi događalo da se na njega čeka i po godinu dana, kao danas.

– Imali smo problema s mišićnom distrofijom, multiplom sklerozom… To su kronične bolesti, od trenutka kad nastane do kraja života. Ali nalaz mora pokazati može li ta osoba hodati ili ne.

S godinama se pogorša vid, netko dobije šećer, karcinom, on nije više ista osoba kao da ima samo paraplegiju. Onda je njemu u interesu da ide na vještačenje i da se procijeni kakvo mu je trenutno zdravstveno stanje, zaključuje.