Zagreb,2.10.202.- Saborska zastupnica stranke Možemo Ivana Kekin održala je konferenciju za medije.foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp
Hina
4.10.2024., 18:58
IVANA KEKIN

Oštrije protiv kockanja, kladomati u kafićima regrutiraju djecu

Zastupnica Možemo! i predsjednička kandidatkinja Ivana Kekin pozvala je u petak iz Osijeka ministra zdravstva Vilija Beroša i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da što prije na dnevni red Sabora stave izmjene "neadekvatnih zakona o liječništvu i kockanju". "Ministar Beroš, koji je na slučaj ginekologa osuđenog za silovanje reagirao tek nakon pritisaka, obećao je izmjene zakona kako se isti slučaj ne bi ponovio. Ulazimo u četvrti tjedan saborskog rada, a od najavljenih izmjena nema ništa", poručila je Kekin.
Iz Osijeka se Kekin osvrnula i na problem kladionica i ovisnosti o klađenju. "Kad smo kod nerada i nereda institucija, upozorila bih da smo upravo između dva čitanja zakona o kockanju. No prijedlog koji je došao na prvo čitanje u Sabor apsolutno je nedovoljan i neće riješiti golemi javnozdravstveni problem koji imamo, a to je 40.000 ljudi ovisnih o kockanju, 250.000 pogođenih i 12 posto ovisnih srednjoškolaca", naglasila je Kekin. Potrebne su nam izmjene zakona koje se vode javnim interesom", istaknula je zastupnica i predsjednička kandidatkinja. "To znači zabranu kladomata u kafićima, jer se tako regrutiraju djecu, zabranu oglašavanja preko društvenih mreža, influencera i sportaša te odmicanje kladionica i kasina iz škola", navela je.